Πιέζει για τις ροές από την Τουρκία η κυβέρνηση

Πιέζει για τις ροές από την Τουρκία η κυβέρνηση

Κρίσιμη θα είναι η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Μεταναστευτικής Πολιτικής, καθώς τα μέλη του θα κληθούν να πάρουν μια σειρά από αποφάσεις για το προσφυγικό. Η σταση των 53+ και η Τουρκία, που εξακολουθεί να παίζει καθυστερήσεις

Με φόντο την ανησυχία αρκετών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για την εφαρμογή της συμφωνίας για το προσφυγικό συνεδρίασε χθες η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και συνέρχεται σήμερα για πρώτη φορά το Συμβούλιο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Προβληματισμός σε χαμηλούς τόνους, σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράστηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση την Κουμουνδούρου παρουσία του πρωθυπουργού, ο οποίος χτύπησε ¨καμπανάκι¨ για την ανάγκη άμεσης υλοποίησης της σε συνεργασία με την Τουρκία.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε πως κορυφαία στελέχη της κίνησης των "53+", όπως ο Πάνος Λάμπρου και η Αννέτα Καββαδία, έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους, τις οποίες παρακολουθούν στην κυβέρνηση μαζί με τον προβληματισμό που υπάρχει και στην κοινοβουλευτική ομάδα.

Ο Πάνος Λάμπρου, άλλωστε αυτό που έχει υποστηρίξει είναι πως "αυτή η συμφωνία σε νομική επίπεδο είναι έωλη".

Από τη στιγμή που οι ροές από την Τουρκία δεν μειώνονται όλη η προσπάθεια μεταφοράς των προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα δεν δίνει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως είχε αποκαλύψει χθες το NEWS 247, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Σόλτενμπεργκ προσπαθώντας από κάθε πλευρά να διασφαλίσει πως θα υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα. Όπως είναι φυσικό οι τηλεφωνικές επαφές του πρωθυπουργού με Ευρωπαίους αξιωματούχους για το συγκεκριμένο θέμα δεν πρόκειται να σταματήσουν.

Στο τραπέζι αναμένεται να τεθούν σήμερα όλα τα ζητήματα στη συνεδρίαση που είχε προγραμματιστεί για τις 11:30 στο Μέγαρο Μαξίμου για τον καλύτερο συντονισμό των υπηρεσιών, τα απαραίτητα νομοθετήματα που πρέπει να περάσουν και για το άσυλο, την αναβάθμιση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και τη δημιουργία των δυο Γενικών Γραμματειών, καθώς και τη συγκρότηση επιχειρησιακών ομάδων για την υλοποίηση της συμφωνίας.

Στη συνεδρίαση σήμερα δεν θα είναι παρών ο Πάνος Καμμένος καθώς θα βρίσκεται στην Αίγυπτο, οπότε δεν θα πραγματοποιηθεί το πολυαναμενόμενο τετ α τετ με τον Γιάννη Μουζάλα.

Κυβερνητικά στελέχη εξακολουθούν να υποστηρίζουν πως το θέμα "πηγαίνει προς τα πίσω" με βάση τις ραγδαίες εξελίξεις στο προσφυγικό με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, όμως να επιμένει στις θέσεις του.

Όλα αναμένεται να συζητηθούν στη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο τον ΑΝ.ΕΛΛ ενδεχομένως την ερχόμενη εβδομάδα.

Όσον αφορά την προ ημερησίας συζήτηση για θέματα ασφάλειας που ζητά η ΝΔ, αν και το θέμα δεν έχει συζητηθεί ακόμα διεξοδικά, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν φαίνεται να υπάρχουν διαφωνίες με τον αστερίσκο πως δεν θα πρέπει να υπάρχει σύνδεση με το προσφυγικό. Κάτι τέτοιο, όπως υποστηρίζουν, θα έδινε ¨πάτημα¨ σε ακροδεξιές ρητορικές οι οποίες έχουν ήδη αναδειχθεί στην Ευρώπη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες
SHARE:

24Media Network