Πέτσας: "Η κυβέρνηση επεξεργάζεται τη σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα"

Ο Στέλιος Πέτσας
Ο Στέλιος Πέτσας EUROKINISSI

Τη σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα, ακολουθώντας και τις εισηγήσεις των ειδικών, σχεδιάζει η κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας. "Αυστηρότερες οι κυρώσεις το Πάσχα".

"Η κυβέρνηση επεξεργάζεται το στρατηγικό σχέδιο σταδιακής μετάβασης στην κανονικότητα λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις εισηγήσεις των ειδικών", είπε ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χρησιμοποίησε εκ νέου το μότο "Μένουμε σπίτι, βγαίνουμε νικητές" και διευκρίνισε ότι σε κάθε περίπτωση η μετάβαση στην κανονικότητα θα είναι "σταδιακή και μακρόσυρτη. Δεν θα είναι αυτόματη και οριζόντια. Θα είναι σαν θερμοστάτης. Όχι σαν διακόπτης. Θα ξεδιπλώνεται σε διαδοχικές φάσεις διαφορετικές για κάθε τομέα της οικονομίας και κάθε πληθυσμιακή ομάδα. Κάθε βήμα θα είναι ελεγχόμενο και κάθε επόμενο θα εξαρτάται από τα αποτελέσματα του προηγούμενου. Και τα αποτελέσματα της στρατηγικής θα αξιολογούνται καθημερινά".

ADVERTISING

Ο Στέλιος Πέτσας ξεκίνησε την ενημέρωση με τη ρητή υπογράμμιση ότι "το φετινό Πάσχα είναι αλλιώς, δεν θα πάμε στις εκκλησιές αλλά ούτε σε σπίτια συγγενών και φίλων. Αυτό άλλωστε επιβάλλει το μήνυμα αγάπης που εκπέμπουν οι άγιες αυτές ημέρες. Για να συνεχίσουμε να είμαστε μαζί, μένουμε φέτος μακριά", πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας εν συντομία τα εν ισχύ μέτρα για αποφυγή κάθε συγχρωτισμού για να σπάσουμε την αλυσίδα της μετάδοσης.

Όπως είπε, είναι εξαιρετικά θετικό ότι στην προσπάθεια αυτή συμμετέχει με υπευθυνότητα και η Εκκλησία της Ελλάδος που έχει ήδη ενημερώσει ότι οι λειτουργίες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών και οι εκκλησίες μας θα είναι κλειστές για το κοινό, ενώ υπογράμμισε ότι και τα Μέσα Ενημέρωσης και οι εργαζόμενοι σε αυτά έχουν ανταποκριθεί με υπευθυνότητα και σοβαρότητα προσφέροντας συνεχή ενημέρωση για την πορεία της μάχης απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού.

"Ίσως και αυστηρότερες οι κυρώσεις το Πάσχα"

Ο κ. Πέτσας, ευχαρίστησε τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ και για τα αντανακλαστικά τους να δείχνουν σε απευθείας μετάδοση τις λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας ώστε να έχουν πρόσβαση οι πιστοί από το σπίτι. Ξεχωριστή αναφορά έκανε στη δυνατότητα που προσφέρει η ΕΡΤ από τη Μεγάλη Τρίτη για τη μετάδοση των ακολουθιών και στη νοηματική γλώσσα.

"Οι Έλληνες κερδίσαμε σημαντικές μάχες και θα ήταν άδικο να χάσουμε τον πόλεμο από τη χαλάρωση λίγων ωρών", τόνισε, πριν απευθύνει έκκληση στο σημείο εκείνο "ακόμη και στους λίγους όπως φάνηκε από δημοσκόπηση που σκέπτονται να μετακινηθούν την Κυριακή του Πάσχα για να επισκεφθούν συγγενείς και φίλους, να μην το κάνουν.

Πρώτον γιατί θα θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τη δική τους και των προσώπων που αγαπούν. Και δεύτερον γιατί αν το κάνουν θα παραβιάσουν τα περιοριστικά μέτρα που ακολουθούν οι υπόλοιποι συμπολίτες τους, οι 9 στους 10 Έλληνες κι αυτό θα επισύρει φυσικά αυστηρές ίσως και αυστηρότερες από τις μέχρι σήμερα κυρώσεις και κυρίως θα διαταράξει την ομοψυχία και την ενότητα που μας έχει οδηγήσει με επιτυχία μέχρι εδώ. Γιατί από τη συμμόρφωση όλων στα δύσκολα και πρωτόγνωρα αυτά μέτρα θα εξαρτηθεί η αντίστροφη μέτρηση για τη σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα"".

Συνεχίζονται οι προσλήψεις στην Υγεία, η δημιουργία νέων ΜΕΘ και η προμήθεια υλικού

Ο κ. Πέτσας ανέφερε στη συνέχεια ότι συνεχίζονται οι προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, η δημιουργία νέων μονάδων εντατικής θεραπείας όπως και η προμήθεια πρόσθετου υγειονομικού υλικού.

Είπε ότι ήδη έχουν αυξηθεί οι ΜΕΘ από τις 565 σε 997, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 3.073 προσλήψεις (381 αφορούν ιατρικό προσωπικό και 2.692 νοσηλευτικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό). Πρόσθεσε ότι οι εγκρίσεις για νέες προσλήψεις φθάνουν τις 4.824 δηλαδή περίπου δυόμιση φορές πάνω από τις αρχικά εγκριθείσες.

Στο μεταξύ συγκροτούνται 500 νέες μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας οι οποίες θα παρέχουν κατ' οίκον υπηρεσίες και δημιουργήθηκε μητρώο ασθενών κορονοϊού ως σημείο αναφοράς. Ενισχύονται παράλληλα οι δυνατότητες του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας για τη διάγνωση κρουσμάτων. Πρόσθεσε ότι όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στο Κέντρο στις Αχαρνές, είναι πολύ σημαντικό ότι μπορούμε να προσθέσουμε σημαντική δυνατότητα τεστ καθώς θα αρχίσουμε να εξετάζουμε το σταδιακό άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας.

Περί επταετούς ομολόγου

Υπογράμμισε επίσης ότι με απόφαση του πρωθυπουργού εγκρίθηκε χρηματοδότηση 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για επιδημιολογική μελέτη του κορονοϊού στην οποία συμπράττουν πανεπιστημιακές σχολές και επιστημονικοί φορείς.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο κ. Πέτσας τόνισε πως "είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι χθες το Ελληνικό Δημόσιο προχώρησε στην έκδοση επταετούς ομολόγου, άντλησε ποσό ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ με επιτόκιο 2%. Παρά την παγκόσμια οικονομική καταιγίδα, μέσα σε αντίξοες συνθήκες η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί. Η εμπιστοσύνη των αγορών προς την Ελλάδα και την κυβέρνηση επιβεβαιώνεται στην πράξη κι αυτό είναι όφελος για όλους τους Έλληνες. Στο μεταξύ συνεχίζουμε με συνέπεια και αίσθημα ευθύνης τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζομένων και ανέργων. Είχαμε πει από την αρχή ότι οι παρεμβάσεις μας για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών της υγειονομικής κρίσης θα είναι δυναμικές και εξελισσόμενες, όχι στατικές. Ξεκίνησαν με κάλυψη των πιο πιεστικών αναγκών και συνεχίζονται πάντα με αλληλεγγύη και δικαιοσύνη. Με διεύρυνση του κύκλου των συμπολιτών μας που πλήττονται αλλά και με παρεμβάσεις σε κλάδους της οικονομίας μας όπως ο τουρισμός, η ακτοπλοΐα, ο πρωτογενής τομέας".

"Δεν υπάρχουν μαξιλάρια, υπάρχει το ταμείο του Κράτους"

"Δεν υπάρχουν μαξιλάρια ή άλλες ορολογίες που μπερδεύουν τους πολίτες. Υπάρχει το Ταμείο του κράτους όπως υπήρχε χθες και θα υπάρχει πάντα", είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το οικονομικό "μαξιλάρι" και τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη διαχείρισή του, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο κ. Πέτσας είπε ότι το Ταμείο απαρτίζεται σχηματικά "από τρεις διαφορετικούς ορόφους. Ο πρώτος που περιλαμβάνει 15,7 δισ. ευρώ που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα από τη λήξη του 3ου μνημονίου, δηλαδή από το 2018 και μετά, ακριβώς λόγω της αναξιοπιστίας της τότε κυβέρνησης, ώστε να μπορέσει να προσφύγει στις αγορές για να δανειστεί με λογικό επιτόκιο".

Ο 2ος και ο 3ος όροφος είπε ο κ.Πέτσας, που είναι σχεδόν 36 δισ. "είναι ποσά που τηρούνται είτε στην Τράπεζα της Ελλάδος στο της κοινό κεφάλαιο είτε στα τραπεζικά της διαθέσιμα, είτε στις εμπορικές τράπεζες, και είναι χρήματα φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. Υπήρχαν πάντα διαθέσιμα φορέων κυβέρνησης και χρησιμοποιήθηκαν και το 2013 και το 2014".

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ένα μέρος αυτών, περίπου 10 δισ. ευρώ, χρησιμοποιούνταν στο τέλος του 2014 γιατί τότε τα επιτόκια της ΕΚΤ είχαν γίνει αρνητικά "και επέλεξε η κυβέρνηση έναν αμοιβαία επωφελή τρόπο, δηλαδή τα χρήματα αυτά να μεταφερθούν στην ΤτΕ, να επενδύονται μέσω repos ώστε η κυβέρνηση να έχει ρευστότητα και οι φορείς της Κυβέρνησης να έχουν έσοδα, και να μην απομειώνεται το κεφάλαιό τους γιατί επαναλαμβάνω τα επιτόκια ήταν αρνητικά. Αυτά τα ξέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν κατανοούμε γιατί τα αποκρύπτει".

Είπε επίσης ότι η χρήση του ταμείου γίνεται με σύνεση "γιατί όταν παίρνουμε μέτρα αναστολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων τα έσοδα μειώνονται απότομα. Και οι δαπάνες αυξάνονται επίσης απότομα όταν παίρνουμε μέτρα στήριξης της οικονομίας, είτε αφορά τη χορήγηση 800 ευρώ στους εργαζόμενους, είτε επιδότηση επιτοκίου επιχειρήσεων, είτε στήριξη των μακροχρόνια ανέργων, είτε με τα προγράμματα κατάρτισης.

Όταν φθίνουν τα έσοδα και αυξάνουν οι δαπάνες πρέπει να χρησιμοποιούνται με σύνεση για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη που έχουμε χτίσει με κόπο, ώστε να είμαστε όλοι σίγουροι ότι μπορεί το κράτος να τηρεί τις υποχρεώσεις του. Χτίζοντας πάνω στις θυσίες των Ελλήνων προσφύγαμε στις αγορές από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι και σήμερα, 4 φορές συνολικά, αντλήσαμε 8,5 δισ και έχουμε πληρώσει 2,7 στο ΔΝΤ. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι εάν είχαμε χρησιμοποιήσει το απόθεμα, χωρίς προσφυγή στις αγορές και χωρίς χρήση των πρωτογενών πλεονασμάτων μας, στην απομείωση του υποτιθέμενου 1ου ορόφου, τότε αυτό θα είχε χάσει τη σημασία του και δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εγγύηση που όλοι καταλαβαίνουμε ότι αποτελεί, η ύπαρξη υψηλών ταμειακών διαθεσίμων προς τις αγορές ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της".

Τέλος, αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, είπε ότι "Πρέπει να δείχνουμε σοβαρότητα και υπευθυνότητα απέναντι στους πολίτες. Έτσι αναδεικνύεται και η ελαφρότητα των προτάσεων για χρήση άμεσα όλων των ταμειακών διαθέσιμων τώρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η στέρηση των εσόδων και η αύξηση δαπανών, προκειμένου να είμαστε σίγουροι ότι τα ταμειακά διαθέσιμα θα παραμείνουν εκεί που πρέπει, στο επίπεδο που πρέπει ώστε συνεχώς να εμπεδώνεται η εμπιστοσύνη που είναι απαραίτητη στην πορεία της ελληνικής οικονομίας. Εμείς αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, με σύνεση και υπευθυνότητα".

Ο κ. Πέτσας αναφερόμενος στο ενδεχόμενο λήψης επιπλέον μέτρων για τις μετακινήσεις των πολιτών το Πάσχα, ανέφερε ότι από την επόμενη βδομάδα θα υλοποιείται σταδιακά το σχέδιο σταδιακής μετάβασης στην κανονικότητα. Είπε ότι τώρα "είμαστε στη φάση εφαρμογής των υπαρχόντων μέτρων" δεν απέκλεισε την πιθανότητα λήψης νέων, πιο αυστηρών, αλλά επανέλαβε με έμφαση την παράκληση προς τους πολίτες να ακολουθήσουν τα μέτρα μέχρι τις 27 Απριλίου.

"Από την ερχόμενη εβδομάδα θα υλοποιούμε το σχέδιο σταδιακής μετάβασης στην κανονικότητα, αλλά μέχρι τότε είμαστε στα υπάρχοντα μέτρα. Η πλειοψηφία συμμορφώνεται αλλά κάποιοι μπορεί να τα παραβούν τώρα. Τους λέμε ξανά να μη το κάνουν, να προστατέψουν την υγεία των άλλων και να μην νομίζουν ότι οι άλλοι έλληνες είναι κορόιδα".

Αναφορικά με τις εργασιακές σχέσεις και τη φερόμενη πρόταση του ΣΕΒ για "δανεισμό εργαζομένων μεταξύ επιχειρήσεων» ο κ.Πέτσας είπε ότι «η ευελιξία στην αγορά εργασίας που επιτεύχθηκε τα προηγούμενα χρόνια δεν πρέπει να διαταραχθεί γιατί οδήγησε στη μείωση της ανεργίας. Η μερική απασχόληση η εκ περιτροπής απασχόληση πρέπει να χρησιμοποιηθούν με σύνεση ώστε να μην χαθούν θέσεις εργασίας".

Όσο για την προστασία πρώτης κατοικίας είπε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται νέο πτωχευτικό πλαίσιο για φυσικά πρόσωπα που θα ισχύσει για μετά την 30η Απριλίου, ενώ αναφερόμενος στις προβλέψεις του ΔΝΤ για ύφεση 10% στην Ελλάδα, είπε ότι "όταν είμαστε μεσούσης της επιδημίας είναι έωλο να κάνουμε προβλέψεις. Είναι πολύ επισφαλείς, γιατί δεν γνωρίζουμε πότε θα τελειώσει. Το 2020 θα είναι χρονιά ύφεσης αλλά το 2021 θα είναι έτος ισχυρής ανάπτυξης. Όποιος προβλέπει νούμερα από τώρα θα πέσει έξω. Έχουμε πάρει μέτρα από το Μάρτιο, και θα συνεχίσουμε. Η λήψη μέτρων συναρτάται με το πότε θα τελειώσει αυτή η κρίση. Με σύνεση στη χρήση στο Ταμείο του Κράτους, και σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους θα κάνουμε ότι πρέπει ώστε η οικονομική δυσπραγία που θα προκύψει να είναι προσωρινή".

Τέλος, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, είπε ότι αυτές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και "δεν ασχολούμαστε με τις φοβίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης".

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά και στο ενδεχόμενο κρίσης με την Τουρκία, ο κ. Πέτσας είπε ότι η Ελλάδα είναι υπέρ των κανόνων καλής γειτονίας αλλά πρόσθεσε πως "είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ότι πρέπει για να υπερασπίσουμε τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης. Το αποδείξαμε στον Έβρο".

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός, Covid-19
SHARE:

24Media Network