Ο Μητσοτάκης θέλει να συσπειρώσει τη ΝΔ στο συνέδριο

Διαβάζεται σε 4'
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης EUROKINISSI

Με την ομιλία του πρωθυπουργού και με το βλέμμα στις ευρωεκλογές του Ιουνίου ξεκινά σήμερα το 15ο συνέδριο της ΝΔ στο Ζάππειο.

Μήνυμα συσπείρωσης της Νέας Δημοκρατίας εν όψει ευρωεκλογών αναμένεται να στείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο 15ο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος που ξεκινά απόψε στο Ζάππειο.

Μετά την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, η οποία είχε παράπλευρες απώλειες τις παραιτήσεις δύο κορυφαίων υπουργών, ο πρωθυπουργός έχει άλλωστε αποδώσει κρίσιμο χαρακτήρα στις ευρωκάλπες της 9ης Ιουνίου.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει θέσει ειδικότερα δύο διακυβεύματα στις ευρωεκλογές: Πρώτον, ζητά ενίσχυση της ΝΔ ώστε να διαπραγματευτεί την επομένη ημέρα στην ΕΕ θέματα όπως η Κοινή Αγροτική Πολιτική, το μεταναστευτικό και η ευρωπαϊκή άμυνα. Δεύτερον, έχει διαμηνύσει ότι στις ευρωπαϊκές εκλογές θα κριθεί και η πολιτική σταθερότητα στο εσωτερικό της χώρας.

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης έχει συνδέσει την προσωπική του πολιτική ισχύ με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Για παράδειγμα από τα Καλάβρυτα είχε καλέσει τους ψηφοφόρους να αναλογιστούν “ποια παράταξη, ποιοι ευρωβουλευτές, ποιοι υπουργοί, ποιος πρωθυπουργός, είναι που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη”.

Στο ίδιο μήκος κύματος αναμένεται να κινηθεί ο πρωθυπουργός κατά την αποψινή του ομιλία στο συνέδριο της ΝΔ. Αναμένεται ειδικότερα μεταξύ άλλων να στείλει εκ νέου μήνυμα κατά της χαλαρής ψήφου. Το κυβερνών κόμμα άλλωστε παρά τη μεγάλη διαφορά με το ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, κινδυνεύει από ψήφο διαμαρτυρίας κυρίως προς τα δεξιά και κοιτάζει με ανησυχία ιδίως τον Κυριάκο Βελόπουλο.

Τα τσεκούρια του εσωκομματικού πολέμου έχουν θαφτεί προσωρινά

Εάν δεν είχε μάλιστα μεσολαβήσει η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, στο συνέδριο θα εκφραζόταν αντιδράσεις και ανησυχίες από βουλευτές της δεξιάς πτέρυγας για τυχόν εκλογικές συνέπειες από τη νομοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.

Και τώρα βέβαια δεν αποκλείεται σύνεδροι να ρίξουν ορισμένες τουφεκιές για το θέμα. Ωστόσο ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος στα προηγούμενα συνέδρια από την εκλογή Μητσοτάκη και μετά συνήθιζε να κάνει ηχηρές παρεμβάσεις με αιχμές για τα εθνικά και με σκληρά δεξιά “μανιφέστα”, θα παραστεί στο συνέδριο, αλλά δεν θα μιλήσει.

Ενώ και ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, επίσης θα δώσει το παρόν αλλά δεν θα πραγματοποιήσει ομιλία, αν και εκείνος ούτως ή άλλως δεν έχει μιλήσει σε συνέδριο από το 2009 και μετά.

Και οι υπουργοί που θα λάβουν το λόγο αναμένεται να κινηθούν σε ενωτικούς τόνους. Ουδείς εξάλλου επιθυμεί να κατηγορηθεί ότι υποσκάπτει την κυβέρνηση και το κόμμα περίπου δύο μήνες πριν τις ευρωεκλογές.

Ο συμβολισμός του Ζαππείου στα 50 χρόνια της ΝΔ

Πάντως η όλο και μεγαλύτερη ακρίβεια, αλλά και η κατάρρευση της ατζέντας περί δημόσιας ασφάλειας μετά τη νέα γυναικοκτονία έξω από το Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων, δεν συνάδουν με τον πανηγυρικό χαρακτήρα που η γαλάζια ηγεσία θέλει να αποδώσει στο συνέδριο, με αφορμή και τα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΝΔ.

Όπως σημειώνουν πάντως από την Πειραιώς, η επιλογή του Ζαππείου ως χώρου διεξαγωγής του Συνεδρίου δεν είναι διόλου τυχαία: Στο Ζάππειο υπεγράφη η ένταξη της χώρας στην τότε ΕΟΚ από τον ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνο Καραμανλή. Και όπως λένε γαλάζια στελέχη η ΝΔ είναι το κόμμα “που έβαλε την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, την κράτησε όρθια σε καιρούς κρίσης και τα τελευταία πέντε χρόνια έχει ξανά τη θέση που της αξίζει στην Ευρώπη.”

Στο συνέδριο θα λάβουν μέρος 2.742 στελέχη από όλη τη χώρα στους οποίους περιλαμβάνονται και εκπρόσωποι των αποδήμων Ελλήνων. Ήδη έχουν εγγραφεί μάλιστα ως ομιλητές 220 σύνεδροι. Εντός  του Ζαππείου θα λειτουργήσει δε και έκθεση φωτογραφικού και οπτικοακουστικού υλικού για τα 50 χρόνια της ΝΔ.

Χαιρετισμό στο συνέδριο της ΝΔ θα απευθύνουν και εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Από το πρόγραμμα ξεχωρίζουν οι ομιλίες του Προέδρου του ΕΛΚ Manfred Weber, του Γενικού Γραμματέα του ΕΛΚ Θανάση Μπακόλα, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας και Προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου και, κυρίως, η ομιλία της επικεφαλής υποψήφιας του ΕΛΚ για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, την Κυριακή το μεσημέρι, πριν την ομιλία Μητσοτάκη με την οποία θα κλείσουν οι εργασίες του συνεδρίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα