Παναγία Σουμελά: Οι τουρκικές αρχές δεν έδωσαν άδεια για λειτουργία τον Δεκαπενταύγουστο

Παναγία Σουμελά: Οι τουρκικές αρχές δεν έδωσαν άδεια για λειτουργία τον Δεκαπενταύγουστο
Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά. Φωτό αρχείου. Eurokinissi

Δυσάρεστη εξέλιξη χαρακτηρίζουν διπλωματικές πηγές την απόφαση των τουρκικών Αρχών να μη δόσουν άδεια να λειτουργήσει η Παναγία Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο.

«Η απόφαση των τουρκικών Αρχών να μη χορηγηθεί άδεια για την πραγματοποίηση λειτουργίας στην ιστορική Μονή Παναγίας Σουμελά, τον Δεκαπενταύγουστο, είναι μία εξόχως δυσάρεστη εξέλιξη για όλους τους πιστούς και προσκυνητές που ανέμεναν να την επισκεφθούν φέτος», σχολιάζουν διπλωματικές πηγές και προσθέτουν:

«Η Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, που είναι υποψήφια για την ανακήρυξή της σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και η οποία διαχρονικά υπήρξε ιδιαίτερα σημαντικός χώρος θρησκευτικής λατρείας των απανταχού Χριστιανών, οφείλει να λαμβάνει τη μέγιστη δυνατή προστασία και να είναι απολύτως προσβάσιμη σε όλους».

Η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Την είδηση έκανε γνωστή με ανακοίνωση του το Οικουμενικό Πατριαρχείο το βράδυ της Πέμπτης.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου: Εφέτος δέν θά τελεσθεί η Θεία Λειτουργία επί της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15 Αὐγούστου) εις την ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά, καθ΄ότι δεν εδόθη η απαιτούμενη άδεια παρα των αρμοδίων κυβερνητικών αρχών.

Οι λόγοι της άρνησης αυτής από πλευράς της Τουρκίας δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστοί.

Η ιστορία της Παναγίας Σουμελά

Η Μονή Παναγίας Σουμελά ή Μονή Σουμελά, είναι ένα πασίγνωστο χριστιανικό ορθόδοξο μοναστήρι κοντά στην Τραπεζούντα, σύμβολο επί 16 αιώνες του Ποντιακού Ελληνισμού.

Σύμφωνα με την παράδοση, το 386 μ.Χ. οι Aθηναίοι μοναχοί Bαρνάβας και Σωφρόνιος (βλέπε 18 Αυγούστου) οδηγήθηκαν στις απάτητες βουνοκορφές του Πόντου μετά από αποκάλυψη της Παναγίας, με σκοπό να ιδρύσουν το μοναχικό της κατάλυμα.

Eκεί, σε σπήλαιο της απόκρημνης κατωφέρειας του όρους, σε υψόμετρο 1063 μέτρα, είχε μεταφερθεί από αγγέλους η ιερή εικόνα της Παναγίας της Aθηνιώτισσας, την οποία, πάντα κατά την παράδοση, εικονογράφησε ο Eυαγγελιστής Λουκάς.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα