Οι δηλώσεις του νέου Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Θ. Ντόκου περί συνεκμετάλλευσης που είχαν προκαλέσει σάλο

Οι δηλώσεις του νέου Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Θ. Ντόκου περί συνεκμετάλλευσης που είχαν προκαλέσει σάλο
Ο Θάνος Ντόκος ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νέος Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού ο Θ. Ντόκος. Διαδέχεται τον Αλ. Διακόπουλο που είχε δηλώσει ότι "βεβαίως και το Oruc Reis έκανε έρευνες".

Με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη καθήκοντα Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού αναλαμβάνει ο Θάνος Ντόκος, αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας από τον Οκτώβριο του 2019.

Άμεση προτεραιότητα του κ. Ντόκου και του γραφείου Εθνικής Ασφαλείας είναι η ολοκλήρωση της στρατηγικής εθνικής ασφάλειας και της θεσμοθέτησης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, αναφέρει το Μαξίμου στη σχετική ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ντόκος καλύπτει τη θέση που έμενε κενή μετά την παραίτηση του Αλέξανδρου Διακόπουλου στις 19 Αυγούστου. Ο αντιναύαρχος ε.α. Διακόπουλος είχε συγκεκριμένα εξαναγκαστεί σε παραίτηση διότι είχε δηλώσει (Open) ότι το Oruc Reis “έχει κάνει έρευνες, για να μην κοροϊδευόμαστε. Δείχνει ότι δεν ήταν αυτός ο πραγματικός σκοπός των ερευνών. Τις πρώτες μέρες δεν είχε κάνει καθόλου έρευνες, ούτε είχε απλώσει καλώδια, ούτε ακούγαμε-γιατί με τα υδροφωνικά ακούμε αν κάνει έρευνες ή όχι. Όταν εμείς “το σηκώσαμε” το θέμα και είπαμε ότι δεν κάνει έρευνες, άπλωσε καλώδια, επέστρεψε, έκανε κάποιες έρευνες. Κάποια στιγμή “σηκώθηκε” λίγο ο καιρός και σταμάτησε τις έρευνες. Ένα καλώδιο έχει, δεν έχει δύο. Για να σας δώσω μια μεταφορά: “μαρκάρει” την περιοχή του. Όποιος έχει βγάλει βόλτα τον σκύλο του καταλαβαίνει τι εννοώ. Δεν υπάρχει ολίγον έγκυος. Εφόσον έχει μπει και έχει κάνει έρευνα έστω και μισής ώρας, έχει κάνει την έμπρακτη αμφισβήτηση”.

Και αυτό ενώ η γραμμή της κυβέρνησης ήταν πως το Oruc Reis είχε πει μεν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, δεν είχε όμως ποτέ στην πραγματικότητα κάνει έρευνες, διότι είχε εμποδιστεί από τα ελληνικά πολεμικά πλοία και υποβρύχια.

Ο κ. Διακόπουλος είχε την ίδια ημέρα εξαναγκαστεί σε διευκρινιστική δήλωση, ωστόσο το Μαξίμου δεν είχε ικανοποιηθεί και εν τέλει είχε υποβάλλει την παραίτηση του.

Πολύ κοντά σε παραίτηση είχε φτάσει όμως και ο κ. Ντόκος, που αναλαμβάνει τώρα το πόστο αυτό. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη του στον Φιλελεύθερο στις 3 Φεβρουαρίου είχε ουσιαστικά αναφερθεί σε συνεκμετάλλευση με την Τουρκία. Ο κ. Ντόκος είχε μεταξύ άλλων δηλώσει πως: “Ακόμη και η συνεκμετάλλευση θα μπορούσε να συζητηθεί, υπό την προϋπόθεση της πρότερης οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μέσω προσφυγής σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο. Αυτό σημαίνει μια ξεκάθαρα εμπροσθοβαρή, υπέρ ημών, συμφωνία. Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα εξασφαλίζει αυτό που επεδίωξαν διαδοχικές ελληνικές Κυβερνήσεις, δηλαδή την προσφυγή των δύο χωρών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Τα επόμενα βήματα είναι υποθετικά: εφόσον ανακαλυφθούν σημαντικά κοιτάσματα στο Αιγαίο ή (το πιο πιθανόν) στην Ανατολική Μεσόγειο, εφόσον το κοίτασμα εκτείνεται στις θαλάσσιες ζώνες και των δύο χωρών (περίπτωση Κατάρ-Ιράν), εφόσον η ποσότητα, η τιμή και οι τάσεις απομάκρυνσης από τα ορυκτά καύσιμα επιτρέψουν την εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος και, τέλος, εφόσον η Ελλάδα αποφασίσει ότι αυτό τη συμφέρει, τότε θα μπορούσε να διαπραγματευθεί μια συμφωνία συνεκμετάλλευσης με ποσοστά που θα καθοριστούν σύμφωνα με τα συμφωνημένα θαλάσσια σύνορα. Η Ελλάδα εξασφαλίζει λοιπόν τη βασική της επιδίωξη (οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών) με ένα υποθετικό αντάλλαγμα που έτσι κι αλλιώς δεν θα τη βλάψει, καθώς θα στηρίζεται στα δεδομένα της οριοθέτησης που θα έχει προηγηθεί.”

Μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν και παρόλο που ο τότε αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας έκανε λόγο για παρερμηνεία των δηλώσεων του, ο κ.Ντόκος έθεσε την παραίτηση του στη διάθεση του πρωθυπουργού και έκανε λόγο για προσωπικές απόψεις και για ένα άκαιρο θέμα, καθώς όπως εξήγησε επρόκειτο για ένα καθαρά υποθετικό σενάριο, δεδομένου ότι αργεί μία προσφυγή στη Χάγη.

Στο briefing δε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα συνεκμετάλλευσης, αλλά το μόνο θέμα είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και χαρακτήρισε τις απόψεις του κ. Ντόκου προσωπικές.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα