Ο Μάκης Μπαλαούρας πήρε την 13η σύνταξη και την δώρισε στο ταμείο αλληλεγγύης συνταξιούχων της ΤτΕ

Ο Μάκης Μπαλαούρας πήρε την 13η σύνταξη και την δώρισε στο ταμείο αλληλεγγύης συνταξιούχων της ΤτΕ
Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας 2014/92/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Ιουλίου 2014 για τη συγκρισιμότητα των τελών που συνδέονται με λογαριασμούς πληρωμών, την αλλαγή λογαριασμού πληρωμών και την πρόσβαση σε λογαριασμούς πληρωμών με βασικά χαρακτηριστικά και άλλες διατάξεις» στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής την Τρίτη 14 Μαρτίου 2017. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Η ρύθμιση για την καταβολή της 13ης σύνταξης δεν περιελάμβανε καμία εξαίρεση για αυτούς για τους οποίους έχει ανασταλεί η καταβολή του μεγαλύτερου μέρους της σύνταξης τους λόγω άλλων δραστηριοτήτων

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού STAR, αποκάλυψε πως το σύστημα  που εκλήθη να υπολογίσει ποιοι θα πάρουν το βοήθημα της 13ης σύνταξης διαβάζει τις καταβαλλόμενες συντάξιμες αποδοχές, και δεν “βλέπει” ότι αυτές αποτελούν ένα μικρό τμήμα μιας μεγάλης σύνταξης.

Έτσι, τέτοιο επίδομα μπορεί να έχουν λάβει χιλιάδες που δεν το δικαιούνταν και έχει ανασταλεί το μεγαλύτερο μέρος της σύνταξής τους επειδή έχουν παράλληλες και υψηλά αμειβόμενες δραστηριότητες.

Το STAR έφερε ως παράδειγμα περίπτωση βουλευτή, που όπως έγινε γνωστό πρόκειται για τον κ. Μπαλαούρα.

Ο τηλεοπτικός σταθμός είχε στα χέρια του την αλληλογραφία, μεταξύ του βουλευτή και του συνδικαλιστικού του φορέα, από την οποία προέκυπτε ότι ο βουλευτής θα εισπράξει μεν το επίδομα αλλά θα το διαθέσει στο ταμείο ανέργων και αλληλεγγύης του συνδικαλιστικού του φορέα.

Ωστόσο ερωτήματα προκαλεί το πως γίνεται κάποιος που έχει αποδοχές 5.000 ευρώ το μήνα να δικαιούται να λάβει επίδομα. Σύμφωνα με το STAR, το συγκεκριμένο περιστατικό, αποκαλύπτει μια τεράστια παθογένεια του  νόμου με τον οποίο χορηγήθηκε το βοήθημα. Κι αυτό γιατί όπως προκύπτει δεν περιελάμβανε καμία εξαίρεση για αυτούς για τους οποίους έχει ανασταλεί η καταβολή του μεγαλύτερου μέρους της σύνταξης επειδή ασκούν κάποιο επάγγελμα, έχουν ένα μαγαζί, ή μια παράλληλη απασχόληση.

Σε συνέχεια των παραπάνω πληροφοριών, ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Γεράσιμος (Μάκης) Μπαλαούρας επιβεβαίωσε άλλωστε πως του κατεβλήθη το επίδομα της 13ης σύνταξης, ωστόσο όταν είδε πως τα χρήματα είχαν πιστωθεί στον λογαριασμό του, τα επέστρεψε.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον REAL, ο κ. Μπαλαρούρας δήλωσε: “Η καταβολή του επιδόματος έγινε αυτόματα σε τραπεζικό λογαριασμό, επειδή η σύνταξή μου είναι κάτω από 800 ευρώ. Ωστόσο, όταν το διαπίστωσα, επέστρεψα αμέσως τα 300 ευρώ που είχαν πιστωθεί στον λογαριασμό μου”.

Πρόσθεσε πως διέθεσε τα 300 ευρώ της “13ης σύνταξης” του στο ταμείο αλληλεγγύης συνταξιούχων της ΤτΕ και στο απεργιακό ταμείο των υπαλλήλων της Τράπεζας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του, είχε μεν ανασταλεί η καταβολή της σύνταξης, καθώς ως μέλος της εθνικής αντιπροσωπείας λαμβάνει τη βουλευτική αποζημίωση, πλην όμως λάμβανε ένα μικρό επίδομα -ως παράπλευρο των συντάξιμων αποδοχών, δηλαδή επικουρικό- που η καταβολή του δεν μπορούσε να ανασταλεί.

Έτσι, το “σύστημα” που δημιουργήθηκε για να δοθεί το έκτακτο χριστουγεννιάτικο επίδομα σε όσους συνταξιούχους λαμβάνουν συντάξεις κάτω των 800 ευρώ, εντόπισε και το συγκεκριμένο ποσό του “δικαιούχου”, ο οποίος όμως κατά τ’ άλλα εισπράττει μηνιαίως και τα 5.135 ευρώ της βουλευτικής αποζημίωσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα