Ο Μητσοτάκης να απολογηθεί για την ακρίβεια, στους πολίτες, στόχος του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Μητσοτάκης να απολογηθεί για την ακρίβεια, στους πολίτες, στόχος του ΣΥΡΙΖΑ
Έναυσμα για μέτωπο και δράσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει ερώτηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη Eurokinissi

Τι σηματοδοτεί η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει ερώτηση πρός τον πρωθυπουργό για το θέμα των συνεχών ανατιμήσεων

Πρώτο στην “ατζέντα” του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί το επόμενο διάστημα το θέμα της ακρίβειας. Το στίγμα έδωσε με σαφήνεια άλλωστε η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει ερώτηση πρός τον πρωθυπουργό, ζητώντας απαντήσεις τόσο για το επίπεδο των τιμών όσο και για την πεισματική άρνηση της κυβέρνησης να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές σε είδη πρώτης ανάγκης και καύσιμα.

Απολογούμενος στην Βουλή

Στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν μπορεί να “κρύβεται” απέναντι σε ένα πρόβλημα που αποτελεί απειλή για την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και των νοικοκυριών. Για τον λόγο αυτό η ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα αποτελεί ουσιαστικά ανοιχτή πρόκληση για τον πρωθυπουργό, ώστε να έρθει και να τοποθετηθεί στην Βουλή για το θέμα.

Όπως επισημαίνεται άλλωστε και στην ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης “εδώ και έναν χρόνο που η ακρίβεια σαρώνει την χώρα, πλήττοντας βάναυσα το σύνολο του παραγωγικού ιστού, νοικοκυριά και εργαζόμενους η κυβέρνηση ούτε ουσιαστικά μέτρα για λαμβάνει για την αναχαίτιση της κρίσης, ούτε προβαίνει σε συστηματικούς ελέγχους για την πάταξη της αισχροκέρδειας και την προστασία των πολιτών”. Μάλιστα ειδική αναφορά γίνεται στο θέμα των τιμών της ενέργειας όπου ο Αλέξης Τσίπρας εγκαλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την άρνησή του να περιορίσει το περίθώριο κέρδους των εταιριών -παραγωγών ενέργειας και να φορολογήσει πραγματικά τα υπερκέρδη τους. Επαναφέρει μάλιστα το θέμα της κρατικοποίησης της ΔΕΗ ώς απαραίτητη προϋπόθεση.

Η εναλλακτική δε σημαίνει περισσότερα χρήματα

Στο ζήτημα της ενεργειακής ακρίβειας αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος σχολιάζοντας σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι “η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση του πληθωρισμού και αυτό είναι επιλογή της κυβέρνησης, που αρνείται να μειώσει τον ΕΦΚ -μέτρο που θα κοστίσει 1,5 δισ. ευρώ σε ένα έτος- αρνείται να μειώσει τον ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής». Πρόσθεσε επίσης πως «η εναλλακτική δεν σημαίνει περισσότερα χρήματα. Η εναλλακτική που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σημαίνει άλλο μοντέλο. Τί έκαναν για παράδειγμα η Ισπανία και η Πορτογαλία που πληρώνουν τη μεγαβατώρα 115-180 ευρώ ενώ εμείς από 400-650 ευρώ; Αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από του φυσικού αερίου και πλαφόν. Εμείς μόνο για το Σεπτέμβρη έχουμε 500 εκατ. ευρώ υπερκέρδη στην ενέργεια. Και ακόμη δεν έχουν φορολογηθεί τα υπερκέρδη των εταιρειών που είχαν δημιουργηθεί μέχρι τον Ιούλιο!»

Εκτόξευση του πληθωρισμού διαπιστώνουν Αχτσιόγλου και Χαρίτσης Eurokinissi

Νέο πληθωριστικό άλμα τον Σεπτέμβριο

Αυτά ενώ μόλις χθες οι τομεάρχες Οικονομίας και Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου και Αλέξης Χαρίτσης, επισήμαναν σε ανακοίνωσή τους πως “ο πληθωρισμός κατάγραψε νέο άλμα τον Σεπτέμβριο και έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 1993, επιβεβαιώνοντας με κατηγορηματικό τρόπο τη λεηλασία του εισοδήματος των πολιτών”. Πιο συγκεκριμένα ανέλυσαν ότι “ο εθνικός δείκτης πληθωρισμού εκτινάχτηκε στο 12% και ο εναρμονισμένος στο 12,1%. Για τα λαϊκά και μεσαία στρώματα η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη, καθώς βασικά τρόφιμα έχουν αυξηθεί από 12,6% έως 23,3%, τα καύσιμα 17,7%, ο ηλεκτρισμός 30,5%, το πετρέλαιο θέρμανσης 65,1% και το φυσικό αέριο 332%”. Εκτίμούν πως “οι επιλογές του κ. Μητσοτάκη, να καλύπτει την αισχροκέρδεια και να επιδοτεί τα ολιγοπωλιακά υπερκέρδη, σφραγίζουν τη βίαιη φτωχοποίηση των εργαζομένων και των νοικοκυριών, οδηγούν σε αδιέξοδο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις”.

Δράσεις σε όλη την χώρα

Το θέμα της ακρίβειας θα είναι το ζήτημα αιχμής συνολικά στη πολιτική επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα. Θα πραγματοποιηθούν για το θέμα αυτό σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών σε όλη την χώρα. Στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτός από την ανάδειξη των ευθυνών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, θα είναι και η προώθηση της εναλλακτικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή που κωδικοποιήθηκε στις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα από την Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Εκτός από την μείωση των φορολογικών συντελεστών ώς άμεσο μέτρο ανάσχεσης της ακρίβειας περιλαμβάνει και σειρά προτάσεων όπως η άυξηση του εισοδήματος με τον ορισμό στα 800 ευρώ του κατώτερου μισθού και του παράλληλου ορισμού μηχανισμού για τιμαριθμικές αναπροσαρμογές στις αποδοχές. Επίσης την ρύθμιση του πανδημικού χρέους για τους μικρομεσαίους με την παράλληλη θέσπιση του αφορολογήτου 10.000 για όλους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα