Παπαδήμος και αρχηγοί “κλειδώνουν” τα νέα σκληρά μέτρα

Παπαδήμος και αρχηγοί “κλειδώνουν” τα νέα σκληρά μέτρα
ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΛΟΥΚΑ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ/PHASMA/Γ.ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ Phasma

Δραματικές στιγμές για τη χώρα. Διαβάστε πού διαφώνησαν και πού συμφώνησαν Ο Λ. Παπαδήμος με τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ . Αιχμηρές δηλώσεις Σαμαρά-Καρατζαφέρη (Vids)

Τη Δευτέρα θα συνεχιστούν οι επαφές του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τους αρχηγούς των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Την Κυριακή μετά από μαραθώνια συνεδρίαση 5 ωρών, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, με δηλώσεις τους έδωσαν την εντύπωση ότι υπήρξε μεγάλη διαφωνία ως προς τις απαιτήσεις της τρόικας.

“Δεν θα συμβάλλω στην έκρηξη της επανάστασης από εξαθλίωση που θα κατακάψει όλη την Ευρώπη” δήλωση ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος πρόσθεσε ότι αύριο θα υπάρξει συνέχεια των διαπραγματεύσεων.

“Για πρώτη φορά γίνεται διαπραγμάτευση. Μας ζητούν περισσότερη ύφεση που η χώρα δεν αντέχει. Παλεύω με κάθε τρόπο για να το αποτρέψω”, δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαρας από την πλευρά του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, γλυτώνει ο 13ος και ο 14ος μισθός, ωστόσο θα υπάρξει μείωση του κατώτατου μισθού. Επίσης, δίνεται μάχη να μην μειωθεί το εφάπαξ των επικουρικών ταμείων, καθώς επίσης να μην αυξηθεί η τιμή του ρεύματος.

Η ανακοίνωση Παπαδήμου

Ωστόσο, λίγα λεπτά μετά τις παραπάνω δηλώσεις ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με ανακοίνωσή του έκανε λόγο για συμφωνία σε αρκετά βασικά θέματα.Ειδικότερα, στην ανακοίνωση, με την οποία απαριθμούνται τα θέματα που υπήρξε συμφωνία, αναφέρονται:
“Ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση συναντήθηκαν για να λάβουν από κοινού απόφαση για το περιεχόμενο των βασικών στοιχείων της συμφωνίας με την τρόικα, όσον αφορά το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας που αποτελεί προϋπόθεση για τη νέα χρηματοδοτική στήριξη της χώρας.
Ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν σε βασικά θέματα τα οποία, μεταξύ άλλων, αφορούν:
1) Τη λήψη μέτρων εντός του 2012 για τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών κατά 1,5% του ΑΕΠ.
2) Την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επικουρικών συνταξιοδοτικών ταμείων.
3) Την αντιμετώπιση του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας με τη λήψη μέτρων που περιλαμβάνουν ρυθμίσεις σε διάφορους τομείς, όπως η μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και της οικονομικής δραστηριότητας.

4) Την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών με συνδυασμό μέσων που διασφαλίζουν την προαγωγή του δημόσιου συμφέροντος και την επιχειρηματική αυτονομία τους.

Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί θα ξανασυναντηθούν αύριο προκειμένου να ολοκληρώσουν τις διαβουλεύσεις για το περιεχόμενο του προγράμματος”.

Το μεσημέρι η απάντηση, το απόγευμα η σύσκεψη

Αργά το βράδυ της Κυριακής οι εκπρόσωποι της τρόικας επανήλθαν στο Μέγαρο Μαξίμου και συναντήθηκαν ξανά με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος νωρίτερα είχε επαφές με τους εκπροσώπους τους Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (ΙΙF) Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ.

Τα επιτελεία του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ θα συνεδριάσουν με στόχο οι αρχηγοί να ενημερώσουν τα κορυφαία στελέχη για τις απαιτήσεις της τρόικας και την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Το μεσημέρι της Δευτέρας οι αρχηγοί θα απαντήσουν στον Λουκά Παπαδήμο για το αν συμφωνούν ή διαφωνούν με τις νέες δημοσιονομικές παρεμβάσεις.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα πραγματοποιηθεί μια από τις κρισιμότερες συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών με τον Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος νωρίτερα θα έχει ενημερώσει την τρόικα.

Από το αποτέλεσμα της σύσκεψης θα κριθεί το αν η Ελλάδα θα πάρει το νέο πακέτο βοήθειας, λαμβάνοντας παράλληλα νέα σκληρά μέτρα ή αν θα οδηγηθεί σε άτακτη χρεοκοπία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα