Νομοσχέδιο για γάμο ομοφύλων: Με εντάσεις και ενστάσεις η συζήτηση στη Βουλή – Την Πέμπτη η ψηφοφορία

Διαβάζεται σε 5'
Σήμερα ξεκινά στην Βουλή η επεξεργασία του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια

Το βράδυ της Πέμπτης (15/2) αναμένεται η ονομαστική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, μετά τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.

Ξεκίνησε σήμερα Τετάρτη (14/2) η διήμερη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, στην Ολομέλεια της Βουλής.

Αν και το νομοσχέδιο συγκεντρώνει ευρεία συναίνεση, έχει προκαλέσει αντιδράσεις τόσο στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος, όσο και σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Μετά το σχετικό αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της σύμπραξης Σπαρτιατών και Νίκης, θα πραγματοποιηθεί ονομαστική ψηφοφορία.

«Η κοινωνία αλλάζει και εξελίσσεται , χωρίς την άδεια του κοινοβουλίου[…] Απευθύνομαι στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ψηφίζουμε την ισότητα στο γάμο, όχι κόντρα στην πολιτική μας αντίληψη και στην κοινωνική παράδοση, αλλά ακριβώς επειδή πιστεύουμε στην παράδοση και στην κοινωνική συνοχή» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

«Η προτροπή του πρωθυπουργού, που είναι το δεύτερο μείζον θέμα, προς τους βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας να απέχουν από την ψηφοφορία, είναι πράγματι πρωτόγνωρη. Εμείς λοιπόν σας το λέμε ότι είτε το ψηφίσουν ή δεν το ψηφίσουν εντός αιθούσης, δηλαδή με “παρών” ή με “κατά”, είτε απέχουν στην κοινωνική συνείδηση και στην πολιτική ιστορία θα έχουν καταγραφεί ότι είναι κατά του νομοσχεδίου της κυβέρνησης» τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.

Το σχέδιο νόμου εισάγει την ισότητα στον πολιτικό γάμο για όλους τους Έλληνες πολίτες, χωρίς διακρίσεις, και ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού. Ειδικότερα, προβλέπει την αναγνώριση των παιδιών που γεννήθηκαν στο εξωτερικό, αλλά και όσων θα γεννηθούν. Δεν υπάρχει καμία αναφορά στο «Γονέας 1/ Γονέας 2» και παράλληλα δεν επεκτείνει το δικαίωμα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και την παρένθετη μητρότητα στα ζευγάρια ανδρών.

Αντιπαράθεση διαδραματίστηκε όταν ο Σωκράτης Φάμελλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φέρνει το νομοσχέδιο για να καλύψει την κατακραυγή για το κράτος δικαίου στην ΕυρώπηΑνθέλληνες είναι όσοι δεν υπερασπίζονται τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, όσοι προσβάλλουν την Ελλάδα στις διεθνείς λειτουργίες, όσοι προσβάλλουν τους πολίτες και τις ανεξάρτητες αρχές. Μέχρι πού θα φτάσετε; Πόσο μακριά είναι ο κατήφορος του ψευδοεκσυγχρονιστή; Και το λέω και για εσάς προσωπικά» είπε ο κ. Φάμελλος.

Από την πλευρά του ο κ. Σκέρτσος ανέφερε: «στα θέματα του κράτους δικαίου όταν μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ έχω να πω δύο ονόματα: Καμμένος και Πολάκης[…] οι φωνές προδίδουν αμηχανία και υποκρισία. Έχετε δει εσείς κάποιον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας να πηγαίνει στην Ευρώπη και να υπογράφει ψηφίσματα για διακοπή πόρων; Είναι πατριωτική στάση αυτή;
Και έχετε θράσος και κουνάτε το δάχτυλο; Το ηθικό πλεονέκτημα σας κατέστρεψε και εξακολουθείτε να κουνάτε το δάχτυλο και στην κοινωνία και στη Νέα Δημοκρατία. Ντροπή σας».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, τόνισε «υπάρχει υπουργός Επικρατείας 1 και υπουργός Επικρατείας 2. Ο υπουργός Επικρατείας 1, ο οποίος έρχεται σήμερα εδώ για να στηρίξει το νομοσχέδιο και ο υπουργός Επικρατείας 2 ο οποίος ισχυρίζεται ότι το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό».

«Ο τίτλος του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, περί ισότητας στον γάμο παραπλανά. Στο όνομα της ισότητας και της μη διάκρισης αναγνωρίζετε στην πράξη την εμπορική παρένθετη μητρότητα» υποστήριξε η βουλευτής του ΚΚΕ, Βιβή Δάγκα.

«Είναι μια μέρα νίκης ενός κινήματος που έλκει την καταγωγή του από πολύ μακριά, από τις διεκδικήσεις για τη γυναικεία χειραφέτηση» υπογράμμισε η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Έφη Αχτσιόγλου.

Την ίδια ώρα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών. Όπως δήλωσε στο ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος: «ο ελληνικός λαός είναι δημοκρατικός και δίδαξε τη δημοκρατία από αρχαιοτάτων χρόνων. Καλό θα ήταν, λοιπόν, στην πλήρη ελεύθερη έκφραση της Δημοκρατίας που εμφορείται το ελληνικό κοινοβούλιο, η συγκεκριμένη ψηφοφορία να είναι ονομαστική». Η Ιερά Σύνοδος έχει εκφράσει την αντίθεσή της με το νομοσχέδιο.

Πέντε κόμματα στηρίζουν την ισότητα στον πολιτικό γάμο

Τα 5 κόμματα που στηρίζουν την ισότητα στον πολιτικό γάμο συμφωνούν ότι έχει ένα προοδευτικό πρόσημο και γι’ αυτό συναινούν. Ωστόσο έχουν ενδιαφέρον οι διαφοροποιήσεις από των επί της αρχής διαφοροποιήσεις βουλευτών και ήδη έχουν λάβει το λόγο από το κυβερνητικό στρατόπεδο βουλευτές οι οποίοι θα τηρήσουν τη στάση της καταψήφισης.

Στην Ολομέλεια έχουν τοποθετηθεί ο Μίλτος Χρυσομάλλης, η Άννα Καραμανλή, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης που από του βήματος δήλωσαν την πρόθεσή τους να καταψηφίσουν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για λόγους αξιακούς, για λόγους πολιτικούς και για λόγους νομικούς, σε γενικές γραμμές ως υπέρμαχοι της πυρηνικής οικογένειας.

Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Θάνος Πλεύρης έδειξε ότι η στάση του θα είναι η αποχή στο συγκεκριμένο νομοθέτημα κατά την αυριανή ονομαστική ψηφοφορία, με την οποία θα ολοκληρωθεί και η διήμερη συζήτηση. Αναμένεται από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας να το υπερψηφίσουν 110 βουλευτές, ωστόσο μέχρι την τελευταία στιγμή συνεχίζονται οι ζυμώσεις και οι συζητήσεις.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι 12 έως 14 βουλευτές είναι αυτοί που διαφωνούν και πιθανότατα θα απέχουν.

Στον ΣΥΡΙΖΑ το θέμα δεν είναι τόσο αριθμητικό όσο ή ιδεολογικό, οπότε δεν αναμένεται να υπάρξουν πολλές διαφοροποιήσεις. Ενδεχομένως να υπάρχει η αποχή του Παύλου Πολάκη.

Σε ό, τι αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, καταψηφίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας με το σκεπτικό ότι εμπορευματοποιείται η τεκνοποίηση. Είναι δεδομένες οι αντιδράσεις και η καταψήφιση από την πλευρά της Ελληνικής Λύσης των Σπαρτιατών και της Νίκης, που έχουν ανεβάσει κατακόρυφα τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης, ενώ το νομοσχέδιο υπερψηφίζουν ακόμα η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας.

Με ενδιαφέρον αναμένονται την Πέμπτη (15/2) οι ομιλίες του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως και του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες θα δώσει έντονο ιδεολογικό χρώμα στη διαφωνία του με το νομοσχέδιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα