Όλα στα 40 χρόνια της ΝΔ δύσκολα κι η τρόικα αγριεμένη

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναμένει τον Πορτογάλο ομόλογό του Πέδρο Πάσους Κοέλιου την Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014, στο Μέγαρο Μαξίμου.
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΠΟΛΑΡΗ)
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναμένει τον Πορτογάλο ομόλογό του Πέδρο Πάσους Κοέλιου την Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014, στο Μέγαρο Μαξίμου. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Αύριο η συνεδρίαση - μήνυμα ενότητας στη Χαλκιδική, από 30 Σεπτεμβρίου η αξιολόγηση που θα κρίνει και τη συζήτηση για το χρέος, με τους δανειστές να διαμηνύουν “μη βιάζεστε”

Της Βίκυς Σαμαρά

Η επέτειος των 40 χρόνων από την ίδρυση της βρίσκει τη Νέα Δημοκρατία σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, λίγες ημέρες πριν την επιστροφή της τρόικας για την έναρξη της πρώτης φάσης (μίας ακόμη) κρίσιμης αξιολόγησης, η οποία εφόσον όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά θα οδηγήσει στην έναρξη έστω της συζήτησης για τη διευθέτηση του χρέους.

Η αυριανή συνεδρίαση των κεντρικών επιτροπών της ΝΔ και της ΟΝΝΕΔ στη Χαλκιδική, στο ξενοδοχείο Athos όπου το 1979 είχε πραγματοποιηθεί το πρώτο συνέδριο του κόμματος υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, θα πραγματοποιηθεί παρουσία του Κώστα Καραμανλή (γεγονός καθοριστικό για την επιτυχία της) και ιστορικών στελεχών της παράταξης (μεταξύ των οποίων ο Πέτρος Μολυβιάτης και ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης), απουσία όμως αρκετών βουλευτών, η οποία όμως είναι δικαιολογημένη και οφείλεται σε πρακτικούς λόγους.

Η Ντόρα Μπακογιάννη, η Φωτεινή Πιπιλή και ο Κώστας Τζαβάρας ενημέρωσαν αρμοδίως ότι δεν θα παραστούν λόγω καθηκόντων τους στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Προκόπης Παυλόπουλος επίσης λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων όπως και ο Γιώργος Βλάχος.

Εκτός των επαφών του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη και του γραμματέα της Ν.Δ Ανδρέα Παπαμιμίμου με τον κ.Καραμανλή, σχετικά με την παρουσία του στις εκδηλώσεις για τα 40 γενέθλια της Ν.Δ, της αποδοχής της πρόσκλησης από τον πρώην πρωθυπουργό προηγήθηκε και τηλεφώνημα του κ.Σαμαρά, σε μία από τις σπάνιες περιπτώσεις άμεσης επικοινωνίας μεταξύ τους.

Ενώ εν τω μεταξύ από την αποπομπή του Τάκη Μπαλτάκου λόγω της αποκάλυψης της συνομιλίας του με τον Ηλία Κασιδιάρη και ύστερα, στο Μαξίμου επικρατούν σταδιακά όλο και περισσότερο οι κεντρώες φωνές και τα σχέδια για νέο κόμμα με σαφώς δεξιότερο πρόσημο μοιάζουν (επισήμως τουλάχιστον) να έχουν εγκαταλειφθεί, στο παρασκήνιο η αντιπαράθεση μεταξύ υποστηρικτών της αμφίπλευρης διεύρυνσης με στροφή στο κέντρο και υπέρμαχων της “δεξιάς συμμαχίας” έναντι του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται με τους πρώτους να κερδίζουν στα σημεία.

Αν και είναι σαφές ότι ακόμη και εντός του πρωθυπουργικού επιτελείου τείνει να κυριαρχήσει πλέον η λογική πως καθοριστικό ρόλο στην έκβαση των δεύτερων εκλογών του 2012 έπαιξε το κεντρώο, μετριοπαθές ακροατήριο που φοβήθηκε τους πειραματισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πως αυτό αποτελεί και την κύρια δύναμη της Ν.Δ σήμερα, τα ονόματα και οι ιδεολογικές μάχες παίζουν εν τέλει μικρότερο ρόλο από ότι η δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουν οι ψηφοφόροι και φορολογούμενοι.

Για αυτό το Μαξίμου παραμένει προσηλωμένο στο σχέδιο για τη μετάβαση στην επόμενη μεταμνημονιακή ημέρα, παρά τα μηνύματα της τρόικας “όχι άλλες φοροελαφρύνσεις” και “μη βιάζεστε να μιλάτε για πρόωρη αποχώρηση του ΔΝΤ”. Οι εκπρόσωποι των δανειστών επιστρέφουν στις 30 Σεπτέμβρη και η κυβέρνηση θέτει ως προτεραιότητα την κατάρτιση του προϋπολογισμού συμπεριλαμβανομένης της μείωσης κατά 30% στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, την αύξηση των δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα και τη μείωση στην έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης που παραμένει για το 2014 έστω κι αυτό σημαίνει απόκλιση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Νέα Δημοκρατία, Τρόικα
SHARE:

24Media Network