Παρέμβαση του πρωθυπουργού για τα σκουπίδια

Παρέμβαση του πρωθυπουργού για τα σκουπίδια

Ο κ. Τσίπρας αναλαμβάνει προσωπικά να συναντηθεί με τους συμβασιούχους των Δήμων, προκειμένου να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο με τα σκουπίδια και τους καλεί το πρωί της Τρίτης στο Μαξίμου

Σε συνάντηση καλεί ο Αλέξης Τσίπρας τους απεργούς της τοπικής αυτοδιοίκησης για να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο, που αφήνει τόνους σκουπιδιών στους δρόμους των πόλεων.

Μετά την άκαρπη συνάντηση των εκπροσώπων της ΠΟΕ - ΟΤΑ με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη και την απόρριψη της πρότασης των απεργών για διευθέτηση του ζητήματος από την κυβέρνηση, ο Έλληνας πρωθυπουργός απευθύνει ο ίδιος κάλεσμα για συνάντηση μαζί τους στο Μαξίμου το πρωί της Τρίτης.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού η πρόσκληση απευθύνεται "προκειμένου να βρεθεί λύση όσον αφορά τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας και να αποφευχθούν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, λόγω της παρατεταμένης μη αποκομιδής απορριμμάτων και των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται τις επόμενες μέρες". 

Σημειώνεται πως νωρίτερα σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον υπουργό, ο πρόεδρος των εργαζομένων Νίκος Τράκας κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση με τη στάση της δείχνει ότι επιδιώκει να ανατεθεί η διακομιδή σκουπιδιών σε ιδιωτικούς φορείς και ανακοίνωσε τη συνέχεια των κινητοποιήσεων.

Κατατέθηκε η τροπολογία

Εν τω μεταξύ, κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Δευτέρας η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για τις μόνιμες προσλήψεις στην καθαριότητα των δήμων με ειδική μέριμνα για τους συμβασιούχους - παρατασιούχους στον τομέα αυτό.

Η τροπολογία συμπεριλήφθηκε στο αθλητικό νομοσχέδιο και θα εισαχθεί αύριο Τρίτη στην ολομέλεια προς ψήφιση.

Προβλέπει αυξημένη μοριοδότηση για συμμετοχή των συμβασιούχων αυτών στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τουλάχιστον 2.500 μόνιμες προσλήψεις στην καθαριότητα και συγκεκριμένα η εμπειρία βαθμολογείται με 17 μονάδες ανά μήνα για συνολική εμπειρία έως 24 μήνες. Επίσης αυξάνονται κατά 5 έτη (από 45 σε 50) τα ανώτατα όρια ηλικίας για διορισμό μέσω ΑΣΕΠ.

Μέχρι την ανάρτηση των προσωρινών πινάκων διοριστέων, οι δήμοι επικαλούμενοι λόγους δημόσιας υγείας ή εάν συστήσουν νέες οργανικές θέσεις, μπορούν να συνάψουν νέες συμβάσεις με τους εργαζόμενους αυτούς, για τους επόμενους μήνες και όχι πέρα από τις 31 Μαρτίου 2018.

Επιπλέον, η τροπολογία παρέχει τη δυνατότητα στους δήμους να επικαιροποιήσουν έως τις 31 Ιουλίου τα οργανογράμματά τους ώστε να αυξηθούν οι οργανικές θέσεις στην καθαριότητα με βάση τις πραγματικές ανάγκες τους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τσίπρας
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Η απεργία συνεχίζεται, τα βουνά σκουπιδιών παραμένουν

Τροπολογία της ΝΔ για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα

Εισαγγελική έρευνα για τα σκουπίδια

Πρέπει η αποκομιδή των σκουπιδιών να παραμείνει στο δημόσιο;

SHARE: