Μητσοτάκης: Πιθανές νέες προσφυγικές ροές από Μέση Ανατολή

Διαβάζεται σε 4'
Μητσοτάκης: Πιθανές νέες προσφυγικές ροές από Μέση Ανατολή
Κυριάκος Μητσοτάκης και Όλαφ Σολτς

Μεταναστευτικό, ενεργειακά, ευρωπαϊκή οικονομία και ελληνοτουρκικά στην ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη- Σολτς στο Βερολίνο.

Το μεταναστευτικό κυριάρχησε στις κοινές δηλώσεις που πραγματοποίησαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Όλαφ Σολτς μετά τη συνάντηση τους στο Βερολίνο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μάλιστα δεν έκρυψε την ανησυχία του για αύξηση των προσφυγικών ροών από τη Μέση Ανατολή, για αυτό και με τον Γερμανό καγκελάριο μίλησαν για ανάγκη να υπάρξουν “ανθρωπιστικές παύσεις” για να φτάσει βοήθεια σε φάρμακα και τρόφιμα στη Γάζα.

Ο κ. Μητσοτάκης ειδικότερα αναφερόμενος στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της ΕΕ, τόνισε ότι η Αθήνα επιμένει να διατεθούν πρόσθετοι πόροι για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και για το μεταναστευτικό.

Και πρόσθεσε ότι λόγω της αναταραχής στη Μέση Ανατολή “είναι πολύ πιθανό κράτη πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα, να αντιμετωπίσει νέες πιέσεις στα σύνορα της με νέες ροές προσφύγων”. Υπενθύμισε δε ότι η χώρα μας ήδη φιλοξενεί μεγάλους αριθμούς προσφύγων.

Για αυτό και τάχθηκε υπέρ όχι μόνο της συνέχισης της χρηματοδότησης της Τουρκίας από την ΕΕ, αλλά και για τη στήριξη της Ελλάδας για την αντιμετώπιση μεταναστευτικών ροών, επαναλαμβάνοντας την άποψη ότι πρέπει να χρηματοδοτηθεί με κοινοτικά κονδύλια ο φράχτης στον Έβρο.

Γερμανικά παράπονα για δευτερογενείς ροές προσφύγων

Ο κ. Σολτς πάντως έθεσε στον κ.Μητσοτάκη το θέμα “δευτερογενών ροών” από την Ελλάδα προς τη Γερμανία. Σχετική ερώτηση ετέθη στον Έλληνα πρωθυπουργό και από Γερμανό δημοσιογράφο. Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι “οι δευτερογενείς ροές δημιουργούν πρόβλημα στη Γερμανία και πρέπει να λυθούν”. Ενώ δήλωσε “όταν χορηγούμε σε κάποιον άσυλο θέλουμε να μείνει στην Ελλάδα, εξάλλου έχουμε μεγάλη ανάγκη σε ανθρώπινο δυναμικό”.

Ένα ακόμη ζήτημα στο οποίο Ελλάδα και Γερμανία έχουν διαφορετική προσέγγιση αφορά στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, καθώς η Αθήνα θέλει να λυθεί το θέμα Μπελέρη, ενώ το Βερολίνο φαίνεται να επιθυμεί την ένταξη και των Τιράνων και όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Ο κ. Σολτς μάλιστα διαμήνυσε με νόημα ότι δεν πρέπει να υπάρχει “διμεροποίηση της διαδικασίας”, ερωτηθείς για την Αλβανία, αλλά αναφερόμενος και στις σχέσεις Βόρειας Μακεδονίας- Βουλγαρίας.

Καλά λόγια για την οικονομία

Σε σχέση πάντως με το τρικυμιώδες παρελθόν των ελληνογερμανικών σχέσεων τα χρόνια της κρίσης, το κλίμα είναι καλύτερο, όπως έσπευσαν να τονίσουν τόσο ο κ. Μητσοτάκης, όσο και ο κ. Σολτς. Ο Γερμανός καγκελάριος εκτίμησε ότι “η Ελλάδα είναι σε εξαιρετική πορεία όσον αφορά στην οικονομία”. Ενώ ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι “Παρά τις δυσκολίες τα νέα που σας φέρνω από την Ελλάδα, είναι πιο αισιόδοξα από ποτέ. Από το μαύρο πρόβατο στα χρόνια της κρίσης, είναι μία από τις πιο σταθερές οικονομίες στην Ευρωζώνη”.

Ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στη διμερή οικονομική συνεργασία Ελλάδας- Γερμανίας. Σημείωσε ότι οι γερμανικές επιχειρήσεις πρωτεύουν σε επενδύσεις στην Ελλάδα. Αλλά και ότι η Γερμανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής και ο τρίτος μεγαλύτερος πελάτης για ελληνικά προϊόντα. Ανακοίνωσε ότι για αυτό η Γερμανία θα είναι η τιμώμενη χώρα στην επόμενη ΔΕΘ και προσκάλεσε τον καγκελάριο στη Θεσσαλονίκη. Ενώ είπε στα Γερμανικά την παροιμία “in der Not kennt mann den Freund”, που είναι η ίδια με την ελληνική παροιμία “ο φίλος στα δύσκολα φαίνεται“.

Μηνύματα για Τουρκία από το Βερολίνο

Η συνάντηση Μητσοτάκη- Σολτς πραγματοποιείται όμως λίγο πριν ο Γερμανός καγκελάριος υποδεχθεί τον Τούρκο πρόεδρο στο Βερολίνο, αλλά και εν όψει του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, που θα πραγματοποιηθεί τελικά στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι “η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και όχι απελευθερωτικό κίνημα”. Σχολίασε άλλωστε ότι “αρκεί κανείς να δει τις εικόνες της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ για να καταλάβει”.

Επανέλαβε όμως επίσης ότι: “Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να υποδεχθούμε τον Ερντογάν στην Αθήνα, όπως άλλωστε και ο Σολτς στο Βερολίνο, για να επιχειρήσουμε ένα βήμα προόδου στην ελληνοτουρκική προσέγγιση, που έχει δώσει σημαντικά αποτελέσματα”.

Από την πλευρά του ο Γερμανός καγκελάριος χαιρέτισε τα βήματα προσέγγισης Ελλάδας- Τουρκίας που πραγματοποιήθηκαν μετά τις τελευταίες ελληνικές εκλογές, αλλά αρνήθηκε επισήμως το ρόλο “διαμεσολαβητή” στα ελληνοτουρκικά, λέγοντας ότι η Γερμανία θα βοηθήσει τις προσπάθειες, αλλά τελικά είναι στο χέρι των δύο χωρών.

Ο κ. Σολτς καταδίκασε επίσης τις δηλώσεις Ερντογάν υπέρ της Χαμάς, καθώς δέχεται κριτική στη Γερμανία για χαλαρή στάση στο θέμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα