NYT: Εκλογές στην Ελλάδα τον Ιούλιο. ‘Να πετάξει εκτός’ ο Τσίπρας τους ακραίους

NYT: Εκλογές στην Ελλάδα τον Ιούλιο. ‘Να πετάξει εκτός’ ο Τσίπρας τους ακραίους
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ 3ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ/PHASMA/Γ.ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ Eurokinissi

Το κλειδί για μία συμφωνία με τους Ευρωπαίους το κρατούν οι Έλληνες πολίτες, γράφει η New York Times. Τα σενάρια για την ελληνική περίπτωση και η ελπίδα να υπάρξει αίσια έκβαση

“Τα περισσότερα από τα σενάρια που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι ζοφερά. Η χώρα θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία, με έλεγχο κεφαλαίων στις τράπεζες (capital control) ,με βίαιη μετατροπή των καταθέσεων των αποταμιευτών σε τραπεζικό κεφάλαιο, παραίτηση από το ευρώ και έξοδο από την Ευρωζώνη και πάει λέγοντας”, γράφουν οι New York Times, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις και την αδυναμία κατάληξης σε συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της.

“Αλλά ακόμα και με αυτά τα δεδομένα, υπάρχει μία ελπίδα, να πράγματα να καταλήξουν ΟΚ. Όλοι όσοι ενδιαφέρονται για την Ελλάδα, αρχής γενομένης με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, πρέπει να δουλέψουν σκληρά, για να εξασφαλίσουν τη λιγότερο κακή πορεία της χώρας στο μέλλον.  Αυτό προϋποθέτει όχι μόνο ο κ. Τσίπρας να φάει τα λόγια του, αλλά επιπλέον να προκηρύξει εκλογές. Ο συγχρονισμός δεν είναι καλός, δεδομένων και των δόσεων που πρέπει να πληρώσει στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ η Ελλάδα τους επόμενους τρεις μήνες, αλλά είναι δυνατό να γίνει”, γράφει ο Hugo Dixon των NYT.

Ο αρθρογράφος συνεχίζει την ανάλυσή του, υποστηρίζοντας πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε μία βραχυπρόθεσμη συμφωνία με τους δανειστές της χώρας, ξεκλειδώνοντας 7,2 δισ. ευρώ για να αποφύγει τη χρεοκοπία, που διαφορετικά φαίνεται αναπόφευκτη τον επόμενο μήνα.

“Δεδομένου ότι οι δύο πλευρές έχουν ακόμη πολύ μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο. Από την άλλη μεριά όμως, ο κ. Τσίπρς δηλώνει αισιόδοξος για μία συμφωνία, πράγμα που ίσως σημαίνει, ότι είναι έτοιμος να προχωρήσει σε συμβιβασμούς”.

“Η πιο σημαντική απόφαση που πρέπει να πάρει η Αθήνα, αφορά στις συντάξεις. Το ελληνικό σύστημα είναι μη βιώσιμο, κυρίως λόγω των απαλλαγών που επιτρέπουν στους εργαζόμενους, να βγαίνουν στη σύνταξη, πολύ πριν τη συμπλήρωση των απαιτούμενων ετών. Οι δανειστές δεν πρέπει να αφήσουν περιθώριο και χώρο σε αυτόν τον τομέα. Από την άλλη μεριά, η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ θα πρέπει να είναι έτοιμοι να συμβιβαστούν στις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, καθώς δεν υπάρχει ανάγκη να κατεδαφιστούν περαιτέρω τα κεκτημένα των εργαζομένων”, συνεχίζει.

Τρία ερωτήματα, μία απάντηση… Εκλογές

Λαμβάνοντας ως δεδομένο, ότι αυτή η βραχυπρόθεσμη συμφωνία είναι εφικτή, ανακύπτουν τρία ερωτήματα. Πρώτον, θα καταφέρει ο Αλέξης Τσίπρας, να πείσει τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας να την στηρίξουν; Δεύτερον, πώς θα χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα, μέσα στο καλοκαίρι, για να πληρώνει τις δόσεις της προς τους δανειστές και τρίτον, θα ήταν τόσο η Ελλάδα όσο και οι δανειστές της προετοιμασμένοι, για μία πολυευτή συμφωνία, που θα απαιτούσε ακόμα περισσότερες μεταρρυθμίσεις και πιθανώς νέα δάνεια, άνω των 50 δισ. ευρώ;

Η απάντηση στα ερωτήματα αυτά είναι κατά τον αρθρογράφο, η προκήρυξη δεύτερων εκλογών. “Με αυτόν τον τρόπο, ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να πετάξει εκτός κόμματος τα ακραία στελέχη του. Επίσης, θα έδινε στους δανειστές την εμπιστοσύνη, ότι η Αθήνα θα ακολουθήσει τις δεσμεύσεις της, οπότε αυτό με τη σειρά του θα καθιστούσε πιο εύκολη, τη ροή χρημάτων προς τη χώρα”.

“Αν δεν στραφεί πάλι στους Έλληνες πολίτες ο Αλέξης Τσίπρας, θα είναι πολύ δύσκολο για τους δανειστές, να εμπιστευτούν ξανά την Ελλάδα. Μετά τους τελευταίους τέσσερις μήνες διαπραγματεύσεων και συζητήσεων, ανησυχούν ότι δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα, για την ολοκλήρωση του προγράμματος”.

“Καλύτερη στιγμή για τις εκλογές είναι ο Ιούλιος, μετά τη βραχυπρόθεσμη αυτή συμφωνία με τους εταίρους της Ελλάδας, αλλά πριν τις συζητήσεις για μία μελλοντική και μακροπρόθεσμη νέα συμφωνία”, καταλήγει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα