Νίκη Κεραμέως: Video απολογισμού, σε περίοδο ανασχηματισμού

Νίκη Κεραμέως: Video απολογισμού, σε περίοδο ανασχηματισμού
Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως Eurokinissi

Μεταρρυθμιστικό προφίλ προβάλλει η υπουργός Παιδείας, παρότι η πολιτική της αμφισβητήθηκε έντονα από την αντιπολίτευση και την κοινή γνώμη

Κείμενο απολογισμού των πεπραγμένων της στο υπουργείο Παιδείας, το οποίο συνοδεύεται με ανάλογο video δημοσιοποίησε η υπουργός Νίκη Κεραμέως. Η ενέργεια της αν και είναι πολιτικά δόκιμη -μια και συμπληρώνεται ένας χρόνος από την λειτουργία της σημερινής κυβέρνησης – αντικειμενικά παραπέμπει στην διαδικασία κρίσης στην οποία βρίσκεται το υπάρχον κυβερνητικό σχήμα και στον ανασχηματισμό που αναμένεται στο άμεσο μέλλον.

Ο απολογισμός

«Ένας χρόνος στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων: μεταρρυθμίσεις σε 10 βήματα». Αυτό τον τίτλο δίνει στο ετήσιο απολογισμό της η Νίκη Κεραμέως. Σε αυτόν παρουσιάζει σε δέκα θεματικές περιληπτικές ενότητες τις αλλαγές που δρομολογήθηκαν κατά την διάρκεια της θητείας της, δηλαδή από τον Ιούλιο του 2019 έως και σήμερα.

Η υπουργός Παιδείας αναφέρεται στις προβλέψεις του νομοσχεδίου για την Παιδεία που ψηφίστηκε στην Βουλή στις 11 Ιουνίου. Αυτό θυμίζουμε αφορούσε το σύνολο των εκπαιδευτικών βαθμίδων. Μεταξύ άλλων η Νίκη Κεραμέως κάνει λόγο για τις νομοθετικές διατάξεις που αφορούν τα εργαστήρια δεξιοτήτων στο νηπιαγωγεία λέγοντας πως «εμπλουτίζουμε τη δεξαμενή του προγράμματος με νέες θεματικές και βιωματική μάθηση». Επίσης σημειώνει ότι «ενισχύουμε τα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία (από το Σεπτέμβριο 2020, 28 πρότυπα και 34 πειραματικά σχολεία)» ενώ μιλά και για «νέα προγράμματα σπουδών για όλες τις βαθμίδες και τα γνωστικά αντικείμενα (123 νέα προγράμματα σπουδών, 140 νέα βιβλία στη γενική εκπαίδευση)».

Παράλληλα παραπέμπει στο πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που εφαρμόστηε την περίοδο της πανδημίας παρά τα προβλήματα που υπήρξαν αλλά και τις διαμαρτυρίες για το ζήτημα των προσωπικών δεδομένων που προέκυψε με την χρήση κάμερας. Στα επιτεύγματα του έτους η Νίκη Κεραμέως περιλαμβάνει τις νομοθετικές ρυθμίσεις για τον περιορισμό του πανεπιστημιακού ασύλου σχολιάζοντας πως «καταργήσαμε το άσυλο της ανομίας».

Πάντως άξιο προσοχής είναι το ότι γίνονται λίγες αναφορές σε ζητήματα που έχουν προγραμματιστεί για το μέλλον εκτός από το ότι «προετοιμάστηκε το νομοσχέδιο και ξεκίνησε η διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους και φορείς για ουσιαστική μεταρρύθμιση».

Η κριτική

Στον απολογισμό του υπουργείου καταγράφεται έντονη η διάθεση για να προβληθεί ο μεταρρυθμιστικός χαρακτήρας της πολιτικής που ακολουθήθηκε. Αν και αποφεύγονται αναφορές σε ζητήματα που προκάλεσαν έντονες διαφωνίες στον χώρο της εκπαίδευσης.

Όπως για παράδειγμα το θέμα της επαναφοράς της «διαγωγής» στα απολυτήρια σπουδών ή το θέμα της επαναφοράς της τράπεζας θεμάτων. Τα δύο αυτά θέματα, όπως και αρκετά ακόμη, αποτέλεσαν σημείο τριβής ανάμεσα στο υπουργείο Παιδείας και τους φορείς της εκπαίδευσης. Θυμίζουμε άλλωστε πως το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, καταψηφίστηκε από το σύνολο της αντιπολίτευσης,

Από πορεία διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο της Παιδείας στην Πλατεία Συντάγματος Eurokinissi

Παράλληλα το νομοθέτημα προκάλεσε εκτεταμένες κινητοποιήσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα κατά της κατάθεσης αλλά και της ψήφισής του. Επίσης σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας 20/20 που δημοσιοποίησε το News 247, η αποδοχή της κυβερνητικής πολιτικής στο χώρο της παιδείας καταλαμβάνει τις τελευταίες θέσεις στις προτιμήσεις των πολιτών.

Ερωτήματα

Η πρωτοβουλία της Νίκης Κεραμέως να δημοσιοποιήσει τον απολογισμό του υπουργείου της, δικαιολογείται από το χρονικο σημείο, αν και πρόκειται για μία από τις μόλις τρείς ανάλογες πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί, αφού σε παρόμοια ενέργεια έχει η προχωρήσει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Παράλληλα όμως ο απολογισμός του έργου της υπουργού, έρχεται σε μία περίοδο που, δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαδικασία ανασχηματισμού. Ασχέτως αν οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα ανακοινωθούν η άμεσα, ή σε μερικές εβδομάδες ή μήνες. Θυμίζουμε ότι ο Γιώργος Γεραπετρίτης έχει αναφέρει πως ο ανασχηματισμός μπορεί να γίνει οποτεδήποτε μετά την 1η Ιουλίου ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του μερικές μέρες αργότερα σημείωσε «ανασχηματισμός, κάποια στιγμή, θα γίνει αλλά δεν είναι της στιγμής. Όταν έρθει η ώρα θα το μάθετε από μένα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Νίκη Κεραμέως, συμπεριλαμβάνεται στα ονόματα που έχουν «ακουστεί» στο πλαίσιο των θρυλούμενων αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα. Είτε ως κυβερνητικό στέλεχος που θα μεταφερθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης, είτε ως ένα από τα μέλη του υπουργικού Συμβουλίου που έχει θέσει «βέτο» για την παραμονή της, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα