Ο Μητσοτάκης “παίρνει πάνω του” τη μάχη με τους ελεύθερους επαγγελματίες

Διαβάζεται σε 3'
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης Menelaos Myrillas/ SOOC

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες πραγματοποιούν σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το νέο φορολογικό πλαίσιο, ενώ o πρωθυπουργός θα μιλήσει την Τετάρτη στη Βουλή για το νομοσχέδιο κατά της φοροδιαφυγής.

Η “μάχη” κυβέρνησης- ελεύθερων επαγγελματιών συνεχίζεται εν όψει της ψήφισης του νομοσχεδίου κατά της φοροδιαφυγής, το οποίο περιλαμβάνει και το νέο φορολογικό πλαίσιο, την Πέμπτη στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μάλιστα θα μιλήσει κατά τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου, την Τετάρτη.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός έχει πολλάκις διαμηνύσει ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω, κραδαίνοντας ταυτόχρονα τα “τυράκια” των αλλαγών στο νομοσχέδιο μετά τη δημόσια διαβούλευση, αλλά και την ανάγκη πάταξης της φοροδιαφυγής.

“Ακόμη και οι αυτοαπασχολούμενοι αναγνωρίζουν ότι πρέπει να κάνουμε κάτι γι’ αυτό”, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης στο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο της Morgan Stanley και του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο Λονδίνο.

Ενώ κατά την τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου επικαλέστηκε ότι έγιναν δεκτά αρκετά από τα 3.000 σχόλια που υποβλήθηκαν κατά τη δημόσια διαβούλευση, χωρίς όμως να αλλοιώνεται ο πυρήνας του νομοσχεδίου.

“Απόδειξη ότι αυτή η κυβέρνηση ακούει την κοινωνία,χωρίς όμως να υπακούει σε καμία συντεχνία“, δήλωσε μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός και στη Βουλή αναμένεται να τονίσει ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει συνολικά 11 παρεμβάσεις “κοινωνικής δικαιοσύνης”, εκ των οποίων μόνο μία αφορά το φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών. Αλλά και ότι από τα πρόσθετα έσοδα, που υπολογίζει το οικονομικό επιτελείο, 500 εκατ. θα κατευθυνθούν στην υγεία και 250 εκατ. στην παιδεία.

Στις αλλαγές που έχουν γίνει στο νομοσχέδιο ποντάρουν και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Και αυτό καθώς οι ελεύθεροι επαγγελματίες αποτελούν παραδοσιακό γαλάζιο ακροατήριο. Υπενθυμίζεται ότι οι κυριότερες παρεμβάσεις αφορούν στην εφαρμογή της έκπτωσης στο τέλος επιτηδεύματος σε όλους ανεξάρτητα τους ελεύθερους επαγγελματίες, πλην νομικών προσώπων και απασχολούμενων με μπλοκάκι. Αλλά και τη δυνατότητα αμφισβήτησης του τεκμαρτού υπό την προϋπόθεση ότι ο φορολογούμενος θα υποβληθεί σε έλεγχο σε βάθος πενταετίας.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

Οι αλλαγές στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση δεν ικανοποιούν πάντως τους ελεύθερους επαγγελματίες, που συνεχίζουν απεργιακές κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, καθώς όπως καταγγέλουν η φιλοσοφία του φορολογικού πλαισίου παραμένει οριζόντια. 

Η Συντονιστική Επιτροπή των φορέων των ελεύθερων επαγγελματιών διοργανώνει σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου και διαμηνύοντας ότι εκφράζει τη λεγόμενη μεσαία τάξη.

“Η κυβέρνηση προκειμένου να στηρίξει τις επιλογές της, χαρακτηρίζει συλλήβδην όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες ως φοροφυγάδες και ταυτόχρονα χρησιμοποιεί αυθαίρετα ισοπεδωτικού χαρακτήρα κριτήρια και επιχειρήματα για να δικαιολογήσει τον προσδιορισμό του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος”, υποστηρίζει η ανακοίνωση της Συντονιστικής.

“Η κυβέρνηση δείχνει να αγνοεί τα στοιχεία που η ίδια διαθέτει και τα οποία αποδεικνύουν ότι ένα σημαντικό τμήμα του ενεργού δυναμικού της ελληνικής οικονομίας, της μεσαίας τάξης, αδυνατεί να ανταποκριθεί σε βασικές του υποχρεώσεις, έχει σημαντικές οφειλές προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και έχει απολέσει ρυθμίσεις οφειλών με άμεσο κίνδυνο τη λήψη καταδιωκτικών μέτρων εις βάρος του”, αναφέρει επίσης.

Εν τω μεταξύ χειρόφρενο τραβούν από σήμερα έως και την Πέμπτη τα ταξί στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα, καθώς το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ιδιοκτητών Αυτοκινητιστών Ταξί και Αγοραίων (ΠΟΕΙΑΤΑ) έχουν ανακοινώσει απεργίες.

Την ίδια στιγμή οι δικηγόροι ετοιμάζουν προσφυγή στο ΣτΕ για το φορολογικό νομοσχέδιο. Αυτό ανακοίνωσε ο Πρόεδρος των Δικηγορικών Συλλόγων, Δημήτρης Βερβεσός, χαρακτηρίζοντας αντισυνταγματικές τις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου, κατά τη διαδικασία ακρόασης φορέων, στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα