Ο Μητσοτάκης μεταξύ Καραμανλή και Σημίτη

Διαβάζεται σε 4'
Ο Μητσοτάκης μεταξύ Καραμανλή και Σημίτη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση προς τιμήν του Κώστα Σημίτη EUROKINISSI ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Για “συγκλίσεις και διευρύνσεις” κάνει λόγο το Μαξίμου μετά την παρουσία του πρωθυπουργού στις δύο εκδηλώσεις για Γιαννάκου και Σημίτη. Το παρασκήνιο και οι… βόλτες του Γεωργιάδη.

Η επιλογή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να δώσει το παρών χθες και στην εκδήλωση για τη Μαριέττα Γιαννάκου και σε αυτή για τον Κώστα Σημίτη, παραμένει βασικό θέμα συζήτησης στη Νέα Δημοκρατία.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο δεν λείπουν άλλωστε τα παράπονα πως το Μαξίμου δίνει προτεραιότητα σε πολλαπλά επίπεδα στο σημιτικό, εκσυγχρονιστικό, ΠΑΣΟΚ, σε βάρος της παραδοσιακής κεντροδεξιάς.

Τίθεται βέβαια και το ερώτημα πως ο κ. Μητσοτάκης άκουσε πρώτα τον κ. Καραμανλή, που είχε καταγγείλει τον κ. Σημίτη ως “αρχιερέα της διαπλοκής” και στη συνέχεια πήγε στη εκδήλωση προς τιμήν του κ. Σημίτη, ο οποίος υποστήριζε ότι η κυβέρνηση Καραμανλή εκτροχίασε την οικονομία.

Στο ερώτημα αυτό εκλήθη να απαντήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος αφού υπογράμμισε τη στενή προσωπική και πολιτική σχέση του πρωθυπουργού με τη Μαριέττα Γιαννάκου, υποστήριξε: “Δε νομίζω ότι είμαστε σε μία φάση να κάνουμε ιστορικές συζητήσεις απόδοσης ευθυνών. Αυτά τα κρίνει ο ιστορικός του μέλλοντος. Αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό είναι να κοιτάξουμε μπροστά, να συνθέσουμε και να προχωρήσουμε σε αλλαγές”.

Ο κ. Μαρινάκης τόνισε επίσης: “Εμείς παραμένουμε πιστοί στις αρχές της παράταξης, όμως μας ενδιαφέρουν οι διευρύνσεις και συγκλίσεις με ανθρώπους από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους”. Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων έσπευσε δε να διευκρινίσει ότι δεν αναφέρεται στον ίδιο τον κ. Σημίτη. Αλλά μίλησε για συγκλίσεις με συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πάντως απέρριψε τον προβληματισμό Σημίτη για την επενδυτική πολιτική της κυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός είχε κάνει πρόσφατα λόγο για ξεπούλημα εθνικών πόρων με αφορμή το real estate. Ο κ. Μαρινάκης υποστήριξε ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο στην πραγματικότητα.

Οι βόλτες του Άδωνι Γεωργιάδη

“Η ΝΔ παραμένει η μόνη μεγάλη παράταξη σε όλη τη Μεταπολίτευση γιατί είναι πιστή στις αξίες και τις ιδέες της, αλλά ανοίγεται στην κοινωνία και κάνει σημαντικές προσχωρήσεις στελεχών που συστρατεύονται με το όραμα και τις ιδέες της, εν προκειμένω με το όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη”, δήλωσε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σημειωτέον πάντως ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν ήταν ο μόνος που πήγε χθες και στις δύο εκδηλώσεις. Ο Άδωνις Γεωργιάδης πήγε πρώτα στην εκδήλωση προς τιμήν του κ. Σημίτη και στο τέλος της βραδιάς εμφανίστηκε και στην εκδήλωση στη μνήμη της Μαριέττας Γιαννάκου. Ίσως βέβαια ο υπουργός Εργασίας δεν ήθελε να εμφανιστεί νωρίς στο Μέγαρο Μουσικής για να μη θυμηθούν οι παριστάμενοι πως το 2007 ως στέλεχος τότε του ΛΑΟΣ είχε πρωτοστατήσει σε πόλεμο λάσπης κατά της Μαριέττας Γιαννάκου με αφορμή το βιβλίο της ιστορίας της ΣΤ δημοτικού.

“Το Ίδρυμα Σόρος, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, το διεθνές κατεστημένο επέβαλε στον Κώστα Καραμανλή να κρατήσει το επαίσχυντο, το άθλιο βιβλίο Ιστορίας”, δήλωνε τότε ο κ. Γεωργιάδης στο Τηλεάστυ. Λίγους μήνες αργότερα, το Σεπτέμβριο του 2007, ο κ. Γεωργιάδης εκλέχθηκε πρώτη φορά βουλευτής με το ΛΑΟΣ. Η Μαριέττα Γιαννάκου το 2009 δεν κατάφερε να μπει ξανά στη Βουλή…

Το παρών και στις δύο εκδηλώσεις έδωσε επίσης ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος προέρχεται άλλωστε από το σημιτικό ΠΑΣΟΚ.

Ενώ ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, φρόντισε να τουιτάρει την παρουσία του στην εκδήλωση στη μνήμη της Μαριέττας Γιαννάκου, όπου παρέστη “η όλη ΝΔ” όπως είπε και ο Νικήτας Κακλαμάνης χθες.

Η απουσία Κασσελάκη και το σχόλιο της κυβέρνησης για τις δηλώσεις του

Σημειωτέον ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, ενώ φέρεται αρχικά να είχε αποδεχθεί την πρόσκληση στην εκδήλωση προς τιμήν του κ. Σημίτη (είχε κρατηθεί μάλιστα και θέση στην πρώτη σειρά), τελικά δεν πήγε και σήμερα δήλωσε: “Τι δουλειά έχω εγώ με όσους έχουν σπαταλήσει δισεκατομμύρια ευρώ του ελληνικού λαού; Δεν δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ το χρέος βέβαια. Ξεχνάμε τη διαπλοκή αυτών των ετών; Μόνο εκσυγχρονισμός δεν ήταν. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαχειρίστηκε την κατάσταση και άφησε 37 δις στα ταμεία με τον κ. Τσακαλώτο”.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Κασσελάκη ο κ. Μαρινάκης είπε: “Εγώ δεν είμαι εκπρόσωπος τύπου του πρώην πρωθυπουργού, δεν θα μπω στη διαδικασία να σχολιάσω. Αλλά απαντώντας στο γενικό που είπε ο κ. Κασσελάκης, να διαβάσει ιστορία, τι έγινε στη χώρα το 2015. Να δει τους αριθμούς, πόσα χρήματα κόστισε το τρίτο μνημόνιο, πόσα χρόνια υποθηκεύθηκε η δημόσια περιουσία”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε επίσης: “Όπως υπάρχει συνέχεια στο κράτος, υπάρχει και στα κόμματα. Ο κ. Κασσελάκης δεν ίδρυσε νέο φορέα. Εξελέγη πρόεδρος σε ένα κόμμα που προϋπήρχε και τα έργα του είναι νωπά στη μνήμη μας”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα