Οξύτατη απάντηση ΥΠΕΞ σε Ερντογάν: Οι προκλήσεις υπονομεύουν τη σταθερότητα της περιοχής

Το κτίριο του Υπουργείου Εξωτερικών
Το κτίριο του Υπουργείου Εξωτερικών EUROKINISSI

Άμεση η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών στις προκλήσεις του προέδρου της Τουρκίας, οποίος μεταξύ άλλων χαρακτήρισε "ριψοκίνδυνη" την συμπεριφορά της χώρας μας και της Κύπρου.

 Οξύτατη και άμεση ήταν η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου σε ό,τι αφορά τις έρευνες για υδρογονάνθρακες της Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο και την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της Ελλάδας. «Οι τουρκικές προκλήσεις υπονομεύουν τη σταθερότητα της περιοχής σε μια κρίσιμη συγκυρία, καταδεικνύοντας την ένδεια νομικών επιχειρημάτων της Τουρκίας» διαμηνύει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα, καθιστά σαφές πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί στις εξάρσεις επιθετικής ρητορικής της γείτονος και στέλνει το μήνυμα ότι ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, θα συνεχίσει, σε συνεργασία με τους συμμάχους και εταίρους της, να υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο και τα αναφαίρετα δικαιώματά της.

Καταληκτικά το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει πως όποιες και αν είναι οι διαφορές τους, οι υπόλοιπες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου αναγνωρίζουν ότι η Ενέργεια πρέπει να αποτελεί γέφυρα διαλόγου και συνεργασίας στην περιοχή και υπογραμμίζει πως η Τουρκία, αντί να επιμένει στις απειλές και τις παράνομες διεκδικήσεις και αμφισβητήσεις της, οφείλει να ακολουθήσει την υπεύθυνη αυτή στάση.

Ερντογάν: Ριψοκίνδυνη η συμπεριφορά Ελλάδας και Κύπρου

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε «ριψοκίνδυνη» την συμπεριφορά της χώρας μας και της Κύπρου. Ειδικότερα, σε ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του την Τρίτη δήλωσε πως «η ριψοκίνδυνη συμπεριφορά της Ελλάδας και της νότιας -όπως τη χαρακτήρισε- Κύπρου με τη στήριξη ορισμένων ευρωπαϊκών κρατών, αποτελεί απειλή πρωτίστως για τις ίδιες».

Όπως πρόσθεσε, "η Τουρκία είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει πλήρως τα δικαιώματά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στις διενέξεις σχετικά με το Αιγαίο και το Κυπριακό" και κατέληξε λέγοντας ότι "η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από τις θέσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο ή οποιαδήποτε άλλη περιοχή".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ερντογάν
SHARE: