‘Οι θυσίες πιάνουν τόπο’, το μήνυμα Μαξίμου

‘Οι θυσίες πιάνουν τόπο’, το μήνυμα Μαξίμου
Στιγμιότυπο από την ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο 3ο Περιφεριακό Συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρώτηση στη Κρήτη. Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017 (EUROKINISSI) eurokinissi

Συντονισμένο μήνυμα στην κοινωνία πως οι θυσίες άξιζαν τον κόπο και ότι έχει αρχίσει να φαίνεται το φως στην άκρη του τούνελ στέλνει η κυβέρνηση

Σε διαδοχικές ενέσεις αισιοδοξίας για την ομαλή ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο και την κρίση προχωρά το Μέγαρο Μαξίμου, επιχειρώντας να υπηρετήσει δύο στόχους: αφενός, να ανέβει η “ψυχολογία” της κοινωνίας -και αυτό να φανεί στην κοινωνία, όπως γίνεται συνήθως.

Αφετέρου, να διαμορφωθεί θετικό επικοινωνιακό περιβάλλον και να μην υπάρχει έδαφος για “καταστροφολογία”, όταν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την τρίτη αξιολόγηση.

Στο πλαίσιο αυτό, τις τελευταίες ημέρες πολλαπλασιάζονται τα αισιόδοξα μηνύματα που αποστέλλουν το ένα μετά το άλλο όλα τα κυβερνητικά στελέχη, τόσο για το κοινωνικό πακέτο που αρχίζει να προωθεί η κυβέρνηση, όσο και για την ομαλή εκτέλεση του προγράμματος και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Παρέμβαση Τσίπρα

Μάλιστα, τις “ενέσεις αισιοδοξίας” αναμένεται σήμερα το απόγευμα να “πάρει πάνω του” ο ίδιος ο πρωθυπουργός, από την Θεσσαλονίκη. Ο Αλέξης Τσίπρας, αφού συναντηθεί με τον δήμαρχο της πόλης, Γιάννη Μπουτάρη και με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, θα απευθύνει το βράδυ χαιρετισμό στο 2ο “Thessaloniki Summit”. Εκεί, κατά πληροφορίες, θα διαβεβαιώσει πως δεν τίθεται θέμα μη επίτευξης των στόχων, ούτε ζήτημα λήψης νέων μέτρων.

Συν τοις άλλοις, ο πρωθυπουργός αναμένεται να εκθέσει αναλυτικά όλα τα θετικά στοιχεία που τεκμηριώνουν την αλλαγή του κλίματος στην οικονομία, εξαγγέλλοντας για μία ακόμη φορά πως η Ελλάδα θα βγει από το Μνημόνιο “με καθαρό τρόπο” σε 10 μήνες από σήμερα.

Λιτότητα τέλος

Εξάλλου, όπως προαναφέρθηκε, τα σχετικά μηνύματα έχουν ήδη αρχίσει να αποστέλλουν ο ένας μετά τον άλλο, όλα τα κυβερνητικά στελέχη. Ενημερώνοντας χθες για τον προϋπολογισμό βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης εξέφρασε, κατά πληροφορίες, την βεβαιότητά του πως οι στόχοι θα επιτευχθούν, ότι δε θα υπάρξει εκτροχιασμός του προγράμματος, αλλά και πως ο νυν προϋπολογισμός θα είναι ο τελευταίος με μέτρα λιτότητας.

Ταυτοχρόνως, μήνυμα για μείωση των φόρων έστειλε, με συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης. “Η πορεία εξόδου από το μνημόνιο σε κάθε περίπτωση θα δημιουργήσει περισσότερη ελευθερία ώστε να ενισχύσουμε στρώματα που έχουν σηκώσει τα βάρη τα προηγούμενα χρόνια. Αναφέρομαι κυρίως στους μικρομεσαίους, αναφέρομαι σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε ελευθέρους επαγγελματίες, οι οποίοι πράγματι έχουν υποστεί μία φορολογική επιβάρυνση πάρα πολύ σημαντική. Εκεί λοιπόν πρέπει να εστιάσουμε το επόμενο διάστημα, αυτό μπορεί να γίνει προφανώς μετά το καλοκαίρι του 2018», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρίτσης.

Επίσης, την αύξηση του “κοινωνικού μερίσματος” που θα επιστραφεί φέτος στην κοινωνία κατά 27% ανακοίνωσε, μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού “Στο Κόκκινο”, ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Φραγκίσκος Κουτεντάκης. Ο κ. Κουτεντάκης αποκάλυψε πως είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για την κατανομή των 800 εκατομμυρίων ευρώ που που προβλέπει ο φετινός προϋπολογισμός για δράσεις κοινωνικής προστασίας, κάνοντας λόγο για “ ένα ποσό αυξημένο σχεδόν 27% σε σχέση με τα 630 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν πέρυσι για την εφάπαξ ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων”. “Εξαντλούμε κάθε διαθέσιμο δημοσιονομικό περιθώριο”, κατέληξε ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα