Πάιατ: Ελλάδα και ΗΠΑ έχουν κοινό συμφέρον έναντι της Τουρκίας

Συνάντηση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση με τον πρέσβη των Η.Π.Α. Τζέρεϊ Παϊατ, Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Συνάντηση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση με τον πρέσβη των Η.Π.Α. Τζέρεϊ Παϊατ, Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, εξέφρασε την ελπίδα, "η Τουρκία να παραμένει προσδεδεμένη στη Δύση και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς"

Σε ένα στρατηγικό πλαίσιο, με έμφαση στον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, τοποθετεί με δηλώσεις του από τα Ιωάννινα, τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη χώρα μας, Τζέφρι Πάιατ.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι μια πτυχή ειδικού ενδιαφέροντος είναι τα Δυτικά Βαλκάνια, για να χαρακτηρίσει την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας.

«Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ μοιράζονται την ίδια άποψη για αυτήν την περιοχή, που είναι να δουν τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να συνεχίσουν την πορεία προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, την ένταξη στην ΕΕ και αν το επιλέξουν, στο ΝΑΤΟ», υπογράμμισε.

Για το μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο κ. Πάιατ είπε πως οι ΗΠΑ εκτιμούν τις συνεχιζόμενες ενέργειες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης του να συνεχίζει τον διάλογο με την Άγκυρα και να βοηθάει την Τουρκία, όπως είπε, να παραμένει επικεντρωμένη στη Δύση. Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ, σημείωσε τέλος, έχουν το ίδιο συμφέρον έναντι της Τουρκίας και προσέθεσε πως «θέλουμε να δούμε την Τουρκία να παραμένει προσδεδεμένη στη Δύση και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

SHARE:

24Media Network