Οι αιχμές της Γιαννάκου για τα αναδρομικά των δικαστών και η σημασία τους

Οι αιχμές της Γιαννάκου για τα αναδρομικά των δικαστών και η σημασία τους
Η Μαριέττα Γιαννάκου Eurokinissi

Στα μνημόνια "είδαμε το Δικαστικό Σώμα να αρνείται να συμβάλει στις δυσκολίες που περνούσε ελληνικός λαός" είπε στην Βουλή η βουλευτής επικρατείας της ΝΔ. Μίλησε για διαχρονική εύνοια των κυβερνήσεων στον συγκεκριμένο κλάδο.

Η Μαριέττα Γιαννάκου είναι μια βουλευτής που έχει πολλές φορές αποδείξει, ότι δεν διστάζει να πει την άποψή της, ακόμη και αν χρειάζεται να διαφωνήσει με την Νέα Δημοκρατία. Ακόμη και σε περιπτώσεις που πρέπει να αναφερθεί σε ευαίσθητούς κλάδους όπως αυτός των δικαστών.

Έτσι λοιπόν, την προηγούμενη Τετάρτη κατά την διάρκεια της επεξεργασίας του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, που ψηφίζεται την ερχόμενη Δευτέρα στην Βουλή, έθιξε το θέμα των αναδρομικών του δικαστικού κλάδου. Άφησε  μάλιστα αιχμές για τους δικαστές γενικώς. Λέγοντας ότι την περιόδο των μνημονίων το δικαστικό σώμα αρνήθηκε να συμβάλλει μη αποδεχόμενο περικοπές μισθών. Μίλησε επίσης για «δεύτερες σκέψεις» στις περιπτώσεις που οι δικαστές «δικάζουν για τον εαυτό τους».

Η Μαριέττα Γιαννάκου, σε σύντομη παρέμβασή της στην Επιτροπή Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής  είπε χαρακτηριστικά: «Από τότε που πήγα στο δημοτικό σχολείο θυμάμαι τους εκάστοτε Πρωθυπουργούς να υπόσχονται προ των εκλογών ότι θα διπλασιάσουν τους μισθούς των δικαστών. Κατά τη διάρκεια της κρίσης και των μνημονίων είδαμε το Δικαστικό Σώμα να αρνείται να συμβάλει στις δυσκολίες που περνούσε ελληνικός λαός και βέβαια δεν θέλω να περιγράψω, άλλωστε και εγώ μετείχα σε κυβέρνηση η οποία τελικά έδωσε απίστευτα ποσά στους δικαστές».

Αναφερόμενη στα αναδρομικά δήλωσε πως «media και δημοσιογράφοι ωρύονται εναντίον συνταξιούχων και άλλων ομάδων όπου το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει αποφασίσει να αποκατασταθεί αυτό που εθεωρείτο παράνομο στην ουσία, δηλαδή η αφαίρεση ποσών από την αντιμισθία τους είτε από τη σύνταξή τους, Μ’ αυτά τι θα γίνει;».

Συνολικά μάλιστα η Μαριέτα Γιαννάκου επισήμαν πως «εμένα δεν με ενοχλεί να αποκαθίσταται η Δικαιοσύνη, βεβαίως το Ειδικό Δικαστήριο αποτελείται από δικαστές που δικάζουν για τον εαυτό τους και αυτό δημιουργεί δεύτερες σκέψεις, αλλά τι γίνεται με τους άλλους. Ομολογώ ότι δεν θα ήθελα να το βλέπω αυτό κατά καιρούς, δηλαδή να γίνονται αυτές οι εξαιρέσεις και ταυτόχρονα να παρακολουθούμε, ιδιαίτερα στο πλαίσιο όσων ακούγονται από την Προανακριτική Επιτροπή, την κατάσταση στη Δικαιοσύνη η οποία εμένα προσωπικά μου δημιουργεί θλίψη».

Η τοποθέτηση της Μαριέττας Γιαννάκου φαίνεται πώς  ερέθισε τον πρόεδρο της επιτροπής Μάξιμου Χαρακόπουλο που, αμέσως μετά, έσπευσε να συγκρίνει τους μισθούς των δικαστικών με αυτούς των βουλευτών. Όπως δήλωσε «με αφορμή αυτά που είπατε για τα αναδρομικά των δικαστών να πω ότι, παρότι το δημοψήφισμα, ως γνωστόν, λέει ότι η βουλευτική αποζημίωση θα πρέπει να ισούται με εκείνη του Προέδρου του Αρείου Πάγου από τις Κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή και εντεύθεν, τούτο δεν ακολουθείται, δεν εφαρμόζεται και οποτεδήποτε εδόθησαν αναδρομικά σε δικαστικούς δεν τα έλαβαν βουλευτές».

Προφανώς ο Μάξιμος Χαρακόπουλος αναφέρονταν σε εν ενεργεία βουλευτές, αφού είναι γνωστές ανάλογες προσφυγές εναντίον του δημοσίου συνταξιούχων βουλευτών που έχουν διεκδικήσει αναδρομικά…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα