Ο Ερντογάν δε “χαμπαριάζει”, παρά την “πόρτα” από ΗΠΑ – ΕΕ 

Ο Ερντογάν δε “χαμπαριάζει”, παρά την “πόρτα” από ΗΠΑ – ΕΕ 
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ap

Επικίνδυνα παιχνίδια στο Αιγαίο: Η Τουρκία απειλεί και εκβιάζει για τα F16 κλείνοντας ξανά το μάτι στη Ρωσία, με την Αθήνα να απαντά με τη στήριξη εταίρων και συμμάχων. 

Τα ξεκαθάρα μηνύματα ΗΠΑ και ΕΕ δεν πτοούν την Τουρκία, που συνεχίζει τις απειλές κατά της Ελλάδας, επιχειρώντας ταυτόχρονα να εκβιάσει για τα αμερικανικά F16.

Οι “ελληνικές παραβιάσεις στο Αιγαίο” είναι μάλιστα το βασικό θέμα στην ατζέντα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας που θα συνεδριάσει σήμερα και όπου αναμένεται νέα κλιμάκωση της έντασης στα ελληνοτουρκικά.

Στο Συμβούλιο θα συζητηθεί εκ νέου και το ζήτημα αγοράς F-16 από τις ΗΠΑ, με την Άγκυρα να απειλεί ότι “θα αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση αρνητικής ανταπόκρισης σε αυτό το αίτημα”. Δηλαδή ότι θα στραφεί ξανά στη Ρωσία, παρότι ήταν η προμήθεια των S400 που έχει προκαλέσει το αμερικανικό εμπάργκο πώλησης νέων εξοπλισμών στην Τουρκία.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξάλλου επέμεινε και χθες σε αντιδυτική ρητορική, απειλώντας την Ελλάδα ότι: “Η υποστήριξη από ΗΠΑ και ΕΕ δεν πρόκειται να σας σώσει” και υποστηρίζοντας ότι η χώρα μας “εκπαιδεύει τρομοκράτες στο Λαύριο”.

Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα προχθές είχε κλιμακώσει ακόμη περισσότερο την ένταση με διάβημα προς τη χώρα μας, αλλά και τις ΗΠΑ. Όμως και το Στέιτ Ντιπαρτμεντ απέρριψε τους τουρκικους ισχυρισμούς για τα νησιά του Αιγαίου, αλλά και η ΕΕ κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί την ελληνική κυριαρχία.

Ως εκ τούτου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας χθες στο υπουργικό συμβούλιο περιέγραψε μία Τουρκία απομονωμένη και στάθηκε στη στήριξη εταίρων και συμμάχων στην Ελλάδα.

“Απέναντι τους δεν έχουν μόνο την Ελλάδα, έχουν ολόκληρη την Ευρώπη και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ο οποίος στη συνέχεια μετέβη στην Κρήτη για τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΕΛΚ όπου αναφέρθηκε εκ νέου στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού- προσφυγικού από την Άγκυρα.

Παρά τη (λεκτική) στήριξη ΕΕ και ΗΠΑ, τα παιχνίδια της Τουρκίας στο Αιγαίο, με τις συνεχείς αιτιάσεις περί “αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών”, εξακολουθούν να εγκυμονούν κινδύνους με την Αθήνα σε διαρκή επιφυλακή. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν πάντως ότι εν τέλει ο Ερντογάν δεν θα τραβήξει το σκοινί στα άκρα, αλλά θεωρούν ότι εν πολλοίς ανεβάζει τους τόνους για προεκλογικούς λόγους και για να πιέσει για τα F16.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα