Παυλόπουλος: Αποκαλυπτήρια προτομής του Ξ. Κοντιάδη στα Ιωάννινα

Εορτασμός της 107ης επετείου της απελευθέρωσης της πόλης των Ιωαννίνων παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου
Εορτασμός της 107ης επετείου της απελευθέρωσης της πόλης των Ιωαννίνων παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου EUROKINISSI

Στα Ιωάννινα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τις εκδηλώσεις για την 107η επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης. Έκανε τα αποκαλυπτήρια προτομής του γιατρού Ξενοφώντα Κοντιάδη, θύματος της ναζιστικής θηριωδίας.

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του ιατρού Ξενοφώντα Κοντιάδη, θύματος της ναζιστικής θηριωδίας, στο Μουσείο Ιστορίας της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, έκανε αργά το μεσημέρι της Παρασκευής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, εντυπωσιασμένος από το μουσείο, απέδωσε τα εύσημα στον ιδρυτή του, καθηγητή, Στέφανο Γερουλάνο.

Ο κ. Παυλόπουλος κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή ανέφερε:

ADVERTISING

«Αποτίουμε σήμερα τον οφειλόμενο φόρο τιμής στον εμβληματικό καθηγητή Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αείμνηστο Ξενοφώντα Κοντιάδη, ο οποίος, στις 20 Απριλίου 1941, ανήμερα το Πάσχα, έπεσε υπέρ πατρίδος με το χειρουργικό νυστέρι στο χέρι, εκτελώντας το ιατρικό του καθήκον στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, όπου είχε μετατεθεί με δική του επίμονη αίτηση. Ήταν άνθρωπος της προσφοράς, μεγάλος Έλλην. Είχε επιλέξει την προκεχωρημένη γραμμή του μετώπου, έπεσε ως μαχητής του μετώπου.

Θύμα της ναζιστικής θηριωδίας, αφού κυριολεκτικώς δολοφονήθηκε από τις οβίδες της γερμανικής αεροπορίας που έπεσαν σε νοσοκομείο το οποίο έφερε το σήμα του Ερυθρού Σταυρού, θεωρήθηκε, και δικαίως, η μεγαλύτερη επιστημονική απώλεια του Πολέμου 1940-1941. Αιωνία η μνήμη του. Ποτέ να μην ξαναζήσουμε αυτήν την βαρβαρότητα».

Ο κ. Παυλόπουλος, ακολούθως, επισκέφθηκε το Εργαστήριο Ερευνών Νεοελληνικής Φιλοσοφίας του Τμήματος Φιλοσοφίας, όπου θα ξεναγήθηκε στην έκθεση Χειρογράφων και Παλαιτύπων, από τον διευθυντή του Εργαστηρίου, καθηγητή Κωνσταντίνο Θ. Πέτσιο. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόεδρος Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος
SHARE:

24Media Network