Εκλογές 2019: Οι περιφέρειες που ανακτά ο ΣΥΡΙΖΑ

Εκλογές 2019: Οι περιφέρειες που ανακτά ο ΣΥΡΙΖΑ
Ο Αλέξης Τσίπρας στον περιβάλλοντα χώρο του Μαξίμου Eurokinissi

Η πόλωση και η συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου έφερε την αύξηση των ποσοστών του σε όλες σχεδόν περιφέρειες συγκριτικά με τις Ευρωεκλογές. Ποιες παίρνει πίσω σε σχέση με την προ μηνός μονομαχία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε σε δεύτερη εκλογική μάχη σε διάστημα 40 ημερών, χάνοντας κατ’ επέκταση τη διακυβέρνηση της χώρας μετά από 4,5 χρόνια, την ίδια ώρα όμως βελτίωσε τις εκλογικές επιδόσεις του στις εθνικές κάλπες που στήθηκαν την 7η Ιουλίου. Είναι χαρακτηριστικό πως συγκρίνοντας τα ποσοστά που συγκέντρωσε στις Ευρωεκλογές του Μαΐου με αυτά της Κυριακής προκύπτει αξιοσημείωτη υπέρ του διαφορά. Μάλιστα ανέκτησε τέσσερις εκλογικές περιφέρειες που είχε απωλέσει.

Μεταξύ αυτών οι δύο περιφέρειες της Κρήτης, το Ρέθυμνο (οριακά, καθώς μαίνεται η μάχη) και το Λασίθι, στις οποίες κατά τις Ευρωεκλογές είχε πρωτεύσει καθαρά η Νέα Δημοκρατία, με συνέπεια όλη η Κρήτη να έχει ροζ χρώμα στον χάρτη της επικράτειας. Επίσης πήρε πίσω την Ξάνθη, αλλά και τον δυτικό τομέα της Β’ Αθηνών.

Αναλυτικά οι μεταβολές στα ποσοστά:

Περιφέρεια Εθνικές Εκλογές 2019 Ευρωεκλογές 2019
Ξάνθης 38.64% 19.15%
Ρεθύμνης 36.98% 28.38%
Λασιθίου 34.81% 26.77%
Β’ Αθηνών – Δυτ.Τομέας 36.67% 24.01%

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα