Πέτσας: Δε θα μειωθεί το αφορολόγητο – 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000€ – Δε θα κοπούν επιδόματα

Πέτσας: Δε θα μειωθεί το αφορολόγητο – 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000€ – Δε θα κοπούν επιδόματα
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας Eurokinissi

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι ο Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί για το αφορολόγητο και εξήγγειλε μείωση του εισαγωγικού συντελεστή στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ. Μέχρι 10 Αυγούστου οι τρεις ΚΥΑ για το Ελληνικό.

Τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το αφορολόγητο υπενθύμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απαντώντας σε ερώτηση του News 24/7 στο πλαίσιο του briefing, ενώ εξήγγειλε μείωση του εισαγωγικού συντελεστή στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ και διαβεβαίωσε ότι δε θα κοπούν επιδόματα.

Ειδικότερα κληθείς να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με το αφορολόγητο, ο κ.Πέτσας υπενθύμισε ότι: “Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί ότι δε θα μειωθεί το αφορολόγητο” και πρόσθεσε ότι θα υπάρχει νέα φορολογική κλίμακα από 9% για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ και θα συνεχίζει πολύ χαμηλότερη από ότι μέχρι σήμερα.

Η νέα φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα, μείωση του εισαγωγικού συντελεστή στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, θα περιλαμβάνεται στο δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ακολουθήσει το πρώτο μίνι φορολογικό με τις ρυθμίσεις για τον ΕΝΦΙΑ και τις 120 δόσεις, το οποίο θα έλθει στη Βουλή αυτήν την εβδομάδα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Το δεύτερο φορολογικό θα περιλαμβάνει επίσης τη μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις, τη μείωση του φόρου στα μερίσματα από 28% σε 24%, καθώς και 40% μείωση της φορολογίας για αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.

Για το ασφαλιστικό, ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου ήταν ένα κακός νόμος και ανέφερε ότι θα έρθει νομοσχέδιο για τα ασφαλιστικά μέχρι το τέλος του έτους και πρόσθεσε ότι μέσα στην τετραετία θα μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές από το 20% στο 15%.

Κληθείς να σχολιάσει τις ανησυχίες που έχουν εκφράσει στο παρελθόν ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας και οι θεσμοί για τους δημοσιονομικούς στόχους, σημείωσε ότι «όσοι έβλεπαν δημοσιονομικό κενό έβλεπαν μία φωτογραφία του χθες». Και αυτό καθώς όπως είπε η οικονομία πηγαίνει το τελευταίο διάστημα καλύτερα όπως δείχνουν η μείωση των επιτοκίων των ομολόγων και το Χρηματιστήριο Αθηνών. “Με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία θα έχουμε ανάπτυξη -κάθε ένα ευρώ ανάπτυξης αυξάνει κατά 0,5 ευρώ τα έσοδα- και δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό”, υποστήριξε.

Κατηγόρησε επίσης την προηγούμενη κυβέρνηση ότι ακολουθούσε πολιτική υπερφορολόγησης, καθώς το μεσοπρόθεσμο προέβλεπε από το 2019 μέχρι το 2023 υπεραπόδοση -υπερφορολόγηση της τάξης των 3,5 δισ. ευρώ. «Εμείς δεν θα την συνεχίσουμε», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και τόνισε ότι σύμφωνα με την έκθεση των δανειστών που είχε βγει πριν τις ευρωεκλογές υπάρχει υποεκτέλεση των δημοσίων δαπανών. Όπως είπε, θα υπάρξει εξοικονόμηση 1,5 δισ. από την επισκόπηση των δαπανών και την προσαρμογή της οροφής των δημοσίων δαπανών, την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και από την ανάπτυξη.

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει περιστολή δαπανών με περικοπές σε κοινωνικές παροχές και επιδόματα, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι, ο κ. Πέτσας αναρωτήθηκε ρητορικά: “Ποια κοινωνικά επιδόματα να κόψουμε; Αυτά που εμείς θεσπίσαμε;” . Τόνισε ότι δε θα κοπεί κανένα επίδομα και προς επίρρωση αυτού διάβασε λίστα του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση για τις ημερομηνίες καταβολής των επιδομάτων.

 

Όσον αφορά στην επιτάχυνση των διαδικασιών στο Ελληνικό σημείωσε ότι υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την έκδοση των τριών Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων μέχρι τις 10 Αυγούστου. Ο πρωθυπουργός εξάλλου θα έχει συσκέψεις στο Μαξίμου την Πέμπτη για το θέμα του Ελληνικού.

Για το πανεπιστημιακό άσυλο, ο κ.Πέτσας τόνισε ότι είναι από τα βασικά ζητήματα για τη νέα κυβέρνηση να προχωρήσει η κατάργηση ασύλου ανομίας. «Προχωράμε αλλά δεν θα σταματήσουμε να συζητούμε με τους εμπλεκόμενους», επισήμανε.

Τέλος, υπογράμμισε ότι η Αρχιτεκτονική παραμένει εκεί που ήταν, προσθέτοντας πως έχουν πραγματοποιηθεί τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη και την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη με τον πρύτανη του ΕΜΠ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα