Αμηχανία στο Μαξίμου για τα email της Ασημακοπούλου

Διαβάζεται σε 4'
H Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου
Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου SOOC

Στις απαντήσεις του υπουργείου Εσωτερικών και της ευρωβουλευτή της ΝΔ, αλλά και την έρευνα της ανεξάρτητης αρχής παρέπεμψε ο Π. Μαρινάκης, διαβεβαιώνοντας ότι δεν τίθεται θέμα αδιάβλητου της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές

Με εμφανή αμηχανία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την υπόθεση με τα email που εστάλησαν από την ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, σε ψηφοφόρους του εξωτερικού.

Ερωτηθείς σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, παρέπεμψε καταρχήν στην απάντηση του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, Θανάση Μπαλέρμπα. Επανέλαβε επομένως ότι το υπουργείο Εσωτερικών δεν παρέχει email σε υποψηφίους ή κόμματα και υποστήριξε ότι: “Άρα δεν υπάρχει ζήτημα”.

Ο κ. Μαρινάκης παρέπεμψε επίσης στην έρευνα που διετάχθη από την αρμόδια ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, καθώς και στις δηλώσεις της ίδιας της κας Ασημακοπούλου.

Υποστήριξε επομένως ότι δεν έχει δοθεί λίστα με email από το υπουργείο, ούτε παραβιάστηκε η νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων. Υπενθύμισε δε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ήταν που τον Αύγουστο του 2019 ενέταξε την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στο εσωτερικό δίκαιο και αυστηροποίησε το πλαίσιο.

Στο διευκρινιστικό ερώτημα εάν οι εξηγήσεις που έδωσε η κα. Ασημακοπούλου είναι επαρκείς, καθώς και εάν θα είναι εκ νέου υποψήφια στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, ο κ. Μαρινάκης πάντως απέφυγε να “πάρει πάνω του” το θέμα της ευρωβουλευτή, χωρίς όμως να την αδειάσει.

Η κυβέρνηση απαντά με βάση το τι προβλέπεται και ποια είναι η επίσημη απάντηση του αρμόδιου υπουργείου. Δεν είμαστε εκπρόσωποι των ευρωβουλευτών. Ως κυβερνητικός εκπρόσωπος σας μεταφέρω την απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών. Αυτό είναι υπόλογος να απαντήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος”, είπε ο κ. Μαρινάκης και πρόσθεσε: “Η  ευρωβουλευτής δίνει τις δικές της απαντήσεις. Κάθε περίπτωση ελέγχεται, όχι από την κυβέρνηση αλλά την ανεξάρτητη αρχή. Η κα. Ασημακοπούλου έχει δώσει μάχες για τη χώρα της και έχει πρωταγωνιστήσει στην αντιμετώπιση κύματος fake news κατά the Ελλάδας. H ανακοίνωση των υποψηφίων ευρωβουλευτών θα γίνει από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Δεν είναι κάτι που μπορεί να σας απαντήσει ο εκπρόσωπος. Αλλά αυτό ισχύει για όλους, να μην υπάρχει παρεξήγηση”.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο πάντως θεωρούν δεδομένο ότι η κα .Ασημακοπούλου θα είναι εκ νέου υποψήφια με τη ΝΔ, καθώς αποτελεί ένα στέλεχος που προέρχεται από το σαμαρικό στρατόπεδο. Και ο κ. Μητσοτάκης δεν θα θελήσει μετά το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών να δώσει νέες αφορμές στον Αντώνη Σαμαρά και κυρίως στους σκληρούς δεξιούς ψηφοφόρους. Η ΝΔ άλλωστε θέλει να ανακόψει διαρροές προς τα δεξιά στις ευρωεκλογές.

Μαρινάκης: Κανένα θέμα για την επιστολική ψήφο

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε πάντως ότι δεν τίθεται θέμα για το αδιάβλητο της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές, ζήτημα που θέτουν – σε διαφορετικά επίπεδα – ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ. Επισήμανε ότι οι καταγγέλλοντες δεν μιλούν για την επιστολική ψήφο, αλλά για την εκλογική διαδικασία του 2023 όταν και είχαν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους.

“Με βάση τα στοιχεία, δεν είναι σωστό να συνδέονται οι καταγγελίες με τη διαδικασία εγγραφής στο σύστημα της επιστολικής ψήφου”, υποστήριξε, ενώ παρέπεμψε εκ νέου στην έρευνα της αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής όσον αφορά σε τυχόν ζήτημα παραβίασης προσωπικών δεδομένων.

“Η κυβέρνηση, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια – και είχαμε κυνικές παραδοχές από πρώην πρωθυπουργό σχετικά – δεν παρεμβαίνει σε ανεξάρτητες αρχές”, δήλωσε ο κ. Μαρινάκης.

Όσον αφορά ειδικότερα στην ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Αρβανίτη, στην Κομισιόν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε: “Ο κλασικός ΣΥΡΙΖΑ. Προσπαθεί να εργαλειοποιήσει κάθε πιθανό και απίθανο ζήτημα για να διακινδυνευθεί μία σημαντική διαδικασία”.

Ο κ. Μαρινάκης τόνισε επίσης: “Η επιστολική ψήφος δεν είναι κομματική καμπάνια της ΝΔ. Είναι μία ιστορική τομή που διευκολύνει και τους Έλληνες εξωτερικού και τους εντός Ελλάδος εκλογείς. Αυτό το ζήτημά που συζητάμε δεν έχει σχέση με το αδιάβλητο της επιστολικής ψήφου. Είναι κρίμα στην ανάγκη κάποιων για αντιπολίτευση να προσπαθούν να πυρπολήσουν μία κορυφαία διαδικασία που ακολουθεί όλα τα  πρωτόκολλα και τα πιο αυστηρά φίλτρα”.

Όσον αφορά και στα ερωτήματα για το αδιάβλητο της επιστολικής ψήφου και γενικότερα των ευρωεκλογών, που θέτει το ΚΚΕ σε δική του ερώτηση προς την Κομισιόν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι δεν υπάρχει καμία σχέση των καταγγελιών με τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα