Πάιατ: Οι ΗΠΑ ‘μέσα στις κινήσεις’ για τους Έλληνες στρατιωτικούς

Πάιατ: Οι ΗΠΑ ‘μέσα στις κινήσεις’ για τους Έλληνες στρατιωτικούς
Στιγμιότυπο από το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών. Παρασκευή 2 Μαρτίου 20018 (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά την υπόθεση με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, όπως είπε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα. Ο κ. Πάιατ επανέλαβε την ανησυχία του για έναν κίνδυνο "αθέλητης σύγκρουσης ή αντιπαράθεσης" μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά την υπόθεση με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και είναι “μέσα” στις κινήσεις που γίνονται, όπως είπε στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος είχε νωρίτερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών.

Μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά ο Αμερικανός Πρέσβης εμφανίστηκε ανήσυχος. “Όπως είπα και πέρσι από εδώ, ανησυχώ για έναν κίνδυνο αθέλητης σύγκρουσης ή αντιπαράθεσης”. Είπε πως από την αμερικανική πλευρά υπάρχει κατανόηση για τις ανησυχίες της Ελλάδας. “Μας αρέσει η συνεχής επικοινωνία. Πέρσι έγινε μια σημαντική επίσκεψη στον Λευκό Οίκο και δημοσιογράφος ρώτησε τότε τον κ. Τσίπρα για την Τουρκία. Η Ελλάδα όπως και οι ΗΠΑ έχουν ζωτικό συμφέρον να διασφαλίσουν ότι η Τουρκία παραμένει προσανατολισμένη στον Δυτικό Κόσμο. Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στο πλαίσιο μιας αμερικανικής αποστολής που συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, συζητήθηκε και το θέμα της Τουρκίας. Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται πολύ σκληρά σε ομολογουμένως δύσκολα θέματα. Μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ είναι κοινός ο στόχος να παραμείνει η Τουρκία εταίρος του ΝΑΤΟ και η τουρκική κυβέρνηση να προσανατολίζεται στον Δυτικό Κόσμο”.

Για την προκλητικότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Πάιατ επανέλαβε πως οι ΗΠΑ ήταν σαφείς για την Κύπρο. “Ο λαός της θα πρέπει να αναπτύξει τους πόρους του στην υφαλοκρηπίδα του. Έχουμε μιλήσει γι αυτό δημόσια”.

Όπως τόνισε, η ιδιότητα μέλους της Ελλάδας στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ είναι πολύ σημαντική δεδομένου της θέσης της χώρας σε ένα κρίσιμο γεωστρατηγικό σημείο. “Είμαι πολύ περήφανος για την πρόοδο στη σχέση που αφορά την ασφάλεια και την άμυνα. Ενθαρρύνθηκα και στη συνομιλία μου με τον ναύαρχο Αποστολάκη για την βάση της Σούδας. Η συνεργασία αντανακλά τα κοινά συμφέροντα για την Μεσόγειο αλλά και την ήττα του ISIS. Θα συνεχίσουμε να συμπράττουμε, έχουμε θέσει ισχυρά θεμέλια”.

Ο κ. Πάιατ, υπογράμμισε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών, είναι καλύτερες απ’ ότι ήταν εδώ και πολλές δεκαετίες. “Ισχύει ότι είναι αποτέλεσμα δουλειάς αξιωματούχων εδώ και χρόνια. Βρισκόμαστε σε πολύ καλή συγκυρία και αντανακλά τα κοινά συμφέροντα σε θέματα ασφάλειας, ειρήνης κλπ. Τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο και εμείς κοιτάμε πώς θα αξιοποιήσουμε το θετικό κλίμα μεταξύ των δύο χωρών. Υπάρχει μια αυξανόμενη συνεργασία”, υπογράμμισε.

Για την ονομασία της ΠΓΔΜ ο Αμερικανός πρέσβης τόνισε πως «Μας ενδιαφέρει πραγματικά να δούμε επιτυχή έκβαση της διπλωματικής προσπάθειας αυτή τη στιγμή. Είναι σημαντικό για τις ΗΠΑ πως οι δύο κυβερνήσεις θεωρούν πως είναι μια στιγμή ευκαιρίας για την επίλυση του ζητήματος. Θα συντείνει η επίλυση στην  διεύρυνση της κοινότητας στα Δυτικά Βαλκάνια. Η προοπτική αυτών των χωρών είναι η ίδια. Ανησυχούμε για την επιρροή της Ρωσίας στα Δυτικά Βαλκάνια. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα επιρροών σε θέματα ενέργειας, ορθόδοξης εκκλησίας, ενώ στο Μαυροβούνιο έγινε και η απόπειρα πραξικοπήματος. Υπάρχει ανησυχία και αποτελεί κίνητρο να συνεργαστούμε με αυτές τις χώρες για να συνεχιστεί η ένταξη τους στην Ευρώπη. Η Βουλγαρική κυβέρνηση καθιστά σαφές πως υπάρχει κοινό συμφέρον οι χώρες να ενταχθούν στις ΗΠΑ. Υπάρχουν δεσμοί μεταξύ των χωρών”.

Αναφερόμενος στις επενδύσεις, ανέφερε πως είχε αρκετές επαφές με επενδυτές που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. “Ταξίδεψα και διακήρυξα ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες στην Ελλάδα. Προσφέρει μια πρόταση αξίας. Προσπαθήσαμε πολύ σκληρά για την συναλλαγή με τον όμιλο Κάλαμος και είδαμε ότι ο όμιλος προέκυψε στην κορυφή της διαδικασίας. Πιστεύουμε ότι η Εθνική Ασφαλιστική θα περάσει στα χέρια δυτικού ομίλου αμερικανικών συμφερόντων αν είναι δυνατόν. Αλλά δεν είναι η μόνη ιστορία επιτυχίας . Έχουμε επιτυχημένες ιστορίες στον τουριστικό κλάδο, με εταιρείες που συνεισφέρουν στην οικονομία και πιστεύουμε ότι αυτό θα συνεχιστεί. Υπάρχει ακόμα το έργο του Ελληνικού γιατί αυτό θα σημάνει ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη ΔΕΘ 2018 όπου οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα, κίνηση την οποία χαρακτήρισε στρατηγική. Αναφέρθηκε σε πολύ θετικά μηνύματα που πήρε από επιχειρήσεις μετά το ταξίδι του υπουργός κ. Νίκου Παππά στις ΗΠΑ. “Ο πρόεδρος ΗΠΑ δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει μεγάλη εκπροσώπηση του αμερικανικού κόσμου στη ΔΕΘ και θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες καθώς η Ελλάδα θα αρχίσει την θετική πορεία. Αυτό που είναι σημαντικό, είναι να μην υπάρξουν αλλαγές στους κανόνες. Ο επιχειρήσεις θέλουν να είναι βέβαιες πως οι όροι του παιχνιδιού και οι όροι εμπλοκής θα παραμένουν ίδιοι και ότι θα υπάρχει σταθερότητα”.

Μιλώντας για όσα τον έχουν εντυπωσιάσει στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο, ο Τζέφρι Πάιατ εξήρε την ανθεκτικότητα και την αντοχή των ελληνικών εταιρειών start up.  «Σε ένα πλαίσιο τεράστιων δυσκολιών και θυσιών έχετε ανταγωνιστικές εταιρείες σε παγκόσμιο επίπεδο που αντέχουν. Μάλιστα πολλές από αυτές έχουν επικεφαλής άτομα κάτω των 30 και 40 ετών που έχουν γίνει επιχειρηματίες. Έχουν να επιδείξουν πολλές θετικές ιστορίες». Παράλληλα, τόνισε πως εντυπωσιάστηκε από την μεγάλη πρόοδο στη διαμόρφωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μετά την περίοδο εκλογών στις ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας πως το γεγονός ότι τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όσο και πολλοί υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης έκαναν συναντήσεις στις ΗΠΑ τις πρώτες κιόλας εβδομάδες της εκλογής Τραμπ, αποδεικνύει την μεγάλη πρόοδο στις σχέσεις των χωρών.

“Η πολιτική μου είναι να μην εμπλέκομαι στην εσωτερική πολιτική της Ελλάδας. Δεν είμαι σε θέση να κάνω σχόλια για τις Ελληνικές έρευνες. Όσο μπορώ να πω για τις αμερικανικές έρευνες το FBI ερευνά μόνο καταστρατήγηση της αμερικανικής νομοθεσίας”, δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα