Μητσοτάκης για ΗΠΑ: Είμαστε δεδομένοι φίλοι, ώστε να έχουμε δεδομένη στήριξη

Μητσοτάκης για ΗΠΑ: Είμαστε δεδομένοι φίλοι, ώστε να έχουμε δεδομένη στήριξη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η συμφωνία για τις βάσεις των ΗΠΑ αναγνωρίζει με δεσμευτικό τρόπο τα εθνικά δίκαια της χώρας. “Ο Τσίπρας μας τη βγαίνει πατριωτικά, όταν συγκυβερνούσε με Καμμένο”, σχολίασε.

Η συμφωνία για τις βάσεις των ΗΠΑ αναγνωρίζει με τον πλέον δεσμευτικό τρόπο τα εθνικά δίκαια της χώρας και αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή, υποστήριξε στην παρέμβαση του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η νέα συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις υπηρετεί και τα ελληνικά συμφέροντα και αποτυπώνει μία πραγματικότητα: Πρώτον ότι η Αμερική διευρύνει την παρουσία της στη Νοτιανατολική Μεσόγειο, η οποία αποκτά στρατηγικό αλλά και ενεργειακό ενδιαφέρον. Και δεύτερον, όπως ανέφερε, “η χώρα μας καθίσταται με τον πλέον σαφή τρόπο ο βασικός εταίρος και συνομιλητής των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή”.

Με τον τρόπο αυτό απάντησε εμμέσως και στην κριτική ότι παρά τη στρατηγική του “αξιόπιστου εταίρου”, οι ΗΠΑ επιλέγουν ξανά την Τουρκία ως προτεραιότητα. Ο κ.Μητσοτάκης πάντως δεν σχολίασε το δημοσίευμα για πώληση αμερικανικών F16 στην Άγκυρα, στο οποίο είχε αναφερθεί νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία σε μία ασταθή συγκυρία, την ώρα που στο Αιγαίο επικρατεί ένταση με τις τουρκικές προκλήσεις και καθώς οι έρευνες για τους υδρογονάνθρακες έχουν επανέλθει στο προσκήνιο.

“Οταν σε αυτές τις συνθήκες, η χώρα μας αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο στην περιοχή η συγκεκριμένη συμφωνία διευρύνει την εμβέλεια της και παύει να είναι ένα διμερές πρωτόκολλο. Γίνεται ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, ως ακλόνητου παράγοντα σταθερότητας, ως συνετού ευρωπαϊκού και νατοϊκού εταίρου, που εγγυάται τη διεθνή νομιμότητα απέναντι στους παροξυσμούς των γειτόνων, αλλά και κρίσιμου κόμβου στον ενεργειακό χάρτη”, δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως:

“Η πατρίδα μας αντιμετωπίζεται από τους συμμάχους ως ισότιμος εταίρος. Δικαιούται εάν χρειαστεί να απαιτήσει συνέπεια και αλληεγγύη από τους φίλους της”.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ειδικότερα την ανάγκη κύρωσης της συμφωνίας για τρεις λόγους: Πρώτον, γιατί περιλαμβάνει ρητή δέσμευση πως ηαμερικανική παρουσία στην Ελλάδα θα έχει στρατηγικό χαρακτήρα και ευρύ ορίζοντα, καθώς θα ανανεώνεται ανά 5ετία με δικαίωμα σε κάθε πλευρά να την καταγγείλει τότε.

Δεύτερον, γιατί πλέον φέρνει αμερικανικές δυνάμεις σε τέσσερα ακόμη σημεία της χώρας, όπου οι νέες υποδομές θα εξυπηρετούν και τους δύο συμμαχικούς στρατούς, που θα συνεργάζονται πάντα υπό ελληνική διοίκηση. Στη Σούδα αναβαθμίζεται ο ρόλος της βάσης, ενώ νέες βάσεις δημιουργούνται σε Λιτόχωρο, Βόλο, Αλεξανδρούπολη.

Τριτον, υποστήριξε ο πρωθυπουργός, επιβεβαιώνεται η κοινή βούληση για την αμοιβαία προστασία κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας έναντι οποιασδήποτε απειλής ακόμη και ένοπλης επίθεσης. Υπενθύμισε δε ότι και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, αναφέρθηκε στην προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας, σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας.

Ως εκ τούτου ο κ.Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η συμφωνία υπηρετεί τους αμυντικούς και ενεργειακούς στόχους της Ελλάδας και αναβαθμίζει τα εθνικά μας δίκαια.

Αναφέρθηκε όμως και στο θέμα της ακρίβειας, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν αγνόησε το εσωτερικό πεδίο για να επενδύσει στην εξωτερική πολιτική. Συνέδεσε άλλωστε τα δύο, λέγοντας ότι “δεν υπάρχει πρόοδος στην οικονομία χωρίς ευημερία στην κοινωνία και δεν υπάρχει ευημερία χωρίς ασφάλεια”.

Δήλωσε επίσης ότι αυτή η κυβέρνηση διόρθωσε μία προβληματική κατάσταση στις Ένοπλες Δυνάμεις μετά από μία δεκαετία αδράνειας, προχωρώντας σε στοχευμένα προγράμματα εξοπλισμών.

Υπενθύμισε δε στο ΣΥΡΙΖΑ ότι συγκυβερνούσε και είχε υπουργό Άμυνας τον Πάνο Καμμένο. “Τώρα τον έχετε διαγράψει από τη μνήνμη σας, αλλά μαζί συγκυβερνούσατε και σε αυτόν είχατε αναθέσει κρισιμο τομέα άμυνας”.

Κατηγόρησε επίσης την αξιωματική αντιπολίτευση ότι υπερασπίζεται την ουδετερότητα, οδηγώντας τη χώρα σε μία επικίνδυνη μοναχικότητα. “Είμαστε με τη συμμαχία της Δύσης ερχόμαστε από το διαφωτισμό και βαδίζουμε με τη Δημοκρατία”, δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης. Σημείωσε άλλωστε ότι είναι ξεκάθαρη η στάση της κυβέρνησης υπέρ της Ουκρανίας, γιατί παραβιάζεται διεθνές δίκαιο και υπογράμμισε: “Οι θέσεις αρχής συμβαδίζουν με τα εθνικά μας συμφέροντα”.

Ο πρωθυπουργός σχολίασε επίσης με νόημα: “Είμαστε δεδομένοι φίλοι, ώστε να έχουμε – αν χριεαστεί – και δεδομένη στήριξη”.

Σημείωσε επιπλέον ότι η χώρα αναζητεί προωθητικούς συσχετισμούς στο εσωτερικό των σχηματισμών, στους οποίους είναι μέλος και έτσι θα πρέπει να δει κανείς τις σχέσεις με Γαλλία και ΗΠΑ.

Ο κ.Μητσοτάκης υποστήριξε πως όσα προβλέπει επί του πεδίου η αμυντική συνθήκη μπορεί να φανούν χρήσιμα στην προσπάθεια για σταθερότητα και ειρήνη με τους γείτονες, δηλαδή την Τουρκία.

Σημείωσε δε ότι καθώς η εμπειρία της Ουκρανίας διδάσκει ότι οι πόλεμοι γίνονται και με τα καύσιμα, η Αλεξανδρούπολη αντιμετωπίζεται ως περιοχή στρατηγικού και ενεργειακού ενδιαφέροντος και μία πολη υπερπολύτιμη για το ΝΑΤΟ και τις χώρες της Βαλκανικής, που θα εφοδιάζονται μέσω Αλεξανδρούπολης με φυσικό αέριο μειώνοντας την εξάρτηση από τη Ρωσία.

“Ωφελεί ή όχι τα εθνικά συμφέροντα η παρουσία των ΗΠΑ στη Θράκη; Καθαρές κουβέντες παρακαλώ”, είπε ο κ.Μητσοτάκης στο ΣΥΡΙΖΑ.

“Φοβάμαι ότι και πάλι η αξιωματική αντπιολίτευση επιλέγει να αποτελέσει εθνική εξαίρεση. Λέει όχι σε μία εξέλιξη που αναβαθμίζει τη χώρα”,προσθεσε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας το όχι του ΣΥΡΙΖΑ στα Rafale και την ελληνογαλλική συμφωνία.

“Τουλάχιστον τώρα μην προσθέσετε στο γκρίζο κατάλογο των λαθών σας ένα ακόμη με εθνικές συνέπειες” είπε απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός διέψευσε τα περί μόνιμης παρουσίας αμερικανικών δυναμεων στο ελληνικό έδαφος. “Ούτε μπορώ να ακούω ανοησίες περί εκχώρησης εθνικής ανεξαρτησίας από το κόμμα που είχε υπουργό Άμυνας τον Καμμένο”, δήλωσε και πρόσθεσε: “Έρχεστε κ.Τσίπρα να κουνήσετε το δάχτυλο και να μας τη βγείτε πατριωτικά, όταν είναι γνωστό με ποιιους συγκυβερνούσατε”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα