Ο Α/ΓΕΕΘΑ στις ΗΠΑ για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας για τα F-16

Ο Α/ΓΕΕΘΑ στις ΗΠΑ για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας για τα F-16
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ε. Αποστολάκης Eurokinissi

Σύμφωνα με πληροφορίες όλος ο εκσυγχρονισμός θα γίνει στην Ελλάδα στην ΕΑΒ σε συνεργασία με δυο ελληνικές αμυντικές εταιρείες

Τέσσερις φορές αναφέρθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ στη συμφωνία για την αναβάθμιση των F-16 και έκανε φανερό απο τα πρώτα λεπτά στο τετ α τερ πόσο σημασία αποδίδει στην ελληνοαμερικανική αμυντική συνεργασία.

Ανακοίνωσε δηλαδή οτι οι Αμερικανοί κάνουν αποδεκτή την επιστολή που το υπουργείο εθνικής Άμυνας είχε στείλει ( Letter of request) ζητώντας να υπάρξει αναβάθμιση. Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα συζητηθούν κατά την επίσημη επίσκεψη του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες όλος ο εκσυγχρονισμός θα γίνει στην Ελλάδα στην ΕΑΒ σε συνεργασία με δυο ελληνικές αμυντικές εταιρείες.

Όπως είπε και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος που ήταν κοντά στο πρωθυπουργό σε όλες τις επαφές του στην Αμερική, η οροφή για την αναβάθμιση των συγκεκριμένων αεροσκαφών από τον προϋπολογισμό είναι 1,1 δις ευρώ, τα υπόλοιπα ποσά αφορούν προγράμματα βοήθειας και αντισταθμιστικά. Κατηγόρησε μάλιστα τη ΝΔ ότι άδικα κατηγορεί την κυβέρνηση αφού επί υπουργίας Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου η αρχική τιμή που είχε δώσει το Κογκρέσο για την προμήθεια 30 αεροσκαφών F16 Block 52+ advanced ήταν 3,2 δις δολάρια και η τελική τιμή που είχε προεγκριθεί 1,9 δις δολάρια.

Ο εκσυγχρονισμός, σε κάθε περίπτωση κρίθηκε απαραίτητος σήμερα από τους επιτελείς του Πενταγώνου ώστε να μην απαξιωθούν τεχνολογικά τα συγκεκριμένα αεροσκάφη την ώρα που η γειτονική Τουρκία σπεύδει να αγοράσει τα F- 35.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα