Ο Αλέξης Τσίπρας παίρνει αποφάσεις για να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ από τη μεγάλη εσωστρέφεια

Ο Αλέξης Τσίπρας παίρνει αποφάσεις για να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ από τη μεγάλη εσωστρέφεια
Ο Αλέξης Τσίπρας στην Κουμουνδούρου (φωτογραφία αρχείου) Eurokinissi

Ιδιαίτερα κρίσιμη η εβδομάδα που διανύουμε για τις εξελίξεις στην Κουμουνδούρου. Στο επίκεντρο του προβληματισμού ο ρόλος των τάσεων. Στις 22 Φεβρουαρίου η συγκέντρωση στην Αθήνα με ομιλητή τον Τσίπρα

Ιδιαίτερα προβληματισμένος με την εσωστρέφεια που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας, που σύμφωνα με τις πληροφορίες του Νews 24/7, εξετάζει άμεσες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κατάστασης, η ποία, εφόσον συνεχιστεί, θα αγγίξει προσωπικά και τον ίδιο.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων φέρεται να είναι ο «πόλεμος των τάσεων», που έχει ξεφύγει από κάθε αρχή, με την ηγεσία να μην εξαιρεί κανέναν μηχανισμό  από τη συγκεκριμένη εκτίμηση, ενώ προς αναζήτηση είναι και ο τρόπος ομαλοποίησης της κατάστασης με κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου. Θέμα διοικητικών μέτρων δεν φαίνεται να υπάρχει, τουλάχιστον για αυτή τη στιγμή -και παρά τις εισηγήσεις που έχει δεχθεί η ηγεσία, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες από στελέχη της Κουμουνδούρου. Αντιθέτως, το μέτωπο με τον συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας του κομματικού μηχανισμού φέρεται να είναι στο τραπέζι, όπως και η απεύθυνση στην κομματικά βάση.

Την Τετάρτη συνεδριάζει η Πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και την Πέμπτη το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, ενώ για το Σάββατο και την Κυριακή είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, με κάποια στελέχη να εκτιμούν ότι θα αναβληθεί λόγω των αδιεξόδων και άλλα να υποστηρίζουν ότι μια τέτοια εξέλιξη απλώς θα τροφοδοτούσε ακόμα περισσότερο την εσωστρέφεια. Επιπλέον, η προγραμματισμένη για τις 14 Φεβρουαρίου ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση στην Αθήνα, με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα, θα πραγματοποιηθεί τελικά το Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου, στο  στάδιο του Taekwondo, στη  Λεωφόρο Ποσειδώνος. 

Τα πέντε σημεία της αντιπαράθεσης

Τα βασικά προβλήματα που έχουν να συζητήσουν η Πολιτική Γραμματεία της Τετάρτης και το Πολιτικό Συμβούλιο της Πέμπτης, ώστε να προληφθούν εκρηκτικές καταστάσεις στην ΚΠΕ, τα κατέγραψαν χθες τα «Παιχνίδια Εξουσίας»:

«Πρώτο θέμα είναι το ερώτημα του δημοψηφίσματος, με την προεδρική πλειοψηφία να επιμένει ότι στην κρίση των μελών θα πρέπει να τεθεί το όνομα του κόμματος. Η πρότασή τους είναι να προστεθεί δίπλα στον ΣΥΡΙΖΑ και ένα συνθετικό που θα δείχνει το άνοιγμα του κόμματος, όπως πχ το «Πράσινη Συμμαχία». Στην αλλαγή του ονόματος αντιδρά η μειοψηφία, που επιμένει πως από τη στιγμή που αποφασίστηκε να γίνει δημοψήφισμα, για το οποίο σημειωτέον είχε αντιρρήσεις, θα πρέπει να μπουν ως ερώτημα πολιτικά επίδικα, όπως πχ εάν ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ ή κατά των εξορύξεων κοκ.

Δεύτερο θέμα είναι εάν το δημοψήφισμα, που προγραμματίστηκε για τις 5 και 6 Απριλίου, με στόχο να ενεργοποιηθούν τα μέλη και να εγγραφούν νέα στο κόμμα, θα είναι όντως «συμβουλευτικό», όπως προτείνει η Πολιτική Γραμματεία ή εάν θα είναι δεσμευτικό. Το δεσμευτικό του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος είναι και το λογικό, αφού είναι αδιανόητο την απόφαση της κομματικής βάσης να την αλλάζει ένα όργανο του κόμματος, ακόμα και αν αυτό είναι το ανώτατο συλλογικό του όργανο, το Συνέδριό του!

Τρίτο θέμα αποτελεί το ερώτημα πού θα λαμβάνονται οι αποφάσεις για μείζονα θέματα διεξαγωγής του Συνεδρίου, όπως πχ ποιος θα συμμετάσχει σε αυτό, πού θα εγκριθούν οι Θέσεις κοκ. Μερίδα στελεχών της Κουμουνδούρου επιμένει πως το μόνο νομιμοποιητικό όργανο για τη λήψη των αποφάσεων είναι η ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ, η πλειοψηφία επιμένει όμως ότι οι αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

Τέταρτο θέμα είναι ποιοι θα συμμετέχουν ως αριστίνδην, χωρίς δηλαδή εκλογή αλλά με ορισμό, στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι εκτιμούν πως πρέπει να συμμετέχουν και τα περίπου 765 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης, κάποιοι άλλοι το πολύ 100-150 πρόσωπα από την Προοδευτική Συμμαχία, που θα τα ορίσουν πιθανόν και με εσωτερική τους ψηφοφορία οι διάφορες κινήσεις, όπως πχ η «Γέφυρα» κλπ.

Πέμπτο θέμα στη σειρά, αλλά ιδιαίτερα σημαντικό στην ιεράρχηση, η απόφαση για τον απολογισμό της πορείας του κόμματος από το προηγούμενο του κόμματος έως τώρα, χρονικό διάστημα για το οποίο θα πρέπει να κριθεί και η κυβερνητική θητεία του Αλέξη Τσίπρα. Ο απολογισμός δεν συνδέεται απλώς με τις διορθωτικές κινήσεις στην πολιτική και τη στρατηγική του κόμματος, αλλά συνδέεται ευθέως και με τα πρόσωπα που εφάρμοσαν αποτυχημένες πολιτικές και χρησιμοποιείται εν πολλοίς και ως πεδίο ξεκαθαρίσματος εσωτερικών συσχετισμών. Σχετική εισήγηση επί του απολογισμού θα αποτελέσει ασφαλώς η εισήγηση των «σοφών» του κόμματος, Γιάννη Δραγασάκη, Αλέκου Μπαλτά και Θοδωρή Δρίτσα.

Ταυτόχρονα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει και το Συνέδριο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, που είναι προγραμματισμένο για τις 6 Μαρτίου και επί ένα τριήμερο. Και αυτό, καθώς η Νεολαία γίνεται προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί στην εσωτερική διαμάχη που διεξάγεται στο κόμμα».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα