Μητσοτάκης σε Μπάιντεν: Ξεκινάμε τη διαδικασία για την απόκτηση F-35

Μητσοτάκης σε Μπάιντεν: Ξεκινάμε τη διαδικασία για την απόκτηση F-35
Ο Τζο Μπάιντεν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο

Κατά τη δεξίωση στο Λευκό Οίκο ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο πρόγραμμα για τα F35, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ τον ευχαρίστησε για τη στάση του στην Ουκρανία 

Την πρόθεση της Ελλάδας να συμμετάσχει στο πρόγραμμα για τα μαχητικά αεροσκάφη F35 δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δεξίωση που παρέθεσε προς τιμήν του στο Λευκό Οίκο το ζεύγος Μπάιντεν μετά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός στην αντιφώνηση του προς τον Τζο Μπάιντεν είπε ότι η χώρα μας ξεκινά τη διαδικασία απόκτησης μίας μοίρας F35 και δήλωσε πως ελπίζει η Ελλάδα να τα προσθέσει στις δυνάμεις της πριν το τέλος της δεκαετίας.

Εξέφρασε επίσης τη χαρά του διότι, όπως σημείωσε, την Παρασκευή η Lockhead Martin εξέφρασε το ενδιαφέρον της να επενδύσει στην ελληνική αμυντική βιομηχανία.

“Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στις ένοπλες δυνάμεις. Δε θα δεχθούμε καμία παραβίαση της εδαφικής μας ακεραιότητας. Το πράττουμε και για να δυναμώσουμε τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ”, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ.Μητσοτάκης δεν αναφέρθηκε ονομαστικά ούτε μία φορά στην Τουρκία, αν και άφησε έμμεσες αιχμές για τη στάση της γείτονος και συμμάχου στο ΝΑΤΟ χώρας.

Δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση υποστήριξε την Ουκρανία για λόγους αρχής και για να προστατέψει την παγκόσμια τάξη που βασίζεται στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Και τόνισε ότι φαντασιώσεις όπως αυτές της Ρωσίας ανήκουν σε άλλους αιώνες και “δεν μπορούν να πετύχουν για να δοθεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα και σε άλλους ηγέτες πως όποια παραβίαση εδαφικής κυριαρχίας θα απαντηθεί με αποφασιστικό και ομόφωνο τρόπο”.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε όμως συγκεκριμένα στο Κυπριακό, ζητώντας από τον κ. Μπάιντεν να χρησιμοποιήσει όλη την επιρροή του για να συνεχιστεί η διαπραγματευτική διαδικασία σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. “Κανείς δε θα δεχθεί μία λύση δύο κρατών”, ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης, χειροκροτούμενος στο σημείο αυτό από στελέχη της ελληνικής ομογένειας που είχαν προσκληθεί στη δεξίωση.

Μεταξύ αυτών και μέλη του Κογκρέσου, το οποίο και θα κρίνει εάν τελικά η Τουρκία θα λάβει νέα F16.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε μάλιστα πολλάκις στη σχέση του με την ελληνοαμερικανική κοινότητα. Υπενθύμισε ότι ως γερουσιαστής είχε λάβει το 92% των ψήφων της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και σχολίασε ότι τον φωνάζουν και “Τζο Μπαϊντενόπουλος”, με τον πρωθυπουργό να του λέει πως θα μπορούσε να λέγεται και “Τζο Μπαϊντενάκης”.

Πέρα από τις φιλοφρονήσεις, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ευχαρίστησε τον κ.Μητσοτάκη για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία και για “το σθένος και την ενάργεια από την αρχή της κρίσης” και δήλωσε ότι υπήρξε “σημαντικός εταίρος στη Μεσόγειο και την Ανατολική Ευρώπη”. Δήλωσε επίσης ότι αδημονεί να τον ξαναδεί στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ισπανία και να επισκεφθεί και την Ελλάδα.

Ο κ. Μητσοτάκης από την πλευρά του αναφέρθηκε στη συμφωνία για τις βάσεις των ΗΠΑ που κυρώθηκε πρόσφατα στην ελληνική Βουλή και εξέφρασε την ελπιδα ο κ.Μπάιντεν να επισκεφθεί και την Κρήτη. Σημείωσε όμως ότι με τη νέα συμφωνία διατρανώνεται και η σπουδαιότητα της Αλεξανδρούπολης. Ανέφερε μάλιστα ότι η Αλεξανδρούπολη βρίσκεται “μόλις 500 μίλια απο τα ουκρανικά σύνορα” και τόνισε ότι πέρα από τη σπουδαιότητα της για το ΝΑΤΟ η Αλεξανδρούπολη αποτελεί κόμβο ενέργειας και σημείο εισόδου φυσικού αερίου προς την ανατολική και βόρεια Ευρώπη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα