ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι περιπλέκουν τα πράγματα για ΕΣΡ

ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι περιπλέκουν τα πράγματα για ΕΣΡ

Ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συνεχίζουν να πιέζουν ο ένας τον άλλο για συναίνεση, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι σκληραίνουν πάλι τη στάση τους εν όψει της Διάσκεψης των Προέδρων τη Δευτέρα

Παρά την υποχώρηση της κυβέρνησης μέσω των τριών τροπολογιών με στόχο τη συναίνεση για ΕΣΡ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι έστειλαν μηνύματα ότι καθόλου δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη η στάση τους τη Δευτέρα στη νέα Διάσκεψη των Προέδρων, όπου είναι αμφίβολο ότι θα συνεχιστεί η πορεία σύγκλισης που κατεγράφη την προηγούμενη φορά.

Μετά την ψηφοφορία, στην οποία το ΠΑΣΟΚ υπερψήφισε και τις τρεις τροπολογίες, η Δημοκρατική Συμπαράταξη εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει ότι χάρη στη δική της πίεση η κυβέρνηση αναγκάστηκε να φέρει ρυθμίσεις που επαναφέρουν στο ΕΣΡ τον αποφασιστικό του ρόλο και καταργούν στην πράξη τις αντισυνταγματικές διατάξεις, αλλά και να δεχθεί την πρόταση της ώστε η «σύμφωνη γνώμη» του Ε.Σ.Ρ. να επεκταθεί σε όλα τα θέματα της αδειοδότησης.

Αν και εξέφρασε όμως έτσι την ικανοποίηση της για τις τροπολογίες, δείχνοντας ότι τις θεωρεί επαρκείς και πως ποιες άλλες διατάξεις πρέπει να καταργηθούν θα κριθεί με τη δημοσίευση της Απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη τόνισε:

“Από τη στιγμή που απαιτείται σε όλα η σύμφωνη γνώμη του Ε.Σ.Ρ, γίνεται πια σαφές ότι χρειάζεται να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια πραγματικά συνθετικής λύσης σ αυτό με πρόσωπα υψηλού κύρους. Άρα επιβάλλεται και προκειμένου να βρεθεί διέξοδος η διαμόρφωση νέας συνθετικής πρότασης για την συγκρότηση του ΕΣΡ. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν μπορούν πια να συντηρούν τις ακρότητες και τα μικροκομματικά παιχνίδια.

Τι σημαίνει όμως “πραγματικά συνθετική λύση με πρόσωπα υψηλού κύρους;”

Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη έλεγαν ότι “η συνεδρίαση της Δευτέρας είναι από το μηδέν και δεν είναι δεδομένη καμία συμφωνία σε πρόσωπα”. Πληροφορίες επίσης ανέφεραν ότι δεν πρέπει να έχει την πλειοψηφία ο ΣΥΡΙΖΑ σε νέο ΕΣΡ, δηλαδή δεν πρέπει τα περισσότερα εκ των μελών να είναι της επιλογής της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Φαίνεται πως στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ υπήρξαν διαφωνίες, κυρίως από την πλευρά του Ευάγγελου Βενιζέλου, για τη στάση που τήρησε στην προηγούμενη Διάσκεψη Προέδρων το κόμμα, όπου υπερψήφισε και στη συνέχεια επιτέθηκε στη ΝΔ για την αρνητική της στάση. Και από τη ΝΔ βέβαια υπήρξε πίεση τόσο προς το ΠΑΣΟΚ όσο και προς το Ποτάμι.

Αντίστοιχα με τη σκλήρυνση της στάσης του ΠΑΣΟΚ, από το Ποτάμι το στίγμα των προθέσεων έδωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης επιμένοντας στην πρόταση του για τον πρώην υπουργό των κυβερνήσεων Σημίτη, Μιχάλη Σταθόπουλο.

Το Ποτάμι σε αυτή την πρόταση θα επιμείνει τη Δευτέρα και μολονότι κομματικές πηγές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για το πως θα εξελιχθεί η συζήτηση στη Διάσκεψη Προέδρων, ξεκαθαρίζουν ότι δε θα επαναληφθεί η εικόνα της προηγούμενης συνεδρίασης και πως το Κίνημα δε θα ψηφίσει το Ροδόλφο Μορώνη για πρόεδρο. Το Ποτάμι αυτή τη φορά θα πιέσει μάλιστα και εκείνο -όπως και το ΠΑΣΟΚ- προκειμένου η πλειοψηφία των μελών του ΕΣΡ να μην είναι της επιλογής του ΣΥΡΙΖΑ. Γεγονός που σε συνδυασμό με την απόφαση της ΝΔ να θέσει βέτο σε πρόσωπα που δε θα είναι της έγκρισης της (διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να μπει σε μία συζήτηση στη λογική πχ η κυβέρνηση να επιλέξει έναν πρόεδρο της αρεσκείας της και η αξιωματική αντιπολίτευση έναν αντιπρόεδρο της επιλογής της, αλλά ότι θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία σε όλα τα πρόσωπα), περιπλέκει εκ νέου και ακόμη περισσότερο την ήδη δύσκολη εξίσωση του ΕΣΡ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα