Νέο ραντεβού με τρόικα την Κυριακή: Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο - σκούπα για τη διαθεσιμότητα στο δημόσιο

Νέο ραντεβού με τρόικα την Κυριακή: Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο - σκούπα για τη διαθεσιμότητα στο δημόσιο
EUROKINISSI

Με ποιο τρόπο θα τεθεί σε εφαρμογή η διαθεσιμότητα στο δημόσιο. Τι συζητήθηκε μεταξύ Στουρνάρα - τρόικας. Στο τραπέζι κατώτατος μισθός, ΦΠΑ στην εστίαση και ασφαλιστικές εισφορές. Νέο ραντεβού με δανειστές την Κυριακή

Σε μερική συμφωνία φαίνεται ότι κατέληξαν, τελικά, οι πολυήμερες και επίπονες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόϊκα για την κινητικότητα στο Δημόσιο, αφού, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, έλαβε το απόγευμα του Σαββάτου την παράταση που ζήτησε για την εφαρμογή του προγράμματος έως το Σεπτέμβριο.

Από την άλλη, στο επόμενο τετ α τετ τρόικας  με Γιάννη Στουρνάρα, πηγές του υπουργείου Οικονομικών έκαναν λόγο για αυξημένη πιθανότητα συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις για τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης.

Όπως έγινε γνωστό λίγο αργότερα ωστόσο, θα συνεχιστούν και αύριο Κυριακή οι διαπραγματεύσεις.

"Τα βρήκαν" στις απολύσεις από το δημόσιο

Όσον αφορά στη συμφωνία για το δημόσιο, η ελληνική πλευρά οφείλει έως το τέλος του Ιουλίου να δώσει κατάλογο με τους πρώτους 5.000 υπαλλήλους που θα βγουν σε διαθεσιμότητα, ενώ σε μηνιαία βάση θα δίνει στοιχεία και για τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους που θα περνούν σε διαθεσιμότητα με τελικό στόχο να συμπληρωθεί ο αριθμός των 12.500 έως το τέλος του Σεπτέμβρη.

Ο πρώτος κατάλογος θα περιλαμβάνει τα ονόματα 2.500 σχολικών φυλάκων, 2.000 εκπαιδευτικών, 600 – 700 υπαλλήλων υπουργείων εκ των οποίων οι 50 πρώτοι θα προέρχονται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Οι κατάλογοι που θα ακολουθήσουν έως και το Σεπτέμβριο αναμένεται να περιλαμβάνουν 3.500 δημοτικούς αστυνομικούς, 1.500 εκπαιδευτικούς – που δεν ασκούν τα καθήκοντά τους – και 2.000 υπαλλήλους από υπουργεία και Δήμους.

Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο και για συμφωνία στη μείωση του χρόνου της διαθεσιμότητας από 12 σε 8 μήνες.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή το βράδυ, είχε προκύψει εμπλοκή όταν η τρόικα δεν έκανε δεκτή την ελληνική πρόταση για απευθείας μετατάξεις 5.000 εκπαιδευτικών με αποτέλεσμα να αλλάξουν τα σχέδια και οι υπάλληλοι, που εντάσσονται στην κινητικότητα να βγαίνουν απαραίτητα για ένα χρονικό διάστημα σε διαθεσιμότητα λαμβάνοντας το 75% του μισθού τους, ενώ ένα σημαντικό μέρος τους θα απολυθεί με βάση το μνημόνιο.

Όπως ανέφερε μετά την συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη - τρόϊκας,το απόγευμα του Σαββάτου, στέλεχος του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, "Εμείς συμφωνήσαμε. Δεν θα υπάρξει νέα συνάντηση. Επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν από το υπουργείο Οικονομικών".

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε με τους εκπροσώπους της Τρόικας, παρουσία του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, για περίπου μισή ώρα.

"Δεν μας ζητήθηκε άλλη συνάντηση, άρα δεν υπάρχουν άλλα θέματα", ανάφερε το ίδιο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Συνταντήσεις Στουρνάρα - τρόικας και στη μέση η δόση

Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας, Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ, ήρθαν σε επαφή με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, για το κλείσιμο όλων των θεμάτων, προκειμένου η χώρα μας να λάβει την έγκριση της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ, στο Eurogroup της Δευτέρας.

Στο υπουργείο κλήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος αποχώρησε λίγο μετά τις επτά.

Mεταξύ των δύο πλευρών, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν ο μηχανισμός διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού, ο οποίος θα περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που θα εισαχθεί στη Βουλή τη Δευτέρα, καθώς και ο ενιαίος φορέας είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών.

Επίσης, συζητήθηκαν τα ισοδύναμα μέτρα που θα ληφθούν για την αποφυγή της εισφοράς στον τζίρο των επιχειρήσεων.

Παζάρι μέχρι τέλους για το ΦΠΑ

Μέχρι το παρά πέντε της διαπραγμάτευσης μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και της τρόικας ήταν στο… τραπέζι το ελληνικό αίτημα για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%.

Η τρόικα διατύπωσε το επιχείρημα πως η μείωση του συντελεστή θα οδηγήσει σε απώλειες εσόδων της τάξης των 200 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Από το υπουργείο Οικονομικών αντέτειναν πως το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή για ένα εξάμηνο μέχρι το τέλος του έτους και οι απώλειες για τον προϋπολογισμό περιορίζονται στα 100 εκατ. ευρώ, για τα οποία παρουσιάστηκαν και ισοδύναμα μέτρα όπως η επιβολή από το 2013 και όχι από το 2014 του φόρου πολυτελείας σε ΙΧ υψηλού κυβισμού, σκάφη αναψυχής κ.λπ.

Τη Δευτέρα στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο - "σκούπα"

Με την τρόικα συναντήθηκαν επίσης σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης (σ.σ. για το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές), καθώς και ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης.

Η συνάντηση με τον κ. Βρούτση διήρκησε δύο ώρες περίπου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα με όλα τα μέτρα της συμφωνίας, θα υπάρχουν οι ρυθμίσεις για το νέο τρόπο υπολογισμού του κατώτερου μισθού, καθώς του μηχανισμού είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Συμφώνησαν κυβέρνηση - τρόικα για την κινητικότητα στο Δημόσιο

Κυρ. Μητσοτάκης: Αντίθετος στην πρόταση της τρόικας για διαθεσιμότητα 5.000 δημοτικών υπαλλήλων

SHARE:

24Media Network