Παίζουν με τη Βουλή και τη Δημοκρατία

Διαβάζεται σε 5'
Παίζουν με τη Βουλή και τη Δημοκρατία
EUROKINISSI

Η αιφνιδιαστική τροπολογία της Νίκης Κεραμέως για επέκταση της επιστολικής ψήφου των κατοίκων του εξωτερικού και στις βουλευτικές εκλογές “τίναξε στον αέρα” την κοινοβουλευτική διαδικασία για ένα σοβαρό ζήτημα δημοκρατικής λειτουργίας. Αναθεωρούν την συναίνεσή τους ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Καταγγέλλουν μεθοδεύσεις ΚΚΕ και Νέα Αριστερά.

Με μια αιφνιδιαστική τροπολογία που κατέθεσε χθες η Νίκη Κεραμέως η κυβέρνηση κατάφερε να διαλύσει την συναίνεση που είχε επιτευχθεί με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές. Μάλιστα φαίνεται να οδηγεί  τα δύο κόμματα στην αρνητική θέση που είχαν εξαρχής τηρήσει ΚΚΕ και Νέα Αριστερά καταγγέλλοντας αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις. Η τροπολογία προβλέπει επέκταση της επιστολικής ψήφου των ψηφοφόρων του εξωτερικού και στις βουλευτικές εκλογές και απαιτεί (ως μέρος πλέον του εκλογικού νόμου) να ψηφιστεί από τα 2/3 της Βουλής, δηλαδή 200 βουλευτές.

Η πρακτική που ακολούθησε η κυβέρνηση συνιστά – αντικειμενικά- «παιχνίδι» με την κοινοβουλευτική διαδικασία και την δημοκρατική λειτουργία. Ιδίως από την στιγμή που το περιεχόμενο το νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές έχει ανακοινωθεί πριν τα Χριστούγεννα. Παρόλα αυτά η υπουργός Εσωτερικών επέλεξε την τελευταία στιγμή  να «επεκτείνει» τις διατάξεις του και στις εθνικές εκλογές. Αιφνιδιάζοντας την Βουλή με την κατάθεση τροπολογίας που ουσιαστικά αλλάζει το περιεχόμενο του νομοσχεδίου

Αυτά ενώ ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ που είχαν δηλώσει θετικά επί της αρχής του νομοσχεδίου, είχαν σημαντικές ενστάσεις για πολλά άρθρα του. Ιδίως αυτά που διασφάλιζαν πως η επιστολική ψήφος θα μόνον μία εναλλακτική επιλογή για πρόσωπα τα οποία για αντικειμενικούς λόγους δεν θα είχαν την δυνατότητα να ψηφίσουν αυτοπροσώπως.

Η κυβερνητική δικαιολογία

Η κυβέρνηση αιτιολόγησε την επιλογή της ισχυριζόμενη πως «από τη στιγμή που κόμματα που εκπροσωπούν πάνω από 230 βουλευτές τοποθετήθηκαν θετικά υπέρ της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού μέσω επιστολικής ψήφου, γιατί όχι και στις εθνικές εκλογές;». Προδίδοντας με τον τρόπο αυτό ότι ουσιαστικά είχε σχεδιάσει μια «πολιτική παγίδα» προκειμένου να εγκλωβίσει ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Όμως η τακτική που ακολούθησε φαίνεται ήδη να αποσυνθέτει την διευρυμένη πλειοψηφία που είχε αρχικά σχηματιστεί.

Αλλαγή στάσης

Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες θέλουν το ΠΑΣΟΚ να προσανατολίζεται σε αρνητική ψήφο προς την τροπολογία και ίσως προς το νομοσχέδιο ενώ ανάλογη τακτική είναι πιθανόν να υιοθετήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγοντας έτσι να ψηφίσει μαζί με την Ν.Δ την διάταξη. Δεν αποκλείεται μάλιστα η συνθήκη που δημιουργήθηκε να συμπαρασύρει την στάση αυτών των κομμάτων συνολικά στο νομοσχέδιο. Τα ζητήματα αυτά αναμένεται να ξεκαθαρίσουν σήμερα όπου στην Βουλή θα παρέμβει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης και πιθανότατα ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

Εξαρχής

Παράλληλα το ΚΚΕ και η Νέα Αριστερά είχαν – όπως προαναφέραμε- ξεκαθαρίσει την στάση τους. Εκτιμώντας πως το νομοθέτημα συνιστά σχεδιασμό της κυβέρνησης με στόχο την χειραγώγηση του εκλογικού σώματος. Το ΚΚΕ μάλιστα κατέθεσε την εκτίμηση ότι σύντομα η κυβέρνηση προτίθεται να φέρει ρύθμιση για καθολική επιστολική ψήφο και στις βουλευτικές εκλογές. Όσο για την Νέα Αριστερά (αναμένεται σήμερα ομιλία του Αλέξη Χαρίτση) εκτιμά ότι ήταν η δική της παρέμβαση που οδηγεί ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ σε αλλαγή στάσης.

Οι αντιδράσεις

Αμέσως μετά την κατάθεση της τροπολογίας ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος σημείωσε πως «είναι προφανής η αντίρρηση μας και η αντίδραση μας λόγω της συμπεριφοράς της κυβέρνησης». Προσθέτοντας πως «συμπολίτες μας, συνέλληνες, οι οποίοι περιμένουν να ρυθμιστεί το θέμα για να ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές, βλέπουν ουσιαστικά ότι χρησιμοποιούνται προς ίδιον νεοδημοκρατικό όφελος. Και αυτό, βεβαίως, δεν αποτελεί στοιχείο εμπέδωσης της δημοκρατίας».

Επικριτικός ήταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Δουδωνής σημειώνοντας πως «απόψε έπεσαν οι μάσκες ως προς το ποιος επιθυμεί τη συναίνεση και ποιος χρησιμοποιεί τη συναίνεση των δύο μεγάλων κομμάτων της Αντιπολίτευσης, για να παίξει προσωπικά μικροκομματικά παιγνίδια. Απόψε φαίνεται ποιος είναι ο εμπρηστής της συναίνεσης και ο εμπρηστής της συναίνεσης είναι η Κυβέρνηση και η Υπουργός Εσωτερικών η κ. Κεραμέως». Σημείωσε πως η κυβέρνηση «εκμεταλλεύεται την υπεύθυνη στάση της Αντιπολίτευσης στα σοβαρά θεσμικά θέματα, ούτως ώστε με εκπρόθεσμη και άσχετη τροπολογία να παρεισάγετε – τόσο σοβαρά θέματα όσο είναι η ψήφος η επιστολική των εκτός επικρατείας εκλογέων. Και ναι, φυσικά, έχουμε να κάνουμε με έναν πραξικοπηματικό τρόπο με τον οποίο χειρίζεστε το Κοινοβούλιο».

Για τακτική της κυβέρνηση που προχωρά με συγκεκριμένα βήματα έκανε λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας επισήμαίνοντας πως «το ένα το κάνατε σήμερα, με την επέκταση της επιστολικής ψήφου για τους απόδημους στις εθνικές εκλογές. Το επόμενο βήμα θα είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος, για να εφαρμόζεται η επιστολική ψήφος και στις εθνικές εκλογές για τους εκλογείς που είναι στο εσωτερικό της χώρας». Μάλιστα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εμπλοκή ιδιωτικών εταιριών που θα επιφορτιστούν με την μεταφορά των φακέλων από το εξωτερικό αλλά και την ταυτοποίηση των ψηφοφόρων!

Στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, Δημήτρης Τζανακόπουλος: «Σας τα λέγαμε» ανέφερε «σας λέγαμε ότι αυτό το νομοσχέδιο που έρχεται σήμερα είναι νομοσχέδιο που εντάσσεται στη στρατηγική Βορίδη για την αλλοίωση των εκλογικών αποτελεσμάτων όχι μόνο στις ευρωεκλογές αλλά και στις εθνικές εκλογές». Ζήτησε μάλιστα από τα δύο κόμματα να αναθεωρήσουν την στάση του λέγοντα πως «εχετε μία τελευταία ευκαιρία να μην οδηγηθείτε ούτε εσείς αλλά πολύ περισσότερο να μην οδηγήσετε την Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία σαν πρόβατο στη σφαγή. Αναθεωρήστε την υπερψήφιση επί της αρχής του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές και δηλώστε σαφώς και ευθέως ότι θα καταψηφίσετε την αιφνιδιαστική και την πραξικοπηματική τροπολογία που έφερε η κ. Κεραμέως σήμερα εδώ».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα