Οι ΑΝΕΛ βάζουν μπροστά το χρέος. Ισοδύναμα για κάλυψη των νησιωτών του Αιγαίου

Διεθνής συνάντηση "Παρθενώνας, η ακεραιότητα ενός μνημείου- συμβόλου, ο ρόλος των πολιτών, μια διεθνής εκστρατεία" την Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014 στο Μουσείο της Ακρόπολης, στα πλαίσια της εκστρατείας για την μεγάλη επιστροφή των Μαρμάρων "RETURN (the marbles), RESTORE (Parthenon), RESTART (history)", της πρέσβεως Καλής Θελήσεως της Unesco, Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων ειδημόνων και ακτιβιστών, όπως του προέδρου του Μουσείου Ακρόπολης, Δημήτρη Παντερμαλή, του προέδρου του "Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη", Χριστόφορου Αργυρόπουλου, καθώς και των Έντι Ο' Χάρα και Ντέιβιντ Χιλ, προέδρων της Βρετανικής Επιτροπής και της Διεθνούς Επιτροπής για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα, αντίστοιχα.
(EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ)
Διεθνής συνάντηση "Παρθενώνας, η ακεραιότητα ενός μνημείου- συμβόλου, ο ρόλος των πολιτών, μια διεθνής εκστρατεία" την Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014 στο Μουσείο της Ακρόπολης, στα πλαίσια της εκστρατείας για την μεγάλη επιστροφή των Μαρμάρων "RETURN (the marbles), RESTORE (Parthenon), RESTART (history)", της πρέσβεως Καλής Θελήσεως της Unesco, Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων ειδημόνων και ακτιβιστών, όπως του προέδρου του Μουσείου Ακρόπολης, Δημήτρη Παντερμαλή, του προέδρου του "Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη", Χριστόφορου Αργυρόπουλου, καθώς και των Έντι Ο' Χάρα και Ντέιβιντ Χιλ, προέδρων της Βρετανικής Επιτροπής και της Διεθνούς Επιτροπής για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα, αντίστοιχα. (EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ) EUROKINISSI

Αισιοδοξία για συμφωνία και στήριξη αυτής στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνητικού εταίρου, αλλά και αιχμές

Την ύπαρξη μίας αναφοράς σε ρύθμιση του χρέους αναδεικνύουν πλέον σε βασική προϋπόθεση συμφωνίας οι Ανεξάρτητοι 'Ελληνες, ζητώντας ταυτόχρονα ισοδύναμα προκειμένου να αντισταθμιστούν τυχόν συνέπειες για τους νησιώτες από κατάργηση της έκπτωσης ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Η χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνητικού εταίρου διήρκεσε σχεδόν τρεις ώρες και στη συνέχεια ο Πάνος Καμμένος προέβη σε δηλώσεις με έμφαση στο θέμα του χρέους και μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ η περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα ήταν βαριά μετά τη δημοσιοποίηση των κυβερνητικών προτάσεων.

Από την πλευρά του κυβερνητικού εταίρου δεν έλειψαν και οι αιχμές για την τακτική ενημέρωσης με non paper, αλλά και η αισιοδοξία και αναμονή για μία τελική συμφωνία, που θα μπορεί να στηριχθεί από την κυβερνητική πλειοψηφία, θεωρώντας προφανώς την πρόταση υπό συζήτηση μη οριστική.

Ειδικότερα, όσον αφορά στο θέμα του χρέους, πηγές από τον κυβερνητικό εταίρο θεωρούσαν πως η κυβέρνηση χρειάζεται κάτι πιο χειροπιαστό από την ανακοίνωση του Eurogroup του 2012, την οποία επικαλούνταν ο Αντώνης Σαμαράς όταν πέρυσι τέτοια εποχή ως πρωθυπουργός επιχειρούσε ο ίδιος να πιέσει για αναδιάρθρωση του χρέους.

“Δε μιλάμε ούτε για τις 47 σελίδες, ούτε για κείμενα που διαρρέουν και non – paper. Δεν αναγνωρίζουμε non – paper, δε δουλεύουμε με non – paper. Περιμένουμε να δούμε τη συμφωνία”, έλεγε επίσης σε δημοσιογράφους ανώτατη πηγή από τους ΑΝΕΛ.

Η ίδια πηγή ξεκαθάριζε ότι προκειμένου να γίνει αποδεκτή αλλαγή στο ΦΠΑ στα νησιά, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα επιστραφεί το όφελος στους νησιώτες, με πιθανούς τρόπους όπως η “κάρτα του νησιώτη”, η επιστροφή ΦΠΑ ή μέσω επιστροφής φόρου.

Ο κ.Καμμένος σήμερα και αύριο θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για συνάντηση των υπουργών Εθνικής Άμυνας, όπου θα συναντηθεί και με την ομάδα διαπραγμάτευσης.

SHARE:

24Media Network