Ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς… “πρώτη φορά Αριστερά”

Διαβάζεται σε 3'
Ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς… “πρώτη φορά Αριστερά”
Ο Αλέξης Τσίπρας, ο Αλέξης Χαρίτσης και η Έφη Αχτσιόγλου ΑΠΕ-ΜΠΕ @Αλέξανδρος Μπελτές

Οι βασικοί υπουργοί του Αλέξη Τσίπρα ανάμεσα στους βουλευτές και τα στελέχη που έχουν ανεξαρτητοποιηθεί. Η κυβέρνηση της “πρώτης φοράς Αριστερά”, δεν μένει πια στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αρκετές πολιτικές «καινοτομίες» παρουσιάζει η συνθήκη που διαμορφώνεται μετά τη σημερινή αποχώρηση των 9 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Κυρίαρχο  όμως πολιτικό δεδομένο είναι το ότι το κόμμα που οδήγησε σε κυβερνητική τροχιά ο Αλέξης Τσίπρας μένει δίχως την … «πρώτη φορά Αριστερά».

Τα δύο «κύματα αποχωρήσεων» πρώτα της Ομπρέλας και σήμερα των λεγόμενων «6+6» οδηγούν στο φαινόμενο οι βασικοί υπουργοί των κυβερνήσεων με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα να είναι πλέον …εκτός ΣΥΡΙΖΑ.

Ενδεικτικά και μόνο αναφέρουμε ότι στους αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνονται οι Ευκλείδης Τσακαλώτος (υπουργός Οικονομικών) ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Γιώργος Σταθάκης (διετέλεσαν υπουργοί Ανάπτυξης), ο Νίκος Βούτσης (Υπουργός Εσωτερικών και Πρόεδρος της Βουλής) ο Ανδρέας Ξανθός (υπουργός Υγείας), η Έφη Αχτσιόγλου και ο Νάσος Ηλιόπουλος (υπουργός και υφυπουργός Εργασίας) Νίκος Φίλης, Αριστείδης Μπαλτάς (υπουργοί Παιδείας) Θεανώ Φωτίου (αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης) Σία Αναγνωστοπούλου (αναπληρώτρια ΥΠΕΞ) και αρκετοί άλλοι. Δίχως να συνυπολογίσει κανείς τον Γιάννη Δραγασάκη που υπήρξε αντιπρόεδρος κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας.

Αυτά ενώ ο πρώην πρωθυπουργός τα προηγούμενα 24ωρα έδειξε με σαφήνεια ότι δεν επιθυμούσε την συγκεκριμένη εξέλιξη. Γιατί αλλιώς δεν μπορεί να εξηγηθεί η διαμεσολαβητική προσπάθεια του με συναντήσεις που είχε με τον Νάσο Ηλιόπουλο, τον Διονύση Τεμπονέρα αλλά και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη.

Αξίζει να σημειωθεί πως το τελευταίο διάστημα στο «κέντρο» του πολιτικού λόγου της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πώς βρίσκεται η κριτική στα πεπραγμένα των κυβερνήσεων της περιόδου 2015-2019.

Ένα στοιχείο που επιβεβαίωσε μόλις σήμερα και ο (προερχόμενος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες) βουλευτής Βασίλης Κόκκαλης. Ερωτώμενος για τις ανεξαρτητοποιήσεις στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ ανέφερε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μέλλον» και πως ο Στέφανος Κασσελάκης «δεν είχε πίστωση χρόνου». Ερωτώμενος όμως για την διακυβέρνηση 2015-2019 δήλωσε «η κυβέρνηση Τσίπρα έκανε άθλους, αλλά έκανε και λάθη».

Αξίζει να θυμίσουμε πως τα τελευταία 24ωρα ο Στέφανος Κασσελάκης έχει εξαπολύσει ευθείες επιθέσεις στην διακυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, «στοχεύοντας» σε υπουργούς των κυβερνήσεων αυτών που έχουν αποχωρήσει. Ενδεικτική είναι η χθεσινή δήλωσή του σύμφωνα με την οποία «η εποχή που κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ με Τσακαλώτους και Κατρούγκαλους ήταν μνημονιακή εποχή. Αυτή η εποχή έχει λήξει». Αντίστοιχες αναφορές είχε κάνει και στην συνέντευξη που παραχώρησε στο ΜΕΓΚΑ προ ημερών λέγοντας πως «πιο μνημονιακή απόφαση δεν έχει γίνει από το μαξιλάρι του κ. Τσακαλώτου».

Κ.Ο. δίχως κόμμα

Όσον αφορά στην περαιτέρω πορεία των βουλευτών που ανεξαρτητοποιήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, αξίζει να αναφέρει κανείς ότι αποτελούν μία συνθήκη δίχως προηγούμενο. Αφού είναι η πρώτη φορά που στην Βουλή πιθανότατα θα υπάρξει το επόμενο διάστημα κοινοβουλευτική ομάδα, η οποία δεν θα έχει αναφορά σε κάποιο πολιτικό κόμμα.

Αυτή εκτιμάται πως θα δημιουργηθεί από τους 9 βουλευτές που αποχώρησαν σήμερα και τους δύο βουλευτές που είχαν αποχωρήσει με την Ομπρέλα. Δηλαδή τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την Πέτη Πέρκα.

Όπως διαφαίνεται πάντως η νέα αυτή κοινοβουλευτική ομάδα που αναμένεται να συγκροτηθεί από την επόμενη εβδομάδα θα αποτελέσει «πρόπλασμα» για την δημιουργία πολιτικού φορέα.

Επίσης ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να αποκτήσει περισσότερα μέλη το επόμενο διάστημα. Ιδίως από την στιγμή που στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν βουλευτές που εκφράζουν διαφωνίες με σημαντικές πτυχές της πολιτικής του κόμματος. Ενώ στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν αναμένεται …νηνεμία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα