Ο ανασχηματισμός και ο ΣΥΡΙΖΑ ως νέα κεντροαριστερά

Ο ανασχηματισμός και ο ΣΥΡΙΖΑ ως νέα κεντροαριστερά
Ο Αλέξης Τσίπρας στο Μαξίμου Eurokinissi

Ορκίζονται σήμερα οι νέοι υπουργοί της κυβέρνησης Τσίπρα, ενώ αναμένεται και συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου

Πιο έντονο έκανε το άρωμα της κεντροαριστεράς στην κυβέρνησή του ο Αλέξης Τσίπρας δίνοντας με τις επιλογές του στον ανασχηματισμό το στίγμα των επόμενων μηνών για τον ΣΥΡΙΖΑ και τις εκλογικές του στοχεύσεις.

Η ένταξη της Μυρσίνης Ζορμπά και της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου στο νέο κυβερνητικό σχήμα φανερώνει πως ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να “παίξει” στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας ανοίγοντας το κόμμα του σε προσωπικότητες που σηματοδοτούν το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στο προοδευτικό κέντρο. Η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ με στελέχη της κεντροαριστεράς που προέρχονται μάλιστα από διαφορετικές πολιτικές περιόδους για παράδειγμα η κ. Ζορμπά έχει συνδεθεί με το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ και η κ, Ξενογιαννακοπούλου με το ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου  υποδηλώνει μία διάθεση να γίνει το κόμμα του πιο “φιλικό” σε όμορες πολιτικές δυνάμεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας εδώ και καιρό έχει αντιληφθεί πως το ΠΑΣΟΚ που σήμερα εκφράζεται από το ΚΙΝΑΛ δεν είναι διατεθειμένο να μπει σε διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να διερευνηθούν οι δυνατότητες μίας μελλοντικής συνεργασίας. Στους συνεργάτες του έχει πει πως “εφόσον δεν έρχεται σε εμάς το ΠΑΣΟΚ, θα απευθύνθούμε εμείς στα στελέχη του” θεωρώντας ότι ένα μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής διαφωνεί με την επιλογή της ηγεσίας του κόμματος να κλείνει τις γέφυρες με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κυβερνητικός ανασχηματισμός φαίνεται όμως πως είναι μόνο η αρχή ενός συνολικότερου σχεδιασμού του Μεγάρου Μαξίμου να εκφράσει την εγχώρια σοσιαλδημοκρατία. Ο Αλέξης Τσίπρας άκουσε με προσοχή τον Μάρτιν Σουλτς να δηλώνει (μετά την έξοδο από το Μνημόνιο) ότι οι ευρωπαίοι σοσιαλδημοκρατές είναι κοντά με το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Αλέξη Τσίπρα. Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές είναι να δημιουργήσει ευρύτερες συμμαχίες με πρόσωπα του προοδευτικού χώρου στηρίζοντας την υποψηφιότητά τους, εφόσον κρίνεται ότι αυτή έχει απήχηση στις τοπικές κοινωνίες. Εδώ και καιρό άλλωστε θεωρείται “κλειδωμένη” η υποστήριξη προς το πρόσωπο του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη καθώς και προς το πρόσωπο του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα. Όμως το Μαξίμου δεν θέλει να μείνει σ’ αυτές τις υποψηφιότητες. Επιθυμεί να στηρίξει συμμαχικά προοδευτικά ψηφοδέλτια όπως το ψηφοδέλτιο που θα συγκροτήσει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης για να παρουσιάσει ένα προοδευτικό μέτωπο απέναντι σε συντηρητικά ψηφοδέλτια της ΝΔ.

Οι πληροφορίες εμφανίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ να βλέπει θετικά ακόμη και την υποστήριξη της υποψηφιότητας της μη συριζαίας περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνας Καλογήρού, που λειτούργησε πολύ αποτελεσματικά στην διαχείριση του μεταναστευτικού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα