Ο Μητσοτάκης ετοιμάζεται για ευρωεκλογές – Έμφαση σε νέους και αγρότες

Διαβάζεται σε 4'
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης EUROKINISSI

Το πόρισμα των Ολλανδών για τη Θεσσαλία θα παραλάβει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τη Δευτέρα θα συναντηθεί ξανά με αγρότες, ενώ προσπαθεί να προλάβει απώλειες στο νεανικό κοινό λόγω ιδιωτικών ΑΕΙ

Με το βλέμμα στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινά επιχείρηση συσπείρωσης της Νέας Δημοκρατίας, με έμφαση σε ειδικά κοινά όπως οι νέοι και οι αγρότες.

Ο κ. Μητσοτάκης θα παραλάβει σήμερα το πόρισμα των Ολλανδών για την αποκατάσταση της Θεσσαλίας και τη Δευτέρα 11 Μαρτίου θα υποδεχθεί ξανά στο Μαξίμου αγρότες από τον κάμπο και φορείς.

Η Θεσσαλία ήταν άλλωστε η μόνη περιφέρεια την οποία η ΝΔ έχασε στις αυτοδιοικητικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου από υποψήφιο της αντιπολίτευσης. Και το Μαξίμου θέλει να δείξει στους αγρότες ειδικά του κάμπου ότι η κυβέρνηση ακούει τα αιτήματα τους, εντός των δημοσιονομικών πλαισίων όμως.

Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη 6 Μαρτίου ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στο Βουκουρέστι για το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Από εκεί αναμένεται να στείλει μηνύματα τόσο προς τις Βρυξέλλες όσο και στο εσωτερικό της χώρας, για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και το πολιτικό στοίχημα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

Τη Δευτέρα, μετά τη συνάντηση με τους αγρότες της Θεσσαλίας, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη όπου θα πραγματοποιηθεί το πρώτο προσυνέδριο της ΝΔ, εν όψει του συνεδρίου που θα συγκληθεί στις 5 με 7 Απριλίου.

Προσπαθεί να εξαγοράσει την ψήφο των νέων

Στο μεταξύ αυτή την Παρασκευή 8 Μαρτίου ψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο, που ανοίγει το παράθυρο σε ιδιωτικά ΑΕΙ. Όμως παρότι η κυβέρνηση προτάσσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ως “εκσυγχρονισμό” και “μεταρρύθμιση” με την οποία υποστηρίζει ότι συμφωνεί η πλειοψηφία της κοινής γνώμης, τα στοιχεία των μετρήσεων είναι αποκαλυπτικά:

Η πλειοψηφία των νέων ψηφοφόρων διαφωνεί με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ειδικότερα σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της MRB με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων διαφωνεί το 53,1% των ψηφοφόρων ηλικίας 17-24 ετών. Διαφωνεί επίσης το 55,1% όσων ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 25-35 ετών. Αλλά και το 53,4% των ψηφοφόρων από 36-44 ετών.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι ο κ. Μητσοτάκης την περασμένη Παρασκευή μίλησε στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Συνδιάσκεψης της ΔΑΠ. Και όχι μόνον υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει τα ιδιωτικά ΑΕΙ, αλλά επιχείρησε εκ νέου να δελεάσει τους νέους ψηφοφόρους με επιδοματική πολιτική. Ειδικότερα ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την αύξηση του στεγαστικού επιδόματος στα 2.500 ευρώ. Η αύξηση αφορά τους φοιτητές σε περιφερειακά πανεπιστήμια και θα εφαρμοστεί από το νέο ακαδημαϊκό έτος και όχι αναδρομικά.

Το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ και τα email

Εν τω μεταξύ, ως αντίβαρο στο σάλο με τις καταγγελίες περί διαρροής email ψηφοφόρων του εξωτερικού, διέρρευσαν τέσσερα νέα ονόματα υποψήφιων ευρωβουλευτών της ΝΔ:

Ο νυν πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΕ Μιχάλης Αγγελόπουλος, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου και ο αναπληρωτής καθηγητής στο Δημοκρίτειο Σωτήρης Σέρμπος.

Το πιο ηχηρό όνομα είναι φυσικά αυτό της κ. Πατουλίδου, ωστόσο ενδιαφέρον πολιτικά έχει και η υποψηφιότητα Σέρμπου. Και αυτό καθώς ο κ. Σέρμπος ήταν άμισθος σύμβουλος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, μέχρι το Σεπτέμβριο του 2022 οπότε και παραιτήθηκε επικαλούμενος φόρτο εργασίας. Εξαρχής όμως τότε πηγές του ΠΑΣΟΚ τον κατηγορούσαν για προσέγγιση με τη ΝΔ, καθώς μετά είχε σχολιάσει θετικά την ομιλία Μητσοτάκη στον ΟΗΕ.

Αμήχανη κάλυψη προσέφερε εν τω μεταξύ στην  Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου το Μαξίμου δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, ο οποίος δεν άδειασε μεν την ευρωβουλευτή, αλλά δεν πήρε και πάνω του το θέμα. Αλλά οχυρώθηκε πίσω από την απάντηση του ΓΓ του υπουργείου Εσωτερικών και την έρευνα της αρμόδιας ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Ο κ. Μαρινάκης δεν προκατέλαβε μάλιστα εάν η κ. Ασημακοπούλου θα είναι ξανά υποψήφια ευρωβουλευτής, παραπέμποντας στις ανακοινώσεις που θα γίνουν από τον κ.Μητσοτάκη (σύμφωνα με πληροφορίες τον Απρίλιο).

Στο γαλάζιο στρατόπεδο πάντως θεωρούν δεδομένο ότι η κ.Ασημακοπούλου θα είναι εκ νέου υποψήφια με τη ΝΔ, καθώς αποτελεί ένα στέλεχος που προέρχεται από το σαμαρικό στρατόπεδο. Και ο κ. Μητσοτάκης δεν θα θελήσει μετά το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών να δώσει νέες αφορμές στον Αντώνη Σαμαρά και κυρίως στους σκληρούς δεξιούς ψηφοφόρους. Η ΝΔ άλλωστε θέλει να ανακόψει διαρροές προς τα δεξιά στις ευρωεκλογές.

Ωστόσο η κυβέρνηση αποφεύγει και να βάλει το χέρι της στη φωτιά για την κ.Ασημακοπούλου, δεδομένου ότι ερωτήσεις για την υπόθεση έχουν γίνει από κόμματα της αντιπολίτευσης στην Κομισιόν και εάν από τις Βρυξέλλες πλέον ανακύψει θέμα, η ΝΔ θα βρεθεί σε δύσκολη θέση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα