“Κάτω από τη βάση” Κεραμέως και Χατζηδάκης

“Κάτω από τη βάση” Κεραμέως και Χατζηδάκης
Η Νίκη Κεραμέως και ο Κωστής Χατζηδάκης eurokinissi

Αρνητικές κρίσεις από τους πολίτες στα ζητήματα της Παιδείας και του Περιβάλλοντος, τομείς όπου η κυβέρνηση προχώρησε σε συνολική νομοθέτηση. Τι απάντησαν στην έρευνα της aboutpeople για το 20/20 του News 24/7.

Η αρνητική αποτίμηση που κάνουν οι πολίτες σε δύο τομείς που η κυβέρνηση, ήταν εφικτό να δώσει δείγματα της πολιτικής της παρά την πανδημία, αποτελεί ένα σημαντικό ποιοτικό στοιχείο της έρευνας. Πρόκειται πρωτίστως για την Παιδεία αλλά και τη προστασία του Περιβάλλοντος.

Ιδίως στα ζητήματα της εκπαίδευσης, είναι εντυπωσιακό ότι 2 στους 3 πολίτες που συμμετείχαν στην έρευνα της aboutpeople για το 20/20 του News 24/7, αποτιμούν επικριτικά το κυβερνητικό έργο. Η κυβέρνηση επίσης βλέπει να αποδοκιμάζεται η «πράσινη» πολιτική της παρ’ ότι είχε επενδύσει ιδιαίτερα σε αυτόν τον τομέα.

Παιδεία

Η ιδιαίτερα αρνητική κρίση των πολιτών στον τομέα της Παιδείας, έχει την δική της αυτοτελή αξία. Μάλιστα δεν μπορεί παρά να χρεωθεί αποκλειστικά στις επιλογές της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, και προσωπικά στη Νίκη Κεραμέως.

Το στοιχείο αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι η παιδεία, δεν είναι ένας τομέας διακυβέρνησης που επηρεάστηκε από την πανδημία του Covid 19. Έτσι αντικειμενικά αυτό που αξιολογείται από τους πολίτες είναι το πολιτικό σχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Αυτό μάλιστα η κοινή γνώμη είχε την ευκαιρία να το κρίνει, μια και το νομοσχέδιο για την Παιδεία που ψηφίστηκε από την Βουλή στις 11 Ιουνίου, δεν αποτελούσε αποσπασματικές ρυθμίσεις.

Αντιθέτως, όπως άλλωστε δήλωσε η Νίκη Κεραμέως, επρόκειτο για έναν νομοσχέδιο «εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης» σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, που εκφράζει τις προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης. Θυμίζουμε ότι ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του ήταν η επαναφορά της διάταξης για την αναγραφή της διαγωγής των μαθητών στα σχολικά απολυτήρια. Προέβλεπε ακόμη αντικατάσταση του εξεταστέου μαθήματος της κοινωνιολογίας με αυτό των λατινικών, την επαναφορά της τράπεζας θεμάτων για τις εξετάσεις στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση και σειρά άλλων διατάξεων Επίσης ακολούθησε η διάταξη του περιορισμού των καλλιτεχνικών μαθημάτων στο Λύκειο.

Να θυμίσουμε ότι το νομοσχέδιο για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη εκπαιδευτική κοινότητα. Κατά των ρυθμίσεων του τάχθηκαν τόσο οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων όσο και οι φοιτητικοί σύλλογοι.

Περιβάλλον

Η προστασία του περιβάλλοντος είναι ένας τομέας που οι επιδόσεις της κυβέρνησης έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις προθέσεις του πρωθυπουργού, να δώσει έμφαση στο «πράσινο» προφίλ της κυβέρνησης.

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραβρέθηκε στην ανακοίνωση της κυβερνητικής πολιτική για την ηλεκτροκίνηση. Μάλιστα το Καλοκαίρι και το Φθινόπωρο του 2019 παραβρέθηκε σε σειρά διεθνών εκδηλώσεων για την περιβαλλοντική προστασία.

Η νομοθετική πρόνοια της κυβέρνησης για τα περιβαλλοντικά ζητήματα εκφράστηκε με το νομοσχέδιο που εισηγήθηκε ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, και ψηφίστηκε στις αρχές Μαΐου. Περιλάμβανε σημαντικές αλλαγές στο τρόπο περιβαλλοντικής αδειοδότησης των επιχειρήσεων, όπως και στο καθεστώς προστασίας των περιοχών Natura. 

Και στον τομέα αυτό η πλειονότητα των πολιτών εμφανίζεται δυσαρεστημένοι με το 53,6% να αποτιμά αρνητικά το κυβερνητικό έργο, το οποίο θετικά κρίνεται από το 37,3%.

*Μπορείτε να βρείτε όλες τις έρευνες και τις αναλύσεις τους στην ειδική ενότητα του NEWS 24/7,  “20/20”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα