Στήνει γέφυρες με το συντηρητικό ακροατήριο ο Μητσοτάκης

Στήνει γέφυρες με το συντηρητικό ακροατήριο ο Μητσοτάκης
DIMITRIS PAPAMITSOS

Οι τριβές και προστριβές της φιλελεύθερης ατζέντας του προέδρου της ΝΔ με τμήματα της παραδοσιακής βάσης του κόμματος και η προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να μην κόψει τις γέφυρες

«Εδώ στο TEDx χτυπάει η καρδιά μιας άλλης Ελλάδας, για την οποία, δυστυχώς, δεν μιλάμε αρκετά συχνά. Είναι η Ελλάδα που καινοτομεί. Η Ελλάδα που δημιουργεί. Η Ελλάδα, η οποία ανοίγεται με αυτοπεποίθηση στον κόσμο. Η Ελλάδα της κριτικής σκέψης απέναντι στα φαντάσματα της υπεραπλούστευσης και του λαϊκισμού. Αυτή η Ελλάδα αναζητεί σήμερα, πολιτική έκφραση. Είναι η ίδια η Ελλάδα στην οποία πρέπει να επενδύσουμε, αν θέλουμε να ατενίζουμε το μέλλον με πραγματική αισιοδοξία», δήλωσε χτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά την επίσκεψή του στην TEDxAcademy.

Οι αναφορές αυτές του προέδρου της ΝΔ είχαν μια ιδιαίτερη στόχευση και αυτή δεν είναι άλλη από το να καταδείξει ότι οι θέσεις του και οι προτάσεις του, γενικότερα η μεταρρυθμιστική και φιλελεύθερη ατζέντα που υπερασπίζεται και προβάλει με σθένος έχει κοινωνικό ακροατήριο και μάλιστα τις πιο δυναμικές και παραγωγικές ηλικίες.

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης δείχνει διάθεση να επιμείνει χωρίς να κάνει εκπτώσεις από την επιθετική προβολή της ανάγκης φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων στην οικονομία και το κράτος και δεν διστάζει αν οι περιστάσεις το απαιτήσουν να συγκρουστεί ακόμα και με τμήματα της κοινωνικής βάσης της ΝΔ που δεν μπορούν να ακολουθήσουν την ατζέντα του. Είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη περίπτωση, όπου άνοιξε μέτωπο με την κυβέρνηση υπερασπιζόμενος την πλατφόρμα taxibeat ενάντια στα «στενά συντεχνιακά συμφέροντα» παρά το γεγονός ότι σ’ αυτά συμπεριλαμβάνονται και οι γαλάζιοι συνδικαλιστές στο χώρο των ταξί.

Παρόλα αυτά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμμένει και στην προσπάθεια να μην κόβει τις γέφυρες με αυτές τις κοινωνικές δυνάμεις που επιδεικνύουν αντιστάσεις σ’ αυτό που ο κ. Μητσοτάκης υποστηρίζει ως καινοτόμο επιχειρηματικότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι το Σάββατο, σύμφωνα με πηγές της ΝΔ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν απέφυγε να συνομιλήσει με ταξιτζήδες, που σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εξέφρασαν τη συμφωνία τους με τη θέση της ΝΔ για «καινοτόμες επιχειρηματικές δράσεις που συμβάλουν στην ασφάλεια και εξασφαλίζουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών», με τον κ. Μητσοτάκη να υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση «απεχθάνεται την αξιολόγηση και τις ελεύθερες επιλογές».

Αντίστοιχη πρέπει να θεωρηθεί και η περίπτωση της ΔΑΚΕ ειδικότερα των δασκάλων που αντέδρασαν σε ότι αφορά τις θέσεις που διατύπωσε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ για το σχολείο. Ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης δεν απέφυγε την αντιπαράθεση και το διάλογο επισκεπτόμενος το 2ο δημοτικό σχολείο Αγίου Δημητρίου για να εξηγήσει καλύτερα τις απόψεις του και να αποσαφηνίσει πλευρές των θέσεών του που στη ΝΔ θεωρούν ότι παρερμηνεύτηκαν.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης που όπως ξεκαθάρισε και πρόσφατα «εκλέχτηκε πρόεδρος με αυτές τις θέσεις» από τη μια δείχνει ότι δεν είναι διατεθειμένος να υπαναχωρήσει από την πολιτική του ατζέντα αλλά ταυτόχρονα δεν πρόκειται και σταματήσει την προσπάθεια να πείσει με αυτές τις θέσεις ακόμα και κοινωνικές δυνάμεις της παραδοσιακής βάσης της ΝΔ που δείχνουν να αντιμετωπίζουν τουλάχιστον με σκεπτικισμό της απόψεις και τις θέσεις του αρχηγού της

SHARE:

24Media Network