Ο Μητσοτάκης “μαλώνει” με τις τράπεζες

Ο Μητσοτάκης “μαλώνει” με τις τράπεζες
Eurokinissi

Ενόχληση για τη στάση των τραπεζών στο θέμα των κόκκινων δανείων θέλησε να "βγάλει" ο πρωθυπουργος  στη συνάντηση με Σακελλαροπουλου.

Αυστηρός απέναντι στις τράπεζες για το θέμα των κόκκινων δανείων θέλησε να εμφανιστεί ο πρωθυπουργος, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπουλου.

Κυβερνητικά στελέχη επισήμαναν ότι η αναφορά του πρωθυπουργού στη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις τράπεζες δείχνει την ιδιαίτερη ενόχλησή του για τη στάση που κρατούν οι τράπεζες και όπως υπογραμμίζει τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν πρέπει να πληρωθούν από τα κέρδη των τραπεζών κι όχι να τα πληρώσει ο προϋπολογισμός, δηλαδή ο Έλληνας φορολογούμενος.

Ειδικότερα ο πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας:

“Βρισκόμαστε αντιμέτωποι και με μία ευρωπαϊκή αύξηση στα επιτόκια. Ενδεχομένως επιβεβλημένη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός, αυτό όμως αναγνωρίζουμε απόλυτα ότι έχει επιπτώσεις στους δανειολήπτες, με αύξηση στο κόστος δανεισμού.

Και θέλω να σας ενημερώσω ότι είμαστε σε μία συζήτηση με τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες πρέπει κι αυτές να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί. Να στηρίξουν συνολικά τα ευάλωτα νοικοκυριά, καθώς θα έχουν μια υψηλή κερδοφορία όπως φαίνεται το 2022, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποτρέψουμε και τη δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων. Μια τέτοια πολιτική θα ήταν προς όφελος και των ιδίων των τραπεζών, πέραν της επιβεβλημένης στήριξης που πρέπει να παρέχουμε σε εκείνα τα νοικοκυριά, τα οποία δοκιμάζονται με την αύξηση της δόσης τους για τα στεγαστικά τους δάνεια.

Και υπάρχουν κι άλλες παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν, που αφορούν στις χρεώσεις στις προμήθειες, αλλά και στα επιτόκια των καταθέσεων, τα οποία, κατά την άποψή μου, παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά αν αναλογιστεί κανείς το πόσο έχουν αυξηθεί τα επιτόκια χορηγήσεων. Και βέβαια και οι τράπεζες κινητοποιούνται σε μια συνολική επεκτατική πιστωτική πολιτική, προκειμένου να στηρίξουν μια οικονομία η οποία αναπτύσσεται. Αυτή η συζήτηση ελπίζω, μάλλον θα σας έλεγα ότι είμαι σίγουρος, ότι θα έχει τελικά ευτυχή κατάληξη. Δεν θα υπάρχει συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού και του Έλληνα φορολογούμενου σε μια τέτοια παρέμβαση. Η χρηματοδότηση θα πρέπει να γίνει από τις ίδιες τις τράπεζες και από τα υψηλά κέρδη τα οποία έχουν και είμαι σίγουρος ότι θα καταλήξουμε τελικά σε μια λύση η οποία θα είναι θετική πρώτα και πάνω απ’ όλα για τους δανειολήπτες, αλλά και για τους καταθέτες, αλλά τελικά πιστεύω και για τις ίδιες τις τράπεζες, οι οποίες έχουν στηριχθεί πολύ αυτά τα χρόνια, προκειμένου να μειώσουν σημαντικά την έκθεσή τους στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.”

Η κ. Σακελλαροπούλου απάντησε: “Κύριε Πρόεδρε, η χώρα μετά από τις τρεις αλλεπάλληλες κρίσεις, την οικονομική, την πανδημία και την κρίση που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με το τεράστιο πρόβλημα στην ενέργεια, πραγματικά είναι σε δύσκολη κατάσταση, καλά είναι τα θετικά νέα, αλλά όλοι ξέρουμε και ανησυχούμε για την περίοδο που έρχεται, είναι και χειμώνας, και βεβαίως το μεγάλο βάρος πέφτει στα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας.

Εκεί πρέπει να δοθεί όλη η προσπάθεια, να στηριχθούν αυτά τα τμήματα της κοινωνίας που κυρίως είναι οι συμπολίτες μας, αλλά, όπως είπατε, και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν ανάγκη στήριξης. Ο ρόλος που θα κληθούν να παίξουν οι τράπεζες, έστω και πιεζόμενες – αν μου επιτρέπεται να το πω -, είναι σημαντικός και ελπίζω ότι θα το κάνουν, και η βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν στα προβλήματα που ανακύπτουν και η στήριξη στην κοινωνία νομίζω ότι τελικά θα είναι σε όφελος και της οικονομίας σε βάθος χρόνου. Φυσικά το ενδιαφέρον όλων είναι το πιο ευάλωτο τμήμα της κοινωνίας μας.”

Υπενθυμίζεται ότι η Κυβέρνηση έχει ζητήσει μεταξύ άλλων, από τις τράπεζες: στήριξη στους ευάλωτους δανειολήπτες, αύξηση στις εγκρίσεις αιτήσεων εξωδικαστικού μηχανισμού, μείωση επιτοκίων χορηγήσεων, φρένο στο κόστος προμηθειών απλών τραπεζικών συναλλαγών – Παράλληλα έχει νομοθετήσει: Κανένα bonus στα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη για το 2022.

Στο χθεσινό ραντεβού του Χρήστου Σταϊκούρα με τους τραπεζίτες επικράτησε ψυχροπολεμικό κλίμα, με τον Χρήστο Σταϊκούρα να απειλεί εκ νέου με μπλόκο στα μπόνους των τραπεζικών στελεχών στο τέλος του 2022, παρ’ ότι πρακτικά τέτοια δυνατότητα δεν υπάρχει.
Οι επικεφαλής των συστημικών τραπεζών προσήλθαν στη συνάντηση ξεκαθαρίζοντας στο οικονομικό επιτελείο ότι το ισπανικό μοντέλο δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα καθώς η συντριπτική πλειονότητα των προληπτικών δράσεων που προβλέπει, εμπίπτει στην κατηγορία της ρύθμισης και ως εκ τούτου οδηγεί σε αύξηση προβλέψεων και μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα