Όχι σε ασυλία υπαλλήλων που διαχειρίζονται δάνεια ΜΜΕ και πολιτικών κομμάτων

Όχι σε ασυλία υπαλλήλων που διαχειρίζονται δάνεια ΜΜΕ και πολιτικών κομμάτων

Πηγές του υπουργείου δικαιοσύνης τονίζουν πως η ρύθμιση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό όταν αφορά ΜΜΕ και κόμματα, δεν θα παρέχει τη δυνατότητα ασυλίας σε δημόσιους και τραπεζικούς υπαλλήλους

Εκτός της διαδικασίας ασυλίας που προβλέπεται κατά τον εξωδικαστικό μηχανισμό (δηλαδή δυνατότητας για αναδιάρθρωση με ευνοϊκούς όρους) θέτει το υπουργείο δικαιοσύνης τα κόκκινα δάνεια Μαζικών Μέσων Ενημέρωσης και Πολιτικών κομμάτων, ενώ θα δίνει ασυλία σε τραπεζικούς υπαλλήλους και δημόσιους λειτουργούς μόνο με ειδική διαδικασία και κατά περίπτωση.

Επί της ουσίας η ανώτατη πηγή του υπουργείου δικαιοσύνης τόνιζε ότι στην περίπτωση της ασυλίας θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 41 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Συνεπώς η ασυλία για την προώθηση ευνοϊκών ρυθμίσεων θα δίνεται τόσο σε τραπεζικούς, όσο και σε δημόσιους λειτουργούς υπό προϋποθέσεις . Συγκεκριμένα:

  1. Για να δοθεί ασυλία σε τραπεζικά στελέχη που θα συμμετέχουν σε αναδιάρθρωση δανείων κάποιας επιχείρησης, θα πρέπει να γνωμοδοτήσει ο υπουργός Οικονομικών,. μετά από την σύμφωνη γνώμη της Τράπεζας της Ελλάδας, η οποία και οφείλει να απαντήσει για κάθε θέμα ξεχωριστά σε διάστημα δύο μηνών.
  2. Για να δοθεί ασυλία για την αναδιάρθρωση οφειλών στο δημόσιο (εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία) θα πρέπει πρώτα να γνωμοδοτεί θετικά ο Γενικός επιθεωρητής Δημόσιας διοίκησης.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι οι διατάξεις τους εξωδικαστικού μηχανισμού και κατ’ επέκταση της ασυλίας, δεν θα ισχύουν για υποθέσεις κόκκινων δανείων που βρίσκονται αυτήν την στιγμή στα δικαστήρια, αλλά αφορούν όσες εξεταστούν από εδώ και πέρα.

Τα παραπάνω, αναμένεται να ενταχθούν σε διάταξη που νομοσχεδίου του υπουργείου δικαιοσύνης που φαίνεται πως θα έρθει στη Βουλή ως και τις 15 Μαΐου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα