Νομοσχέδιο υπ. Εσωτερικών: Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, επιτάχυνση των διαδικασιών πολιτογράφησης

Νομοσχέδιο υπ. Εσωτερικών: Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, επιτάχυνση των διαδικασιών πολιτογράφησης
Στιγμιότυπο από τη Βουλή Eurokinissi

Για πρώτη φορά εισάγεται αυτοτελές θεσμικό πλαίσιο για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών - Στο 40% η ποσόστωση των γυναικών στα ψηφοδέλτια των βουλευτικών εκλογών.

Ρυθμίσεις για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών περιλαμβάνει νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην Βουλή. Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται αλλαγές στο σύστημα πολιτογράφησης με στόχο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, ζήτημα που είχε θέσει πρόσφατα στην Βουλή κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της συζήτησης για το Δημογραφικό. Στο νομοσχέδιο προβλέπονται επίσης αλλαγές στην εκλογική νομοθεσία για την διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου επισημαίνεται ότι για πρώτη φορά εισάγεται στην εθνική έννομη τάξη «αυτοτελές θεσμικό πλαίσιο για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων». Μεταξύ των διατάξεων ξεχωρίζει η αύξηση σε 40% του ελάχιστου ποσοστού ανά φύλο για τους υποψήφιους βουλευτές σε κάθε εκλογική περιφέρεια, όπως κι η οργάνωση του δικτύου δομών για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Το νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνει ακόμα προβλέψεις για ζητήματα ισότητας των φύλων που συνδέονται με την εκπαίδευση, την εργασία, τα ΜΜΕ και την διαφήμιση.

Ομογενοποίηση της διαδικασίας πολιτογράφησης με στόχο την επιτάχυνση

Παράλληλα, στην αιτιολογική έκθεση υπογραμμίζεται ότι επιδιώκεται να ελαχιστοποιηθούν οι δυσλειτουργίες του συστήματος πολιτογράφησης που οφείλονται στην «αδυναμία ομογενοποίησης, ενιαίας και διαφανούς διαδικασίας», κάτι που προκαλεί συχνά διοικητικές και δικαστικές προσφυγές που αναμενόμενα αυξάνουν τον φόρτο εργασίας διοίκησης και δικαστηρίων.

Μεταξύ των διατάξεων περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για την αναμόρφωση της συνέντευξης ενώπιον των ειδικών επιτροπών πολιτογράφησης, αλλά κι ειδικές διατάξεις για την αντιμετώπιση των ζητημάτων πολιτογράφησης των ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ένωση και των ανιθαγενών Ρομά.

Αλλαγές στον εκλογικό νόμο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Όσον αφορά τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, επιλύονται διάφορα «ακανθώδη» ζητήματα όπως η κατανομή των εδρών των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων μεταξύ των εκλογικών περιφερειών.

Προβλέπεται ακόμα αύξηση των υποψηφίων περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων, αλλά κι η επαναφορά του θεσμού του επάρχου για τις νησιωτικές περιφέρειες, ο οποίος διορίζεται από τον περιφερειάρχη μεταξύ των περιφερειακών συμβούλων, όπως κι οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα