Παπανάτσιου: Υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο για να μην κοπούν οι συντάξεις

Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου
Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου EUROKINISSI

Απαντώντας σε ερώτηση για τα έσοδα από τον έλεγχο στις λίστες Λαγκάρντ, Μπόργιανς κοκ η κα Παπανάτσιου σημείωσε ότι "συνεχίζονται οι έλεγχοι, δεν υπάρχει θέμα παραγραφής".

"Εχουμε το δημοσιονομικό χώρο που μας επιτρέπει να έχουμε αποτέλεσμα στη διαπραγμάτευση για τη μη περικοπή των συντάξεων. Και να μην περιλαμβάνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού τέτοια πρόβλεψη, αυτό δεν σημαίνει ότι θα κοπούν οι συντάξεις από τον Ιανουάριο του 2019. Το ίδιο ισχύει για για τη μείωση του αφορολόγητου".

Την επισήμανση αυτή έκανε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου μιλώντας στον News 24/7 στους 88,6 και στην εκπομπή "Παιχνίδια εξουσίας" των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής ΣπανούΣχετικά με τον ΕΝΦΙΑ είπε τα εξής:

"Οι πέντε δόσεις του ΕΝΦΙΑ έχουν νομοθετηθεί αλλά έχουν νομοθετηθεί και οι 12 δόσεις ηλεκτρονικά με τη λήξη της κάθε δόσης χωρίς φυσική παρουσία στις  ΔΟΥ. Το 2019 με βάση τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού θα υπάρξει μεοσταθμικά 10% μείωση του ΕΝΦΙΑ και έως 30% για χαμηλές περιουσίες από 60.000 και κάτω. Θα φέρουμε τη σχετική διάταξη στη Βουλή μέχρι το τέλος του χρόνου. Η πρόταση του Κ. Μητσοτάκη για το πέρασμα του ΕΝΦΙΑ στους δήμους δεν συνάδει με το Σύνταγμα και έχει ταξικό πρόσημο γιατί δημιουργεί δήμους δύο ταχυτήτων, πλούσιους και φτωχούς. Εμμεσα καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος που αφορά τους λίγους".

Ως προς το ποσό που οφείλει το κράτος στους ιδιώτες από επιστροφές φόρων η κα Παπανάτσιου ανέφερε: "Το 1,8 δισ που χρωστά το κράτος σε ιδιώτες είναι από αρχές Αυγούστου. Εχουν μειωθεί έκτοτε κατά 400 εκ.". Για τις επιστροφές φόρων είπε ότι "ήδη έχουμε στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για τις κάτω από 10.000 οφειλές, δεν θα γίνεται προληπτικός έλεγχος, θα ελευθερωθούν ελεγκτές. 

Στόχος είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία και να επιβραβεύονται οι συνεπείς φορολογούμενοι. Επεξεργαζόμαστε κάποιες ρυθμίσεις να αποδεσμεύονται χρήματα όταν είναι συνεπής ο φορολογούμενος. Επεξεργαζόμαστε νομοθετική πρωτοβουλία ".

Απαντώντας σε ερώτηση για τα έσοδα από τον έλεγχο στις λίστες Λαγκάρντ, Μπόργιανς κοκ η κα Παπανάτσιου σημείωσε ότι "συνεχίζονται οι έλεγχοι, δεν υπάρχει θέμα παραγραφής".

"Με τα POS -συνέχισε- έχει περιοριστεί η φοροδιαφυγή. Θα επεκταθεί η χρήση του πλαστικού χρήματος. Ισχύει πάντα ότι το 80% των φορολογούμενων πληρώνει το 20% των φόρων". Η υφυπουργός υποστήριξε ότι "από την πολιτική τη δική μας δεν προστατεύεται η ελίτ. Ο Κ. Μητσοτάκης δείχνει τέτοια διάθεση με την υπόσχεση ενός σοκ από τη μείωση των φόρων στις μεγάλες επιχειρήσεις. Ο κ. Τσίπρας υπόσχεται μείωση των φόρων σταδιακά".

Τέλος, η κα Παπανάτσιου υπενθύμισε ότι "όποιες ρυθμίσεις γίνουν για χρέη προς την εφορία δεν θα γίνουν για οφειλές του 2018. Προϋπόθεση για να μπουν οι πολίτες στη ρύθμιση είναι ότι θα πρέπει να είναι φορολογικά ενήμεροι για το 2018".

SHARE: