Ο Τσίπρας θα λάβει μέρος στο Οικονομικό Φόρουμ του Πούτιν, το “ρωσικό Νταβός”

Ο Τσίπρας θα λάβει μέρος στο Οικονομικό Φόρουμ του Πούτιν, το “ρωσικό Νταβός”

Το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης διεξάγεται κάθε χρόνο από το 1997 στην "ρωσική πρωτεύουσα του Βορρά". Φέτος θα λάβει μέρος και ο Αλέξης Τσίπρας

Στις εργασίες του Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, όπως επιβεβαίωσε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΣΣ.

“Ο πρωθυπουργός με ενημέρωσε ότι θα βρίσκεται εδώ στις 18-20 Ιουνίου” δήλωσε η Ζ. Κωνσταντοπούλου στο ρωσικό πρακτορείο.

Όπως αναφέρει το ΤΑΣΣ, η σχετική πρόσκληση επιδόθηκε από το Ρώσο πρόεδρο κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μόσχα 7-9 Απριλίου και τη συνάντηση στο Κρεμλίνο με τον Β. Πούτιν.

Ο Α. Τσίπρας αναμένεται να είναι ένας από τους τιμώμενους πολιτικούς ηγέτες του Φόρουμ που διοργανώνεται ετησίως υπό την αιγίδα της ρωσικής προεδρίας στην ιδιαίτερη πατρίδα του προέδρου Πούτιν, με τον οποίο θα συναντηθεί εκ νέου κατ’ ιδίαν.

Oι Ηνωμένες Πολιτείες έδειξαν πάντως εμπράκτως το ισχυρό ενδιαφέρον τους για τις κινήσεις της Αθήνας στο ενεργειακό πεδίο.

Την αμερικανική ανησυχία για το ενδεχόμενο η ελληνική κυβέρνηση να έρθει σε συμφωνία με την Μόσχα για επέκταση του σχεδιαζόμενου αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream και μέσα από την ελληνική επικράτεια μετέφερε ευθέως στους συνομιλητές του ο κ. Hochstein.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα εξέδωσε ανακοίνωση όπου τονίζεται με απόλυτη σαφήνεια ότι πιθανή ελληνική συμμετοχή στο ρωσικό σχέδιο θα επιφέρει ακόμη μεγαλύτερη εξάρτηση της Ελλάδας από το ρωσικό φυσικό αέριο και προειδοποιεί ότι το σχέδιο μπορεί να απασχολήσει τις αρχές ανταγωνισμού της ΕΕ που ενδέχεται να εξετάσουν την μονοπωλιακή ενεργειακή σχέση της Ρωσίας με χώρες όπως η Ελλάδα.

Ο Amos Hochstein (Έιμος Χοκστάιν), ειδικός απεσταλμένος και συντονιστής για διεθνή ενεργειακά θέματα του υπουργείου Εξωτερικών έκανε επίσκεψη-αστραπή στην Αθήνα όπου και συναντήθηκε με τον υπουργό Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον υπουργό Επικρατείας Νίκος Παππάς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα