Παναγιωτόπουλος για αμερικανικές βάσεις: “Δεν είναι κακό να είσαι δεδομένος”

Παναγιωτόπουλος για αμερικανικές βάσεις: “Δεν είναι κακό να είσαι δεδομένος”
Νίκος Παναγιωτόπουλος Alexandros Michailidis / SOOC

Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσουν την στρατιωτική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ για τις βάσεις που συζητήθηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών & Άμυνας. Για πολιτική δεδομένου συμμάχου εγκαλεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με τις ψήφους της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να επικυρωθεί την ερχόμενη Πέμπτη στην Βουλή η συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ελλάδα για τις αμερικανικές βάσεις στην χώρα. Αυτό προέκυψε από την σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής όπου συζητήθηκε το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών. Την αντίθεσή τους στην συμφωνία εξέφρασαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το Μέρα 25.

Η κυβέρνηση έκανε λόγο για συμφωνία εξυπηρέτησης των εθνικών συμφερόντων ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση εστίασε την κριτική της στην πρόβλεψη για αυτόματη ανανέωση της συμφωνίας μετά την παρέλευση 5ετίας. Θυμίζουμε ότι η συμφωνία θα ψηφιστεί με ονομαστική ψηφοφορία λόγω του ότι σχετίζεται με τις προβλέψεις του Συντάγματος για νομοσχέδια που προβλέπουν διέλευση και παραμονή ξένων στρατευμάτων στην χώρα.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου. Ειδικά για την χρήση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων της Αλεξανδρούπολης επισήμανε ότι η αναβάθμιση τους είναι ενταγμένη στο σχέδιο της αντιπαράθεσης ΗΠΑ και Ρωσίας.

Όπως επισήμανε «ασφαλώς και οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν της ευχέρειας του λιμένα Αλεξανδρούπολης, για να προωθήσουν στρατεύματα στην ευρύτερη περιοχή στο πλαίσιο της ανάφλεξης και της γεωπολιτικής αστάθειας που έχει παρατηρηθεί. Η εκμετάλλευση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, γίνεται και στη βάση αυτού του σχεδίου».

Σημείωσε όμως ότι αυτό δεν δημιουργεί επιφυλάξεις στην ελληνική κυβέρνηση αφού «το και μαζί και χώρια είχαμε την πολυτέλεια να επιχειρηματολογούν για πάρα πολλές δεκαετίες. Ο κόσμος, όμως, έχει αλλάξει πολύ δραματικά τώρα τελευταία. Θεωρώ ότι είναι η ώρα λίγο να μετριάσουμε αυτό “το μαζί και χώρια”, γιατί δεν θα μας οδηγήσει κάπου καλύτερα, ακόμα και αν αυτό φαίνεται προς τα έξω ως συμπεριφορά δεδομένων».

Μάλιστα απαντώντας στην κριτική που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ περί δεδομένου συμμάχου ανέφερε: «Δεν είναι κακό να είσαι δεδομένος, δεν είναι κακό να είσαι προβλέψιμος, αλλά και αξιόπιστος και αν κάτι κρίνουν οι Αμερικανοί και όχι μόνο οι Αμερικανοί, ότι αποτελεί πλεονέκτημα για την Ελλάδα, αυτή την εποχή και έναντι των πιο ασταθών λόγω των συγκεκριμένων συμπεριφορών τούρκων, είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να θεωρηθεί ο αξιόπιστος ,ο συνεπής, ο σωστός εταίρος στην περιοχή».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισήμανε πως η αρχική σκέψη της κυβέρνησης ήταν για 10ετή και όχι 5ετή συμφωνία. Χαρακτηριστικά σημείωσε πως «θέλαμε την πενταετία. Και να σας πω την αλήθεια υπήρχε και σκέψη στην κυβέρνηση και για δεκαετία όχι μόνο για πενταετία. Εμείς θέλουμε την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη χώρα. Δεν κρύφτηκε ποτέ πίσω από το δάχτυλό μας, δεν παρατήσαμε ότι είμαστε αυτοί οι οποίοι διώχνουν τις βάσεις, δεν θέλουμε να έχουμε μια ψευδή ρητορική. Έχουμε μια σαφή θέση για το εθνικό συμφέρον».

Τέλος ο εισηγητής της Ν.Δ Γιώργος Κουμουτσάκος αναφέρθηκε στην προοπτική αμερικανικών βάσεων στα ελληνικά νησιά. Όπως είπε «στην επιστολή Μπλίνκεν (υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ) προστίθεται ακόμα ένα κρίσιμο για τις ελληνικές θέσεις και προτεραιότητες σημείο. Προβλέπεται η δυνατότητα μελλοντικής αμερικανικής παρουσίας, όχι μόνο στην ηπειρωτική, αλλά και στη νησιωτική Ελλάδα, το υπογραμμίζω αυτό».

Την αντίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Συμφωνία εξέφρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος. Όπως είπε «δεν έχει τέλος αυτή η κατηφόρα του “δώστα όλα”, της πλειοδοσίας πίστης; Κάποια στιγμή θα πρέπει να σκεφτείτε και την Ελλάδα, αγαπητοί κύριοι της Νέας Δημοκρατίας».

Σημείωσε ότι ως χώρα «είμαστε πιστοί και δεδομένοι, αφού είμαστε το προκεχωρημένο φυλάκιο» τονίζοντας πως «με την πολιτική σας βλάπτετε σοβαρά τη χώρα, υποβαθμίζετε το διεθνές της κύρος, ανατρέπετε πάγιες σταθερές της εξωτερικής μας πολιτικής, χωρίς κανένα κέρδος για τη χώρα μας».

Δήλωσε τέλος ότι «εμείς θα καταψηφίσουμε τη Συμφωνία. Αξιοποιώντας τη νέα ρύθμιση του άρθρου 7 παρ. 1, θα φροντίσουμε να την επαναφέρουμε στο αμοιβαία επωφελές πλαίσιο συνεργασιών που πρέπει να έχουμε με κάθε χώρα και με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν επιστρέψουμε στην κυβερνητική εξουσία».

Την άμεση απόσυρση της συμφωνίας ζήτησε το ΚΚΕ. Ο βουλευτής του Γιώργος Μαρίνος επισήμανε ότι «είναι κάθετα αντίθετη με τη θέληση και το συμφέρον του λαού, θα την πολεμήσουμε μαζί του με όλους τους τρόπους». Την αποκάλεσε «κατάπτυστη και επιθετική που επ’ αόριστον επεκτείνει σε όλη τη χώρα τις αμερικανικές βάσεις και υποδομές και εμπλέκει τις Ένοπλες Δυνάμεις πιο βαθιά στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ με αποτέλεσμα η χώρα να γίνεται στόχος αντιποίνων και ο λαός να έχει μπει σε μεγάλους κινδύνους»

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα