Ο Τσαβούσογλου προκαλεί και προειδοποιεί με 'ατύχημα' στο Αιγαίο

Ο Τσαβούσογλου προκαλεί και προειδοποιεί με 'ατύχημα' στο Αιγαίο

Επίθεση στον Υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο εξαπέλυσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συστήνοντας μάλιστα σωφροσύνη και εξαπολύοντας απειλές για "ατύχημα"

Τη δική του εκδοχή για όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έδωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της γείτονος μιλώντας σε δημοσιογράφο της εφημερίδας "Χουριέτ". Ο κ.Τσαβούσογλου είπε πως η Ελλάδα είναι εκείνη που προκαλεί στο Αιγαίο, με τη δική του χώρα όπως υπογράμμισε να διατηρεί ψύχραιμη και ώριμη στάση, ώστε να αποφευχθεί ένα θερμό επεισόδιο "με απρόβλεπτες και μη αναστρέψιμες συνέπειες", όπως χαρακτηριστικά είπε, ενώ δεν απέφυγε και τις έμμεσες απειλές λέγοντας πως αν χρειαστεί η Τουρκία είναι σε θέση να δώσει τη δέουσα απάντηση.

"Η Ελλάδα κάνει προκλητικά πράγματα από καιρό. Εμείς είμαστε ψύχραιμοι για να μην υπάρξει ένταση με τη γείτονα. Τα περισσότερα ούτε καν τα δημοσιοποιούμε. Αλλά κλιμακώνουνε την κατάσταση, με αφορμή το θέμα των Ιμίων. Δεν πρέπει να εκμεταλλεύονται την σωφροσύνη μας. Ξέρουμε να δώσουμε τη δέουσα απάντηση." είπε ο κ.Τσαβούσογλου.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται λίγα 24ωρα μετά την πρόκληση των Τούρκων στα Ίμια, όταν ο Αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων έφτασε με πολεμικό πλοίο μια ανάσα από τις βραχονησίδες, ενώ αφορμή στάθηκε και η κίνηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, που πέταξε με ελικόπτερο στην περιοχή και πέταξε στεφάνι στη μνήμη των τριών Ελλήνων αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού που σκοτώθηκαν τη νύχτα της κρίσης των Ιμίων, πριν από 21 χρόνια.

Ο κΤσαβούσογλου συνέστησε σωφροσύνη στον Πάνο Καμμένο. "Στην κυβέρνηση Τσίπρα, ο πρόεδρος του ακροδεξιού Κόμματος που είναι εταίρος της εξουσίας, είναι και υπουργός Άμυνας. Αυτός ο υπουργός προβαίνει συνεχώς σε προκλήσεις. Ο υπουργός Αμύνης πρέπει να είναι σώφρων. Δεν είναι νέα η συμπεριφορά του υπουργού. Εμείς αυτά τα έχουμε πει στον Τσίπρα και τα λέμε. Μεταξύ των δυο χωρών τα θέματα που διαφωνούμε πρέπει να επιλύονται με διάλογο. Πρέπει να είμαστε διακριτικοί. Αν η κατάσταση κορυφωθεί και προκύψει ένα ανεπιθύμητο ατύχημα, δεν θα μπορεί να διορθωθεί.  Ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας πρέπει να κινείται με ωριμότητα»,  είπε 'ξεχνώντας" βέβαια να αναφέρει πως μετά τη ρίψη του στεφανιού από τον Πάνο Καμμένο τα Τουρκικά F-16 έσπασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου προβαίνοντας μάλιστα και σε υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.

Η Τουρκία να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο

Άμεση ήταν η αντίδραση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης,Ανδρέα Λοβέρδου. "Η Τουρκία κλιμακώνει καθημερινά με προκλητικές πράξεις και δηλώσεις την ένταση μεταξύ μας. Το διεθνές δίκαιο με τις διεθνείς συνθήκες επιβάλλει τη συμμόρφωσή της στα συμπεφωνημένα.

Και μία παρατήρηση: Δε νοείται σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ, ειδικά όταν έχει τα δικά μας προβλήματα λόγω Τουρκίας, να μην υπάρχει απόλυτη εναρμόνιση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας."

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Καμμένος, Τουρκία, Ίμια
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Καμμένος για τουρκικές παραβιάσεις: Καουμποϋλίκια ανατολικού τύπου δεν περνάνε στην Ελλάδα

Νέες γκρίζες ζώνες 'βλέπει' η Τουρκία

Παυλόπουλος: Η Τουρκία να σεβαστεί τα σύνορα της Ελλάδας

SHARE: