Ο διάλογος Ραγκούση – Φρουζή και η παραδοχή του πρώην ισχυρού άνδρα της Νovartis

Ο διάλογος Ραγκούση – Φρουζή και η παραδοχή του πρώην ισχυρού άνδρα της Νovartis
Ο Κωνσταντίνος Φρουζής στην Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή Eurokinissi

Τι ρώτησε ο Γιάννης Ραγκούσης και τι απάντησε ο Κωνσταντίνος Φρουζής στην προανακριτική για την Novartis για την επίμαχη διάταξη που συμπεριλήφθηκε στις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα.

Στη διάταξη με την οποία υπό προϋποθέσεις υπόδικοι έχουν τη δυνατότητα να “αποδεσμεύσουν” το λογαριασμό τους “ακούμπησε” σχετικός διάλογος του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση με τον πρώην ισχυρό άνδρα της Novartis Κωνσταντίνο Φρουζή στην προανακριτική της Βουλής. 

Ο διάλογος, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε ως εξής:

Ραγκούσης: Μετά τις προχθεσινές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα θα κάνετε αίτηση να αποδεσμευτεί ο λογαριασμός σας στην Ελβετία;

Φρουζής: Σήμερα το πρωί μίλησα με τον δικηγόρο μου και τον ενημέρωσα. Και βεβαίως κύριε Ραγκούση θα κάνω αίτηση να αποδεσμευτεί ο λογαριασμός μου.

ΣΥΡΙΖΑ: Είναι δώρο για τον Φρουζή

Νωρίτερα, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για δώρο της κυβέρνησης και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Κωνσταντίνο Φρουζή. 

Συγκεκριμένα από την Κουμουνδούρου υποστήριζαν ότι “ο κ. Μητσοτάκης ήρθε τελικά αντιμέτωπος με το «δώρο» του για τους υπόδικους που ελέγχονται για ξέπλυμα πιο γρήγορα από ό,τι φανταζόταν. Πριν από λίγο, ο κατηγορούμενος για το σκάνδαλο Novartis, κ. Φρουζής παραδέχθηκε ότι θα κάνει αίτηση να αποδεσμευθούν οι λογαριασμοί του στην Ελβετία με βάση τη διάταξη που ψήφισε προχθές ο κ. Μητσοτάκης”. 

Και ακολούθως, οι ίδιες πηγές συμπλήρωναν: “Είχε δίκιο τελικά η κυβέρνηση ότι και εμείς και οι Financial Times κάναμε λάθος. Η διάταξη όντως δεν αφορούσε μόνο «υπόδικους επιχειρηματίες, τραπεζίτες και εφοπλιστές», αφορούσε τελικά και τον βασικό κατηγορούμενο της Novartis κ. Φρουζή! Τόση προσπάθεια έκανε ο άνθρωπος τις τελευταίες μέρες να κατασκευάσει το αφήγημα της σκευωρίας, να μην τον ανταμείψουν κάπως; Σε κάθε περίπτωση αναμένουμε στη Βουλή την επόμενη Παρασκευή ο κος Μητσοτάκης να δώσει και αλλά ονόματα και διευθύνσεις των ευνοούμενων του.

Απάντηση Πέτσα

Η κυβέρνηση, εν συνεχεία, πέρασε στην αντεπίθεση  με τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να απαντά σε υψηλούς τόνους στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ περί δώρων στους τραπεζίτες και υπόδικους για ξέπλυμα χρήματος με αφορμή δημοσίευμα των Financial Times. “Τόσο πολύ νοιάζεται ο κ. Τσίπρας για το ζήτημα των Ποινικών Κωδίκων που δεν πήγε καν στη Βουλή για να ψηφίσει στη χθεσινοβραδινή ονομαστική ψηφοφορία, όπως έκανε ο Πρωθυπουργός. Επέλεξε το φθηνό λαϊκισμό” σχολίασε καταρχήν ο κ.Πέτσας.

Στην ουσία του ζητήματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι μετά τη χθεσινή τροποποίηση που επέφερε το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε καμία παλαιά υπόθεση δεν αποδεσμεύονται αυτόματα λογαριασμοί και λοιπά περιουσιακά στοιχεία, καθώς το σχετικό Δικαστικό Συμβούλιο μπορεί, εντός τριών μηνών, να ζητήσει να παραμείνουν δεσμευμένα προκειμένου να εξετάσει την ουσία των σχετικών υποθέσεων. 

“Βέβαια, θα περίμενε κανείς από μια σοβαρή αντιπολίτευση να νοιάζεται για την πολύχρονη ταλαιπωρία τόσων συμπολιτών μας που άδικα παραμένουν όμηροι των πολύ αργών ρυθμών εξέτασης των υποθέσεων τους. Και μάλιστα όμηροι, χωρίς να τους έχει καν ασκηθεί ποινική δίωξη, δηλαδή μια διαδικασία που δεν υπάρχει σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ίσως και παγκοσμίως, και που σε κάθε περίπτωση δεν συνάδει με ένα Ευρωπαϊκό Κράτος Δικαίου. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ενδιαφέρεται για αυτό. Ούτε και ενδιαφέρεται για τους συμπολίτες μας που υφίστανται τόση ταλαιπωρία. Φαίνεται ότι όλοι αυτοί περισσεύουν στον “ΣΥΡΙΖΑ του 3%” με τον οποίο φλερτάρει ο κ. Τσίπρας”, κατέληξε ο κ.Πέτσας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα