Εξέγερση βουλευτών κατά Παπανδρέου

ΑΘΗΝΑ-ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ/ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
ΑΘΗΝΑ-ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ/ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Στην πιθανότητα εξόδου της χώρας από το ευρώ αναφέρθηκε ο Γ. Παπανδρέου στη διάρκεια της ομιλίας του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Δήλωσε ότι ανάμεσα στο δημοψήφισμα και τη συναίνεση προτιμά τη δεύτερη. Δεν ικανοποίησε τους βουλευτές του (Vids)

Έτομος για συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι κύριο μέλημά μας είναι να διασφαλιστεί η θέση της Ελλάδας στο ευρώ, να μην κινδυνέψει η περιουσία των πολιτών και να εξασφαλιστεί η ανάπτυξη.

Πρόσθεσε ότι αυτά προβλέπονται στη συμφωνία του Οκτωβρίου και μάλιστα οι όροι για την Ελλαδα είναι ευνοϊκοί.

Παραδέχθηκε πάντως ότι η Ελλάδα ήταν ένα "πειραματόζωο" στην ευρωζώνη.

"Οι θυσίες του ελληνικού λαού έπιασαν τόπο" επανέλαβε ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώ έκανε αναφορά και στις δύσκολες ψηφοφορίες από τις οποίες βγήκε ζωντανή η κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στα επεισόδια της 28ης Οκτωβρίου και τη στάση των κομμάτων δήλωσε ότι ζήσαμε "τραγικές στιγμές", οι οποίες οδήγησαν στην επίσπευση των εξελίξεων.

"Εμπιστεύομαι τη σοφία του ελληνικού λαού"

Ο Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε ότι το δημοψήφισμα ήταν δικό μας εσωτερικό μας θέμα.

Πρόσθεσε ότι εμπιστεύεται τον λαό, γι' αυτό και επέλεξε τον δρόμο του δημοψηφίσματος.

"Ο πολίτης άκουσε ότι όχι μόνο τον υπολογίζουμε, αλλά του δίνουμε τον λόγο" είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και αναρωτήθηκε σκωπτικά "ποιος φοβάται τον λαό".

Σημείωσε ότι είχαμε τρεις εναλλακτικές, με πρώτη αυτή των πρόωρων εκλογών, που χαρακτήρισε "καταστροφική".

Η δεύτερη επιλογή ήταν το δημοψήφισμα, συνέχισε ο πρωθυπουργος.

Η τρίτη λύση ήταν να υπάρξει ευρύτερη συνεννόηση και σύγκλιση.

"Είναι κάτι που έχω επιδιώξει και προεκλογικά και οι προσπάθειες δεν είχαν πετύχει" είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε και στον Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι χαιρετίζει τη σημερινή του στάση για τη δανειακή σύμβαση.

Κάλεσε μάλιστα τη Νέα Δημοκρατία να έρθουν ως συνδιαπραγματευτές στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός ουσιαστικά τείνει το χέρι στην αξιωματική αντιπολίτευση και ζήτησε τη σταθερότητα της ΚΟ ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ώστε να προχωρήσει στην συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ...

"Όταν εμείς λέγαμε ότι διακυβεύεται η συμμετοχή μας στο ευρώ, μας έλεγαν εκβιαστές. Οι χθεσινές δηλώσεις Μέρκελ και Σαρκοζί μας επιβεβαίωσαν" τόνισε αναφερόμενος στον κίνδυνο να βγει η χώρα από την ευρωζώνη.

Το ζήτημα είναι αν εμείς είμαστε έτοιμοι να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας, σημείωσε ο πρωθυπουργός και υποστήριξε ότι το ερώτημα ήταν ουσιαστικά αν θέλουμε να μείνουμε ή όχι στο ευρώ.

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωσή του ότι με τα γεγονότα των τελευταίων ημερών "πήραμε μια γεύση του τι θα είχε συμβεί αν η κυβέρνηση δεν είχε σώσει τη χώρα".

"Είμαστε περήφανοι για ότι έχουμε καταφέρει, λόγω της κατάστασης που παραλάβαμε" σημείωσε.

"Είχαμε να αντιμετωπίσουμε τους κερδοσκόπους, μια Ευρώπη με τις δικές της δυσκολίες και το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού κόσου να μην παραδέχεται τη σοβαρότητα της κατάστασης" υποστήριξε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

"Μέσα σε αυτές τις συνθήκες δώσαμε τη μάχη. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα συμφέροντα που πολέμησαν την προσπάθεια και πρόσθεσε ότι έγινε προσπάθεια να  βελτιώσουμε τους όρους της βοήθειας".

Σε παραίτηση επιμένει η Διαμαντοπούλου

Μετά το τέλος της ομιλίας του πρωθυπουργού, η υπουργός Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου, παρενέβη, ζητώντας να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, με επικεφαλής πρόσωπο κοινής αποδοχής.

Ο Γιώργος Παπανδρέου απέφυγε να τοποθετηθεί, λέγοντας ότι δεν είναι ώρα να συζητηθεί το θέμα σήμερα.

Β. Παπανδρέου: "Είσαι εκτός τόπου και χρόνου"

Η ομιλία του πρωθυπουργού, προκάλεσε την οργή της Βάσως Παπανδρέου, η οποία ζήτησε την παραίτηση του πρωθυπουργού.

"Είστε εκτός τόπου και χρόνου πρόεδρε" είπε η Βάσω Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ ζει στιγμές ντροπής.

Η κα Παπανδρέου ήταν έξαλλη για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός επικεντρώθηκε στην ομιλία του στην ψήφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης και όχι στη συγκρότηση κυβέρησης εθνικής ενότητας.

Πολλοί βουλευτές έχουν ζητήσει να πάρουν το λόγο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Δεν δίνει παραίτηση, κάνει πίσω στο δημοψήφισμα

Ομιλία Παπανδρέου σε Κ.Ο ΠΑΣΟΚ 1

SHARE:

24Media Network