Οργή για Σημίτη που κάνει προβλέψεις για 'μαύρο' μέλλον

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργίός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος συνομιλεί με τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σημίτη στην συνάντησή τους την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014.
(EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ)
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργίός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος συνομιλεί με τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σημίτη στην συνάντησή τους την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014. (EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ) EUROKINISSI

Έντονες είναι οι αντιδράσεις με αφορμή άρθρο του πρώην πρωθυπουργού στο “Βήμα της Κυριακής”. Ο κ. Σημίτης αναφέρεται στις περιορισμένες δυνατότητες της χώρας μας καθώς κάποιοι αρνούνται να δεχθούν ότι ο ιός που μας ταλαιπωρεί είναι και εγχώριος

"Πραγματικοί αριθμοί, έωλες υποσχέσεις" τιτλοφορείται άρθρο του Κώστα Σημίτη σε Κυριακάτικη εφημερίδα, προκαλώντας ποικίλα σχόλια και αντιδράσεις.

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρεται στην σημερινή κατάσταση της Ελλάδος, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις εξαιρετικά περιορισμένες δυνατότητες της χώρα μας καθώς "δεν μπορεί να ακολουθήσει ούτε μια αυτόνομη πορεία ούτε ούτε μια εναλλακτική αποκεντρωμένη πολιτική που μερικοί φαντάζονται δυνατή. Αντίθετα, είναι αναγκασμένη να συμμορφώνεται με τους κύριους κανόνες του παιχνιδιού που προκύπτουν από τις συνεργασίες της, τις δυνατότητές της, τη θέση της ως τμήματος ενός ευρύτερου συνόλου".

Ο κ. Σημίτης  υπογραμμίζει πως "το μέλλον της Ελλάδας είναι σήμερα αβέβαιο" καθώς "οικονομική κρίση, υψηλή ανεργία, χαμηλή παραγωγικότητα, υστέρηση σε όλους τους τομείς, αδυναμία της Πολιτείας να αντιδράσει είναι μόνιμα φαινόμενα" και συμπληρώνει: "Πολλοί αποδίδουν την κακοδαιμονία κυρίως στους ξένους, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο παγκόσμιο κεφάλαιο, στους πολλούς άγνωστους και σκοτεινούς που κινούν τα νήματα που μας κρατούν δέσμιους. Αρνούνται να δεχθούν ότι ο ιός που μας ταλαιπωρεί είναι και εγχώριος".

Για την αιτία του σημερινού τέλματος, όπως ο ίδιος γράφει, έγκειται "στην άρνηση και αδυναμία μας να προσαρμοστούμε, να μετατραπούμε σε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα όσον αφορά τις πολιτικές που εφαρμόζουμε, τους θεσμούς που καθορίζουν τη λειτουργία της Πολιτείας και της κοινωνίας μας. Το συντηρητικό βαθύ συναρτημένο με τον αριστερολαϊκισμό και τις φαντασιώσεις μιας ριζοσπαστικής μετάλλαξης του τόπου συντηρούν μια κλειστή, καταπιεστική και οπισθοδρομική κοινωνία που αντιστέκεται στον εκσυγχρονισμό. Διέξοδος θα υπάρξει μόνο αν αποφασιστικά επιδιώξουμε την προσαρμογή στο σύγχρονο περιβάλλον χωρίς φόβους πισωγυρίσματα δισταγμούς και αναβολές".

Χρέος

Για το χρέος της χώρας μας επισημαίνει ότι η αναδιαπραγμάτευση ούτε έμπνευση ούτε κατόρθωμα αυτής της κυβέρνησης είναι καθώς συζητείται εδώ και χρόνια από το ΔΝΤ. Μάλιστα, ο κ. Σημίτης αναφέρει ότι θα είναι χωρίς αξία αν "ταυτόχρονα και προπαντός δεν γίνονται οι επεμβάσεις εκείνες που θα δώσουν δυναμική στην ελληνική οικονομία, θα γεννήσουν με ελπίδα, θα αξιοποιήσουν τις δυνατότητες των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, θα προκαλέσουν επενδύσεις. Αν η συζήτηση για το χρέος δεν συνοδευθεί με από μεταρρυθμίσεις, θα είναι μια επανάληψη των πολλών εικονικών και αχρήστων πολιτικών πρωτοβουλιών που συγκάλυψαν άρνηση και στασιμότητα. Πρέπει να εξοβελιστεί κάθε απραξία και συστηματική αντίδραση στην ανάπτυξη των δυνατοτήτων της χώρας" σημειώνοντας ως παράδειγμα: "Είναι φυσιολογικό υπουργός Γεωργίας, μόλις ψηφίστηκε με πρότασή του συγκεκριμένη νομοθεσία, σε εκπλήρωση διεθνών υποχρεώσεων της χώρας, να δηλώνει ότι δεν θα την εφαρμόσει;".

Αντιδράσεις από Παπαδημούλη και Καμμένο

Βολές κατά του Κώστα Σημίτη, εξαπέλυσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Δημήτρης Παπαδημούλης. Όπως αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter "ο κ. Σημίτης ορθά τονίζει τις παθογένειες και την ανάγκη εκσυγχρονισμού. Η αυτοκριτική όμως, για λάθη και σκάνδαλα της οκταετίας του, απουσιάζει".

Από την πλευρά του ο κ. Καμμένος σχολίασε: "Ο Σημίτης αφού απέτυχε με τον Ποτάμι, αρθρογραφεί για τις εκλογές στη ΝΔ υπέρ υποψηφίου. Ο Χριστοφοράκος - Siemens δεν κρατιέται πια".

Χρυσοβελώνη: Θα έπρεπε να ντρέπεται

Για νέα... παράσταση κατηγορεί η εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων τον πρώην πρωθυπουργό

“Βγήκε σήμερα ο Σημίτης «παγανιά» και παριστάνει τον τιμητή της πολιτικής ζωής. Ποιος; Ο κ. Σημίτης…” σημειώνει η κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη συμπληρώνοντας πως κάνει ότι δεν θυμάται όταν “ο δικός του περίγυρος και η δική του κυβέρνηση διαπλέχθηκαν με τα μεγάλα συμφέροντα και καλλιέργησαν σχέσεις υπόγειας συναλλαγής με εταιρείες όπως η Siemens και μεσάζοντες σαν τον Χριστοφοράκο”.

Κατά την κ. Χρυσοβελώνη “ο κ. Σημίτης δεν θέλει να θυμάται ότι η δική του κυβέρνηση γιγάντωσε τη διαφθορά, ενώ ο ίδιος, αν και πρωθυπουργός, δήθεν δεν αντιλήφθηκε απολύτως τίποτα, όπως λέει χωρίς να ντρέπεται! Τι έχει να πει ή γιατί σιωπά αιδημόνως για τους κρυμμένους «σκελετούς» στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ που βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης;” και καταλήγει λέγοντας πως αν και ο ίδιος θέλει να τα ξεχάσει όλα αυτά “ο ελληνικός λαός δεν έχει ανάγκη ούτε από πάτρωνες, ούτε από… κήνσορες χωρίς ίχνος ντροπής”.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΠΑΣΟΚ
SHARE:

24Media Network