Ο Σαμαράς ξαναχτυπά: Διάλογο με πειρατή δεν κάνεις- Τώρα η Τουρκία θέλει άλλη αντιμετώπιση

Ο Σαμαράς ξαναχτυπά: Διάλογο με πειρατή δεν κάνεις- Τώρα η Τουρκία θέλει άλλη αντιμετώπιση
Ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς eurokinissi

Αιχμές για τη στρατηγική του Κ. Μητσοτάκη, που καλεί διαρκώς την Άγκυρα σε διάλογο για την οριοθέτηση ΑΟΖ, άφησε ο πρώην πρωθυπουργός

Νέο “χτύπημα” κατά της κυβέρνησης για την εξωτερική πολιτική εξαπέλυσε ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στην εκδήλωση των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος-Κύπρου, στη Λευκωσία, για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Ο κ.Σαμαράς ουσιαστικά διαχώρισε τη θέση του από τη στρατηγική του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος καλεί διαρκώς την Τουρκία σε διάλογο.

“Δεν έχει νόημα πια ο “διάλογος” μαζί της. Δεν πρόκειται πλέον, για διάλογο ανάμεσα σε δύο κράτη που έχουν διαφορές κι είναι φυσικό να τα συζητάνε και να τα βρίσκουν μεταξύ τους – ή αλλιώς να τα πηγαίνουν σε “διαιτησία”. Τώρα μοιάζει περισσότερο…- να το ξαναπώ- “διάλογος με πειρατή”, που προσπαθεί να αποσπάσει τη συναίνεσή μας για να μας αρπάξει τα πάντα!”, υποστήριξε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόσθεσε: “Τέτοια συναίνεση δεν θα δώσει ποτέ ελληνική κυβέρνηση! Γιατί “διάλογο” με πειρατή, δεν κάνει κανείς!”

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η Ελλάδα έδειξε κατ’ επανάληψιν σε όλο τον κόσμο ότι δεν είναι εκείνη που «προκαλεί» και υπενθύμισε ότι παλιότερα δεν υπήρχε το τουρκολυβικό μνημόνιο, δεν υπήρχαν οι “εξορμήσεις” των τουρκικών ερευνητικών σκαφών μέσα σε Ελληνική ΑΟΖ και δεν υπήρχαν οι συνεχείς παρασπονδίες της Τουρκίας απέναντι στη Δύση.

“Τώρα λοιπόν που οι έμπρακτες προκλήσεις της Τουρκίας απέναντί μας κλιμακώνονται συνεχώς. Τώρα που κλιμακώνονται και οι προκλήσεις της Τουρκίας απέναντι στη Δύση συνολικά. Και η Τουρκία αναδεικνύεται σε “σύμμαχο του Πούτιν”. Τώρα που η Τουρκία τα έσπασε ξανά με την Αίγυπτο για τη Λιβύη. Τώρα που και η Ιταλία αλλάζει στάση. Τώρα που η Τουρκία γίνεται όλο και περισσότερο μια «αντιδυτική» χώρα, είναι η κατάλληλη στιγμή, να καταλάβουμε ότι η Τουρκία χρειάζεται άλλη αντιμετώπιση.Και ίσως είναι η ευκαιρία για άλλη αντιμετώπιση, χωρίς μόνιμο κατευνασμό – χωρίς ανακύκλωση φοβικών ανακλαστικών”, υποστήριξε μάλιστα ο κ. Σαμαράς.

Ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα που δεν μπορεί να απεμπολήσει. “Χωρικά ύδατα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη – την ΑΟΖ όπως τη λέμε. Εκεί μέσα ίσως βρίσκεται και η λύση για το πρόβλημα του ενεργειακού εφοδιασμού ολόκληρης της Ευρώπης. Κι αυτό καθιστά τη σημερινή συζήτηση δραματικά επίκαιρη” επισήμανε.

Υπενθύμισε δε ότι: “Τα όρια της κυριαρχίας μας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας δεν είναι αυθαίρετα. Τα ορίζει με σαφήνεια το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας,το οποίο υπεγράφη του 1982, και ήδη είναι “εθιμικό”, αφού το έχουν προσυπογράψει όλες οι χώρες του κόσμου, πλην ελαχίστων. Το Διεθνές Δίκαιο, λοιπόν, ορίζει σαφώς ότι τα νησιά έχουν πλήρη δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες, όπως ακριβώς και οι χερσαίες περιοχές. Το άρθρο 121. Αλλά αυτό η Τουρκία δεν το δέχεται.”

Συνέχισε σημειώνοντας ότι: “Η Τουρκία δεν δέχεται το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας. Και υποστηρίζει, εντελώς αυθαίρετα, ότι τα νησιά μας ΔΕΝ έχουν θαλάσσιες ζώνες. Γιατί; Γιατί έτσι θέλει! Υποστηρίζει ακόμα ότι η Αποκλειστική Ζώνη της Ελλάδας ανήκει στην Τουρκία, επειδή η Τουρκία είναι λέει… μεγαλύτερη. Πράγμα εντελώς εκτός κάθε λογικής Διεθνούς Δικαίου. Το οποίο Δίκαιο βεβαίως δεν ξεχωρίζει άλλα δικαιώματα για τις “μεγάλες” χώρες κι άλλα για τις μικρότερες…”

Με τον τρόπο αυτό ο κ.Σαμαράς έσπευσε να προκαταλάβει κάθε συζήτηση για την κυριαρχία του Καστελόριζου.

Αναφέρθηκε επίσης στις έμπρακτες προκλήσεις της Τουρκίας, που καταπατά την ελληνική ΑΟΖ ήδη ανατολικά και νοτίως της Κρήτης, με το τουρκολυβικό μνημόνιο, το οποίο υπενθύμισε ότι δεν το έχει επικυρώσει, ούτε καν η Εθνοσυνέλευση της Λιβύης, ενώ “έχει βάλει πάγο” και ο ΟΗΕ.

Αναφέρθηκε τέλος και στην προσπάθεια της Άγκυρας να δημιουργήσει “τετελεσμένα” στέλνοντας ερευνητικά της σκάφη να κάνουν έρευνες – ή να δείξουν ότι κάνουν έρευνες – πάνω σε ΑΟΖ ελληνικής δικαιοδοσίας, για να υποστηρίξει την άποψη ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να μπει σε κανένα διάλογο με την Τουρκία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα